fluktalinka
XXX.XXX.41.2
Dobrý den,
máme koně ustájeného pastevně 24/7. Donedávna byl v boxu, ale z praktických důvodů jsme přešli na pastevko, vyhovuje mu i ze zdravotního hlediska více. Byl však zvyklý na dokrmování jádrem ráno a večer, jelikož i seno dostával pouze přídělově. Nyní má seno nonstop, za chvíli bude i pastva. Koník netrpí na podváhu, je celkem dobře krmitelný. Ráda bych ho dokrmovala jako doposud, mám totiž dobré zkušenosti a výsledky se Spillers Conditioning mix (nasvalení, hezká srst). Mám za to, že nemá smysl jej dokrmovat ráno a večer jako doposud a navíc bych se bála i schvácení, pokud bude teď nonstop na pastvě. Navíc mi ho tam bohužel nemá ani kdo přikrmovat, většina pronajímatelů pastevního ustájení má s tím problém (svádět koníky pryč od ostatních, nebo nosit kýbl mezi všechny).
Přikrmovala bych si ho tedy sama, ale bohužel se nedostanu každý den. Myslíte, že je blbost jej přikrmovat tímto způsobem, např.1x večer obden ?
edwina
XXX.XXX.40.41
Nemyslím si, že by to byl problém. Ideální by bylo dostat se ke koni každý den, ale když to nejde, klidně bych müsli obden podala, po ježdění, v nižší dávce než dosud + přidala bych vit.-min. přípravek, třeba v granulované formě. Minerály si jen ze sena kůň neopatří a tráva je výživná také zejména na jaře. Bála bych se při tomto typu krmení (pouze seno + pastva) nedostatku selenu.
Nebála bych se toho. Večerní krmení je lepší než ranní, důležitá je pravidelnost a nepřehnat to s množstvím. Pohlídejte ale jeho kondici a zdraví teď s tou jarní pastvou a zvažte, zda bude příkrm opravdu potřeba jako příkrm, či jen jako odměna po práci, do které třeba jen zamícháte vitamíny.
Ano, nemá význam přikrmovat sem- tam.
Buď každodenně nebo jen po ježdění nějaké pamlsky za dobře odvedenou práci.
Při Vaší vícedenní absenci (nemoc, pracovní, studijní vytížení) by bylo stejně nemožné, koni něco dát.
Tolik k vašemu dotazu.
Co se týká Vašeho ustájení, je mi docela divné, že ustajovatel není schopen či ochoten, krmit svěřené koně
Buď to máte za hubičku nebo nevím.
A jak to máte s kontrolou? Přece ti koníci nejsou bezprizorně někde na louce s tím, že si je majitelé obstarávají sami?
fluktalinka
napsal(a):
Dobrý den,
máme koně ustájeného pastevně 24/7. Donedávna byl v boxu, ale z praktických důvodů jsme přešli na pastevko, vyhovuje mu i ze zdravotního hlediska více. Byl však zvyklý na dokrmování jádrem ráno a večer, jelikož i seno dostával pouze přídělově. Nyní má seno nonstop, za chvíli bude i pastva. Koník netrpí na podváhu, je celkem dobře krmitelný. Ráda bych ho dokrmovala jako doposud, mám totiž dobré zkušenosti a výsledky se Spillers Conditioning mix (nasvalení, hezká srst). Mám za to, že nemá smysl jej dokrmovat ráno a večer jako doposud a navíc bych se bála i schvácení, pokud bude teď nonstop na pastvě. Navíc mi ho tam bohužel nemá ani kdo přikrmovat, většina pronajímatelů pastevního ustájení má s tím problém (svádět koníky pryč od ostatních, nebo nosit kýbl mezi všechny).
Přikrmovala bych si ho tedy sama, ale bohužel se nedostanu každý den. Myslíte, že je blbost jej přikrmovat tímto způsobem, např.1x večer obden ?
Jestli jsem to dobře pochopila, na pastevko jste přešli někdy nedávno.Proto bych hned nedělala závěry ohledně jeho krmitelnosti a ubírání žrádla.Uvidíte sama jak bude prospívat.
Seno nonstop je dobře.
Travní porost prezentovaný jako pastva bývá v ustájeních velmi různý.
Pokud je to celoročně využívaný unavený, zdupaný plácek, na kterém raší maximálně jetelíček, nečekejte nic dobrého.
Máte li k dispozici opravdovou pastvu, tzn. hektary lučních různorodých travin, kůň by mohl prospívat.
Když po každém ježdění dáte koni kyblíček osvědčených granulí, pochybuji, že byste mu tím mohla jakkoli uškodit.
Ale příkrm, jako opravdu krmení, tímto nevyřešíte.
Takže koně sledujte a pokud by na podzim nebyl nakrmený, bylo by třeba nějak popohnat ustajovatele k dokrmování.