Podobně jako nálevky vypadá zánět šlachového pouzdra (anglicky tenosynovitis ), kůň nemusí kulhat, pokud se jí to udělalo v poslední době, tak by to mělo být řešitelné, jen to chce uplný klid a veta, který zhodnotí, jaké dávat protizánětlivé látky (equipalazon, bonharen), zda chladit, bandážovat atd..
Pokud se akutní fáze neřeší, vznikne chronická a už to tam zůstane a myslím, že je i riziko dalších zánětů, srůstů atd..
Uživatel s deaktivovaným účtem
Pokud kobyla 10 let nálevky neměla a teď nově jo, beru to jako pravděpodobný signál, že něco je/bylo v nedávné době/ špatně a došlo v dané oblasti k přetížení.
.
Jsou to opravdu nálevky?
Jaké ?Spěnkového kloubu, nebo šlachy a které?
Došlo zřejmě k přetížení v oblasti, kde se ze synovie ta tekutina zvýšenou mírou uvolnila a nevstřebala / proto je důležité vědět, které na kterém kloubu nebo šlaše to jsou, aby bylo možno právě tuto oblast cíleně šetřit/. Měla jsme kobylu s chronickými nálevkami spěnkového kloubu, už jsme ji tak koupila - necválala na tvrdu, neskákala, hlídala se váha, kteoru nosila- celoživotně, i když bolesti neměla, nekulhala.
Možné důvody přetížení: velké zatížení vahou/nadváha koně, jezdce, obou/, neúměrný nárazový pohyb nebo poloha nohy při naopak nuceně omezeném pohybu, špatná úprava kopyta a přetížení v důsledku jeho nerovnováhy, nepřiměřená práce na nepřiměřeném podkladě, něco jiného?
Pokud odhadujete důvod, napravte ho- redukce váhy, úprava kopyta, zohledňování povrchu a typu práce a zatížení postižené oblasti. Znovu se zamyslete nad KD a doplňky.
Lokální terapie určitě konservativní, do drenáže bych se jistě na spěnce nepouštěla, podle akutnosti či chronicity problému.Nikde jste nenašla radu?Kde jste hledala?
Základní informace zde, dalších je plný net, hledejte věrohodné, z veterinárních zdrojů:
http://www.dominika-svehlova.cz/nemoci14.php.
sabče
napsal(a):
Dobrý den,
Mám 10-letou kobylu a udělaly se jí nálevky ne pravá zadní patě v ďůlkách, má je z obou stran. Má je teplé pořád, ale nekulhá a nebojí ju. Možná má někdo nějakou radu co s tím aby to zmizlo co s tím dělat ? Nikde jsem nenašla konkrétní případ.
Když jsem kupovala svojí kobylu, tak než jsem jí koupila, holka skákala, u mě je na vandry a během prvních týdnů se jí nálevky udělaly na obou zadních.Bylo mi řečeno, že je to tím, že nyní je v klidu a neskáče, že byla přetěžována.Nálevky za pár dní odezněly a za poslední 4 roky je neměla ani jednou.Je vše v pohodě.