Přiježdění koně (11 let)

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Bubbla

11.3.2016 21:38
Bubbla

XXX.XXX.145.224

Dobrý den, mám dotaz. Cca 4 roky jsem se starala o koně (provozák) ale už se nestarám. Je mu 11 let a jako provozák funguje cca 7 let. Chtěla bych si ho odkoupit jelikož mám k němu opravdu velké pouto. Myslíte, že by se dalo ho nějakým způsobem navyknout na jízdárenskou práci, přijezdit apod? Jak by jste to udělali vy? Máte prosím nějaké rady?
Děkuji a mějte se hezky smajlík

ff12345

12.3.2016 09:58
ff12345

XXX.XXX.172.226

Ve věku nevidím problém, i když to asi nebude tak rychlé, jako když přiježďujete mladé neposkvrněné zvíře. Hlavní je, zda bude mít chuť pracovat. Po tolika letech v provozu může být dost znechucený, ale to asi musíte posoudit sama.

12.3.2016 12:04
polárka.15

XXX.XXX.36.129

Sama ze sebe řeknu na rovinu, že by se mi nechtělo drbat s otráveným a otupělým koněm. Pokud na to jezdecky máte a máte dostatek trpělivosti a pochopení, tak klidně... (samozřejmě i s ohledem na zdraví koně a jeho cenu).

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.3.2016 12:17
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já jsem právě moc nepochopila, jak může být "provozák" nenavyknutý na jízdárenskou práci. Přišlo mi, že je to tedy kůň z nějaké agroturistiky?
Pokud víte, co a jak, když se s koněm začíná po něm něco chtít, tak asi jo. Rozumím, že k němu máte silné pouto, tedy ikdyž to pro Vás bude znamenat spoustu práce a nejspíš i ústupků, půjdete do toho. Stejně už jste rozhodnutá, ne? jen bych si dala pozor na to, kvůli čemu ho prodávaj (zlozvyky, nemoc?)...protože spolehliví provozáci se jentak neprodávaj, pokud majitel nekrachuje

Bubbla

12.3.2016 20:55
Bubbla

XXX.XXX.145.224

Vlastně o něj mám zájem já. Nechám si to určitě ještě hodně projít hlavou protože to bude opravdu velké sousto smajlík a jinak děkuji za odpoveď

12.3.2016 21:06
keira

XXX.XXX.106.7

Pokud bys uvedla konkrétnější informace, mohli bychom ti poradit lépe. Ale nemá smysl to řešit, jestliže kůň není na prodej. Jak psala hippie, hodní a zdraví provozáci se neprodávají.

12.3.2016 22:19
koně

XXX.XXX.205.252

Bubbla napsal(a):
Dobrý den, mám dotaz. Cca 4 roky jsem se starala o koně (provozák) ale už se nestarám. Je mu 11 let a jako provozák funguje cca 7 let. Chtěla bych si ho odkoupit jelikož mám k němu opravdu velké pouto. Myslíte, že by se dalo ho nějakým způsobem navyknout na jízdárenskou práci, přijezdit apod? Jak by jste to udělali vy? Máte prosím nějaké rady?
Děkuji a mějte se hezky smajlík

Provozák?Myšleno, že jako vagon chodil v řadě a na hřbetě nesl, co mu tam vylezlo?S vyškubanou hubou a otlačenými zády?Jinak lidi záměrně neshazující, neutíkající, nekousavý, nekopavý?
Já pamatuji provozáky, jako koně jízdárensky dobře přiježděné, ale velmi neochotné to začátečníkovi ukázat.Takové, co vás sundali Xkrát za hodinu, kdykoli se jim zachtělo.
Jestli je váš oblíbený kůň ještě jakž takž ochotný chodit sám a pod vámi, pravděpodobně byste si ho časem mohla předělat jak potřebujete.
Pro začátek bych ho nechala co nejdéle ve výběhu se stádem, aby si psychicky i fyzicky orazil.A pak, jako s remontou.Od vycházek do terénu na volné otěži, dál.
Od vás by to však chtělo, abyste jízdárenskou práci uměla na takové úrovni, abyste si koně udělat zvládla.Takže, pokud jste si jistá, že dobře umíte pomůcky a dokážete je srozumitelně podat méně vstřícnému koni a práci nadávkovat tak, abyste ho více neotupila, směle do toho.

Bubbla

13.3.2016 20:37
Bubbla

XXX.XXX.145.224

Ano přesně takhle chodí. A i takhle vypadá.
Jinak na ošetřování hodný, nekope, nevyhazuje a nevymýšlí.
Nechám si to projít. Jinak děkuji všem smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík