Zdravím, často jezdím na koni bez sedla ale vždy mám problém na něj nasednout takže musím hledat nějaké vyvýšené místo z kterého nasednu. Při vyjížďkách musím občas sesednout a pak zase musím hledat odkud nasednu. Proto uvažuji nad jezdeckým padem (fellsattel) nebo madly. K padu se dají připnout třmeny ale často čtu že se přes ně nesmí nasedat a nebo ty madla, stačilo by mi s jedním uchem prostě nějaký záchytný bod po kterém se přitáhnu. Velmi obdivuji ty co se dokáži vyšvihnout na jakéhokoliv koně ale já sem se to ještě nenaučila Máte někdo s tímto zkušenost? Kterou volbu by jste zvolili?
Uživatel s deaktivovaným účtem
To je asi taky o zkušenosti. S padem zkušenost nemám - ale dokážu si představit, že se do toho třmenu moc opřít nemůže, natožpak jednostranně.
Kdežto když mám nějaký problém a na koně nemůžu hodit sedlo, jezdím s madly. Vlastně je příjemné mít pocit, že se je za co stabilního přichytit, kdyby byla nějaká krizovka (mladé koně) a hlavně se líp nasedá :) Každopádně já mám malé kobyly - vyšší má něco přes 150 cm, navíc s hřívou, takže víceméně nasednu, kdy je třeba a třeba z výběhů jezdím na nich, než abych je táhla za sebou :) S jedním madlem se bude nejspíš líp jezdit (nebudou překážet u nohou), na dvoumadlová madla se bude líp nasedat.
Jde o výšku a tvar koně a výšku a zdatnost vaši- podle mého budete hledat vyvýšená místa dál, u madel trochu méně.
Vozila jsme se na padu, madlech i holém koni, nejvíc na padu, nejméně na madlech, ale protože je to fjordkoule cca 140kvh a vycvičená stát a ani ten krk nesehnout, když se něco drápe vzhůru, sápala jsem seobčas "přes krk" i z té meze/ mám hodně slabé ruce, nepřitáhnu se/. Fjordkoule má tvar koule, takže pokud jsem ji nechtěla dotažením přeštípnout, posun cajku se bez vyvýšeného "stupínku" nedal vyloučit.
No švih už trénuji hodně dlouho ale prostě to nejde, nevýhoda je že se nemůžu chytnout hřívy na začátku ji má úplně vyškubanou z toho jak se škrábe o stromy. Tak asi vyřadím ten pad a začnu se poohlížet spíše po těch madlech. Chci pouze s jednou rukojetí aby to nevadilo nohám. Nebo si nechám ušít něco takového ale s jedním madlem.
Je fakt, že něco takovéhleho by tlačit pod nohama nemělo. Na druhou stranu je otázka, jestli to bude mít dostatečnou pevnost v tahu, aby se to 1) nepřetočilo, až se za to pověsíš,2) prostě neurvalo.
napsal(a):
Je fakt, že něco takovéhleho by tlačit pod nohama nemělo. Na druhou stranu je otázka, jestli to bude mít dostatečnou pevnost v tahu, aby se to 1) nepřetočilo, až se za to pověsíš,2) prostě neurvalo.
Ne je to pevné, několikrát přešité už jsem ho právě zkoušela a když se dobře dotáhne tak ani nepřetočí.
No tak super! ;)
Já mám děsněj problém sehnat na objemově menšího koně kvalitní madla. Všichni prodávaj klasický fullky a když maj být menší, stejně maj objem 200 cm... :( nebavím se o profi madlech za 24tisíc, ale prostě o pevných madlech s mohutnějšími madly (nejlépe protiskluzovými).. mám pocit, že je sice na výběr spousta různých vybavení, ale pak když člověk shání nějaký kompromis, tak najednou zjistí, že až takový výběr není... asi bych neměla problém zaplatit za dobrá madla do provozu 5 tisíc, ale takové nejsou. Buď levné a šméčka, nebo profi vybavení na mistráky... a to zas nejsem padlá na hlavu, abych měla madla do provozu za půlku ceny koně :).
A hele, našla jsem! Konečně! :).
napsal(a):
No tak super! ;)
Já mám děsněj problém sehnat na objemově menšího koně kvalitní madla. Všichni prodávaj klasický fullky a když maj být menší, stejně maj objem 200 cm... :( nebavím se o profi madlech za 24tisíc, ale prostě o pevných madlech s mohutnějšími madly (nejlépe protiskluzovými).. mám pocit, že je sice na výběr spousta různých vybavení, ale pak když člověk shání nějaký kompromis, tak najednou zjistí, že až takový výběr není... asi bych neměla problém zaplatit za dobrá madla do provozu 5 tisíc, ale takové nejsou. Buď levné a šméčka, nebo profi vybavení na mistráky... a to zas nejsem padlá na hlavu, abych měla madla do provozu za půlku ceny koně :).
Tak zrovna ty madla co jsou na fotce paní šije i na míru. Ale klasické pevné madla jsem na menší koně asi taky neviděla. Pouze toto http://www.amorjezdeckepotreby.cz/madla-lonzovaci-obrisnik-pony.