jasnenkova
XXX.XXX.41.2
Dobrý den,
ráda bych se touto cestou zeptala na zkušenosti s botkami pro koně. Mám ohromného valacha (cca 180kvh) s velkými kopyty (dle kováře dostává 7čky).
Dříve jsme valáška pouze strouhali, byl ustájen na pěkném místě, kde jsme skoro nepotkali lesní cestu, pouze samé louky a travnaté cestičky, nebylo třeba kovat.
Bohužel jsme pak museli ustájení změnit a dostal se mi do horských oblastí, kde jsou naopak samé lesní cesty, kameny a štěrk. Valach je od té doby velmi náchylný na předky, i po slabší štěrkové cestě chodí jako po ostrých jehlicích
Byli jsme proto nuceni ho okovat, nešlo se na to dívat, trpěla jsem za něj. Kováním se to o 100% zlepšilo - pocitově. Před kováním měl valach silná a zdravá kopyta, ale od té doby co koveme (cca 1,5 roku) je má stále roztřepené, nehledě na to že často podkovy ztrácí. Jsem z toho hotová.
Nyní budeme ustájení opět měnit, nejspíš to bude něco mezi loukami a semtam lesní cesta. Přes zimu valach nic moc nedělal, proto jsem ho nechala opět jen ostrouhat, odpočinout. Teď ale přemýšlím, zda opět nakovat, nebo ne. Valach si už opravdu na boso odvykl, našlapuje dost i na méně kamenitých cestičkách. Proto přemýšlím nad variantami. Uplně naboso asi nehrozí, ale ani kovat se mi nechce - zaprvé si myslím, že to tam využijeme méně z důvodu lepšího okolí (více luk) a za druhé mi vadí, že se mu dost kopyta ničí.
Uvažuji tedy o botičkách, ale popravdě s tím nemám absolutně žádné zkušenosti, ani ve svém okolí neznám nikoho, kdo by je používal a koho bych se na to mohla poptat. Navíc si říkám, valach má opravdu obrovská kopyta, dělá se vůbec něco takového pro atypická zvířata ? :-D Na kolik to tak vychází? Jak dlouho takové boty vydrží (je mi jasné že je to případ od případu a o péči), ale zajímala by mě přibližná životnost, pokud jsme spíše rekreační jezdci a jezdíme do terénu cca 3x do týdne ? Děkuji za názory a zkušenosti.
Na kobylu 178 cm som mala tieto: http://www.boty-pro-kone.cz/alenkavostatkova-yahoo-com-au/eshop/1-1-EASYCARE/1-2-Boty/5/6-Easyboot
U nás bol problém aj ten, že má jedno kopyto väčšie než druhé a nevedela som zohnať také čo by sedeli ako pár a niektoré sa v tak veľkých veľkostiach ani nerobia. Predtým som mala cavallo č.6 a jedna bola dobrá, ale druhá sa nám vyzúvala. Treba hlavne poriadne premerať kopyto, ak si nie ste istá tak napíšte predajcovi poradia.
Používala som ich asi 4 mesiace, potom som ich už nepotrebovala (bolo to po zranení) a stále boli použiteľné. Väčšinou ich kobyla ale mala vo výbehu jazdili sme vtedy málo.