Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.2.2016 10:31
Nellynka

XXX.XXX.217.101

Dobrý den, mám dvouletou kobylku, pracujeme že země, je v rámci možností vyrovnaná.. Problém nastal, když jsem ji chtěla vyčistit venku před boxem... V momentě, kdy ji uvažu, zapre se do ohlávky a sedá si... Nepřestane dokud ji neodváži... Chci se zeptat jak byste to řešili... Děkuji.

Sophii

28.2.2016 11:15
Sophii

XXX.XXX.205.245

A když není uvázaná tak stojí? Jaký styl úvazu máte na mysli? Vím, že někteří koně například nemají rádi, když je postavíte doprostřed boxové chodby a uvážete z obou stran.
Nevím jak vaše ustájení vypadá. Pokud máte například boxy venkovní a uvazujete koně venku u hrazení, tak nejdřív zkuste neuvazovat, nejdřív ji k ohrazení například postavte a nechte stát pokud to umí, potom, když na to navykne jí přehoďte vodítko přes hrazení (pokud máte tu možnost) ale neuvazujte, kobylka by si na to měla navyknout, později pak začněte s úvazy, hezky pomalu, nejdříve na samotném konci vodítka aby měla dostatek prostoru a pomalu se dopracovávat k běžnému úvazu.
Možná ji zkusit začít uvazovat v boxe, pokud tam máte k čemu, svůj box zná měla by se tam cítit bezpečně a tak by si na úvaz mohla navyknout snáz.

28.2.2016 13:08
Nellynka

XXX.XXX.217.101

Ona má obecně problém v klidu stát mimo box, v boxe neuvazuji stojí sama... Máme na dvorku u zdi místo na uvazovani, zkoušela jsem ji dát delší vodítko, chvíli stala a pak z ničeho nic jakoby zpanikari opře se silou do vodítka a sedá si...

28.2.2016 13:13
katkaa1

XXX.XXX.91.43

Zatiaľ ju neuväzujte na pevno, stačí omotať vodítko aby sa dalo ľahko povoliť. Keď si sadá skúste ju zozadu trocha plesnúť po zadku, aby musela urobiť krok vpred a tým povolil ťah za hlavu. Keď to urobí tak ju pochváľte a pokračujte v čistení a nerobte okolo toho žiadnu vedu. Zvyčajne si kone takto sadajú lebo sa boja treba ju chváliť a povzbudovať. Skúste ale hneď neodviazať, lebo tak zas ľahko zistí, že keď to urobí bude hneď "po jej.".

28.2.2016 13:20
Nellynka

XXX.XXX.217.101

Plesknutí po zadku nepomáhá, jakmile si začne sedat je jakoby v jiným světě a nevnímá.. Můžu pleskat jak chci, jí je to úplně jedno...

28.2.2016 14:09
dsj

XXX.XXX.207.141

Měla jsem kobču, která dělal to samé - celý život, podařilo se mi to utlumit, ale nikdy nebyla 100% bez problémů uvazovatelná. Určitě pomohlo hraní ze země - postupné uvykání na zvýšený tah ohlávky na zátylku, časem byla schopná snést i menší tah když se cukla uvázaná, nesmí se vázat na mock rátký provaz, aby měla možnost tlaku uhnout. Nakonec jsme to vyřešili tak, že jsme jí naučili "kovbojské" uvázání k zemi - to se naučila během pár týdnů a funguje s tím dodnes bez problémů.

28.2.2016 15:18
neluše

XXX.XXX.146.210

dsj napsal(a):
Měla jsem kobču, která dělal to samé - celý život, podařilo se mi to utlumit, ale nikdy nebyla 100% bez problémů uvazovatelná. Určitě pomohlo hraní ze země - postupné uvykání na zvýšený tah ohlávky na zátylku, časem byla schopná snést i menší tah když se cukla uvázaná, nesmí se vázat na mock rátký provaz, aby měla možnost tlaku uhnout. Nakonec jsme to vyřešili tak, že jsme jí naučili "kovbojské" uvázání k zemi - to se naučila během pár týdnů a funguje s tím dodnes bez problémů.

Co je to kovbojske uvazani k zemi?

28.2.2016 15:26
sisi58

XXX.XXX.218.3

Spustíte jednu otěž na zem a kůň se ani nehne, jakoby byl přivázaný.
Tady je myšleno vodítko, nikoli otěž.

28.2.2016 15:34
neluše

XXX.XXX.146.210

sisi58 napsal(a):
Spustíte jednu otěž na zem a kůň se ani nehne, jakoby byl přivázaný.
Tady je myšleno vodítko, nikoli otěž.

Aha a ja myslela, ze je to neco spesl

28.2.2016 16:11
sisi58

XXX.XXX.218.3

No spešl to je
Někteří koně nejsou naučení stát na místě ani uvázaní, natož aby stáli jen kvůli tomu, že jim visí otěž.
Ovšem je to velice výhodné. Můžete takto "přivázat" koně i uprostřed přistávací plochy pro letadla.
Jen to učení trvá déle.

28.2.2016 16:51
neluše

XXX.XXX.146.210

sisi58 napsal(a):
No spešl to je
Někteří koně nejsou naučení stát na místě ani uvázaní, natož aby stáli jen kvůli tomu, že jim visí otěž.
Ovšem je to velice výhodné. Můžete takto "přivázat" koně i uprostřed přistávací plochy pro letadla.
Jen to učení trvá déle.

Spis jsem svoji reakci myslela tak, ze jsem nevedela, ze se to jmenuje kovbojske uvazani. Cekala jsem tedy neco nevsedniho. Protoze spustene voditko na zem mi prijde jako klasicky "povel" stuj ani se nehni. O western se vubec nezajimam, tak mi ten termin nejak unikl. Dekuji za upresneni

28.2.2016 17:35
Nellynka

XXX.XXX.217.101

Když je po práci a pustím vodítko na zem taky stojí, ale prostě nevím jak vyřešit problém s uvázáním... Možná na ni taky trochu leze jaro, uvidime, zkusím ji tam nechat stát na volno pak zkusim znovu uvazat...

edwina

28.2.2016 18:28
edwina

XXX.XXX.40.41

Když klisna stojí neuvázaná a úvaz jí z nějakého důvodu vadí, neuvazovala bych ji, jen bych vyžadovala při čištění, sedlání apod. klidné stání na místě, tzn. vrátit zpět, když poodejde. Nemá cenu to lámat přes koleno a vyvolávat u koně panickou reakci.

28.2.2016 18:47
Nellynka

XXX.XXX.217.101

Rozhodně jí nechci vyvolávat paniku...mimo box stojí klidně pouze po práci.. Jinak nepostoji... Chtěla jsem ji vyčistit mimo box s uvazem a zarazila mě její reakce.. Proto se ptám jak na to... Zkusím to na stejném místě s vodítkem v ruce a uvidíme.

28.2.2016 20:26
sisi58

XXX.XXX.218.3

Taky čistím s vodítkem v ruce, jenže já nemám kam kobču uvázat
Jak tu někdo napsal, nelámat to přes koleno, učit pomalu, ale soustavně. Časem si zvykne.

Přidejte reakci

Přidat smajlík