Rešpekt, poradte prosím.

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

siall

26.2.2016 23:10
siall

XXX.XXX.75.34

Dobrý deň, mám taký problém, že jazdím už skoro rok na 13 ročnej kobylke - strašný flegmoš :D
Jazdíme western a endurance a na parelke.
Problém s ňou je taký, že nemá ku mne žiadny rešpekt. Dokáže sa oproti mne postaviť na zadné, stále na vychádzkach hocikedy zastane (aj v trysku) a začne žrať. Je strašne pažravá a to bola odjakživa. Strašne som z nej vynervovaná, tým pádom aj ona a stále spolu bojujeme. Preťahujem sa s ňou celý čas v teréne, keďže si myslí, že polia sú len na behanie a robenie blbostí pri tom na jazdiarni je úplne zlatíčko...

edwina

27.2.2016 10:19
edwina

XXX.XXX.40.41

Myslím, že sama tušíte, že klíč se skrývá ve větě: "Strašne som z nej vynervovaná, tým pádom aj ona a stále spolu bojujeme." Dokud se jí budete bát a nebudete si věřit, nebude vás respektovat. To, že kůň někoho respektuje, pro něj znamená, že důvěřuje jeho úsudku a ví, že se o něj vůdce postará a nedostane ho do nebezpečné situace, která by ho mohla ohrozit na zdraví či životě. Proto se to také vyskytuje pospolu: respekt a důvěra. Kůň svěří svůj život jen zdatnějšímu jedinci nacházejícímu se na vyšší příčce stádové hierarchie. Abyste byla pro koně důvěryhodná a chtěl vás poslouchat, nesmíte být nejistá. On to vycítí, neoklamete ho. Doporučuji práci ze země, pro začátek třeba 7 Parelliho her (videí je plný internet) - nejprve na jízdárně či na výběhu, poté mimo areál někde na nejbližší louce. Umožní vám nastolit roli vůdce a dostat klisnu do podřízeného postavení, kam patří (naučí se respektovat váš osobní prostor, nešlapat po vás při vodění, ustoupit předkem a zádí, zacouvat před vámi, jít na požádání na kruh, změnit směr, dodržovat rytmus - tedy chod a rychlost). Při správném provedení pomůžou odstranit stavění na zadní a "nerespekt" kobyly. Když se s ní v terénu přetahujete, tak tam jezděte prozatím jen krokem. Anebo choďte na vycházky na ruce. Nemá cenu doufat, že to "projezdíte". Když klisnu nezvládnete ze země (viz vzpínání), v sedle se to vystupňuje. Na ohlávce bych určitě nejezdila, dokud koně nemám zvládnutého. Parellka neslouží k přetahování a patří jen na hlavu koně, který je na ní 100% ovladatelný. Anebo si najděte na ježdění snazšího koně, zvlášť jestli klisna není vaše a je nutné s ní trénovat do endurance (tzn. větší objemy práce ve vyšších chodech, které jsou pro vás problém a ztrácíte kontrolu).

27.2.2016 12:54
sisi58

XXX.XXX.218.3

Měla jsem 16 let koníka, který mi důvěřoval a to velmi, ale respektu v něm nebylo ani za mák
Naštěstí to byl koník s vrozeným odporem k rychlému pohybu, takže to šlo

Předvídejte, kdy by se kobča mohla postavit proti Vám a snažte se do takové situace vůbec nedostat.
Máte mozek, tak přemýšlejte
Jezděte tam, kde nebude žrát a kde jí to nesvádí běhat.
Získáte jistotu a tím se uklidníte a kobyla taky. Až si budete jistá, zkoušejte něco víc.
Co uspěcháte, neubrzdíte

Přidejte reakci

Přidat smajlík