Ahoj, tak po dlouhém rozhodování a rozmýšlení jsem se nakonec rozmyslela, že se vyprdnu na nějaký jezdecký sport. Chci koně jako kámoše a ne sportovní náčiní a prostě to lesoježdění je mi blíže.
Plánuji delší vandry a vyjížďky. Přemýšlím, že bych si koupila westernové sedlo a vůbec k tomu vybavení - byli bychom jako "westerňáci" .
A na celé anglické sedlo bych se vyprdla. Delší výlet v anglii je katastrofa jak pro zadek jezdce, tak i pro záda koně ( alespoň i to myslím).
Chci se zeptat jakých značek sedel se vyvarovat a jaké zase by byly vhodné. Do sedla chci invetsovat 10 - 15 000 kč ( jetého tedy).
Chci ještě se domluvit s kámoškou aby mi případně pomohla sedlo napasovat a tak dále, ale na značky se ptám takto veřejně. Přeci jenom víc hlav, víc ví :)
Taky to tak dělám :), ale třeba - podle zkušenosti z anglickými sedli - jsou zde nějaká méně známá a nikdo se třeba neptá nebo tak no a někdo může mít s tím zkušenost, ale když se nikdo neptal, tak to nikde neprezentoval. Ještě jsem teď četla teorii o napasování a uf uf teda. Anglický sedlo mi přijde jednodušší
edwina
XXX.XXX.40.41
Zaručená kvalita je kromě výše zmiňovaných také sedlářství Westman či Westjack, chybu neuděláte ani s Pinto sedlářstvím, zvlášť pokud se chystáte lesojezdit, nikoli sportovat (závodní jezdci někdy vytýkají "nestylovost" zdobení). Pinto sedlářství šije sedla v kategorii economy od 19 000 korun. Máme doma 3 (také na rekreaci), nejstaršímu je 12 let a je jako nové. Všechna byla vyrobena koním na míru. Kdybych potřebovala čtvrté, klidně půjdu zase tam.
Určitě je přechod k westernu dobrý nápad, jsou to sedla jako stvořená na dlouhé vyjížďky a vandry. Neotlačíte sebe ani koně. Ale pozor při koupi, ono na ČT (nějak jsem nabyla dojmu, že máte teplokrevného koně) nesedí vše. A také hodně prodejců v inzerci klame a vydává levné šunty za pár korun za kvalitní sedla. Asi bych šla raději do nového.
Mám čt, kratšího hřbetu. Mohutnější tělo, ale slabší holeň. V anglii komoru širší dvojku. A posedlí 17,5 je max, kvůli krátkým zádům. Abych jí neseděla až na zadku. No tak pokud funglovka mě může stát 19.000 Kč... stejně musím našetřit, tak už je ve finále jedno, jestli si našetřím 15 tisíc nebo dvacet.
Chci to právě opravdu na rekre. Nějak se mi do toho sportu nechce. Jsme s kobylkou obě takový kochači
edwina
XXX.XXX.40.41
Co jsem viděla v inzerci, tak do 15 000 jsou k mání všelijaké nekvalitní "indické" Natowy a jiné levné nápodoby sedel. Sedla od českých sedlářů, i výrazněji opotřebená, se prodávají kolem 20-25 000. Já bych raději měla za tu cenu základní model nového sedla od slušného sedláře, kde mám v ceně 5letou záruku než nějaké jeté sedlo, u kterého nemám jistotu původu ani zacházení. Samozřejmě dají se koupit i kvalitnější sedla, třeba ten Frinta nebo Nepustil, ale cena nového začíná spíš na 37 000. Doporučuji nechat si vyměkčit posedlí, i když je to za příplatek. Ale ten přechod z anglie nebude tak tvrdý .
Já jsem anglii opustila ze dvou důvodů.
1. Vzhledem k mé nemocné páteři je pro mě, hlavně na delší trasy, pohodlnější.
2.Na westernové sedlo můžu na delší vyjížďku nebo pokud plánujeme zastávku, přidělat bundu, deku pro koně...
Najít kvalitní western sedlo, za rozumnou cenu, které by sedělo koni i jezdci mi trvalo skoro rok.
Chtěla jsem sedlo za max 20000, -, což je podle mě reálná suma, ale najít padnoucí sedlo byl opravdu oříšek. Nové jsem kupovat nechtěla, tak jsem hledala po inzercích.
A to můj kůň nemá nijak atypický hřbet. Před westernem nosil Stubben CTD s 2 komorou.
Vyzkoušela jsem x sedel, některé sedělo koni, ale absolutně ne jezdci, jiné přesně naopak.
Hlavní je sedlo vyzkoušet v terénu ve všech chodech a terénních nerovnostech.
Také jsem chtěla sedlo od českého sedláře, ale nakonec mi nejvíce vyhovoval americký Royal King.
Já mám taky anglii doma, ale od doby co je doma w. sedlo jsem do ní nesedla. :)
Uvažuju, že ji prodám, ale nechce se mi podstupovat martyrium s inzercí, dotazama zájemců, zkoušením...
Ještě dodatek... :)
Na w. sedlo jsem si zvykala cca 3 měsíce. V kroku dobrý, klus za cca 3 týdny taky dobrý, ale cval...
Při prvním cvalu jsem myslela, že vypadnu a pak jsem se několik týdnů při rychlejším cvalu držela hrušky. Připadala jsem si, že sedím na koni poprvé a to jezdím skoro 30 let. :)
A pak to najednou všechno šlo, jako když hledáš správný kontakt, zkoušíš drátky a najednou spojíš ty správné... :).
Jen pro pobavení
V " minulém životě " jsem se zabývala drezůrou...
W. sedlo to nezměnilo...
http://mobi29.rajce.idnes.cz/Silvestr_2015_-_HIPO_Korycany/#IMG_4258.jpg.
Já se ve westernu sedět nenaučila. Hlavně ve cvalu. O víkendu jsem si poprvé vzala ven bez sedla klisnu, která má normálně westernové sedlo, nějaké od Frinty. Já byla tak překvapená, jak má pohodlné chody. Bez sedla jsem si v klusu a hlavně ve cvalu seděla jako pán, a to jsou jsem bez sedla jela rychleji než krokem po páté v životě. V sedle mám co dělat cval vysedět. V anglii takový problém na žádném koni nemám.
Tak podle svých zkušeností radím vyzkoušet a nejlépe na svém koni. Já jezdila ještě jednoho koně s westernovým sedlem a tam to tak hrozné nebylo.