XXX.XXX.165.211
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, poradili by ste mi prosím ohľadom KD môjho koňa?
Mám valacha 6.5 roka, plemeno ST, je hrozne vysoký a ťažko vykrmiteľný, chýba ma osvalenie hornej línie (krk, kohútik, chrbát, zadok) nevyzerá chudo no to že mu chýbajú svaly z neho robia takého "nevyspelca" kôň je v ľahkej záťaži, celodenný výbeh, na noc v boxe kde má vždy veľkú kopu sena a senáže
KD je ráno aj večer rovnaká a vyzerá takto:
ˇ(1KD) 0.5kg ovos,0.2kg kukuričný šrot,0.3kg rozmočené vojteškové granule,50g extrudovaný ľan... + do večere pridávam 50ml olej Omega 3-6-9 na podporu rastu svaloviny...
kedysi som používala mussli Spillers Conditioning Mix a kôň mi po nich krásne zmohutnel no musela som prestať lebo som odchádzala do zahraničia a kôň šiel do prenájmu...rozmýšlam že by som ich znovu začlenila do KD len neviem či toho už nebudem miešať priveľa A V TOMTO POTREBUJEM PORADIŤ...aký máte Vy na to názor? môžem ešte pridávať mussli? alebo toho bude mať veľa? :)
za každú odpoveď a radu budem vďačná :).
Ahoj, minulý rok k nám prišla do ustajnenia kobyla ST 5 ročná asi podobnej stavby ako tvoj valach, vysoká, nohatá, trocha chudšia, no postavou vyzerala ešte ako žriebä. U bývalého majiteľa bola na sene + dostávala 1kg nejakých lacných granulí (tuším Energys). Naše kone kŕmim statkovými krmivami tak som postupne prešla na podobnú dávku ako dávaš ty, akurát tam máme aj jačmeň a miesto vojtešky repné rezky. A kobyla sa teraz cez zimu krásne spravila a to skoro vôbec nerobí. Teraz si už viem predstaviť, že na jar keď sa s ňou začne robiť bude mať tie svaly aj z čoho tvoriť.
KD tej našej, rovnako 2x dene to isté: 0,5 kg ovos,0,5 kg jačmeň,0,25 kg kukurica,0,25 kg repné rezky
Inak myslím, že to musli môžeš pokojne pridať, alebo proste len skús navýšiť ovos a vojtešku. A najdôležitejšie je samozrejme kvalitné seno v dostatočnom množstve, nepíšeš koľko ho dostáva a či ho má aj cez deň, my kŕmime seno 3x denne a takto veľký kôň ho zožerie tak 12-15 kg. Režim rovnaký ako u vás.