Začala jsem na své kobče pozorovat, že při zátěži více rozevírá nozdry když dýchá. Někdy až moc "dýchá břichem" než by bylo obvyklé, až se se mnou sedlo hýbe. Se zátěží problém nemá, nabírali jsme kondici po zimě, pomalu, jako vždy.
Dnes jsem ji vzala ven a při prvním lehkém zaklusání jsem slyšela jak strašně funí. Nechala jsem ji tedy jít krokem, šla v pohodě dopředu ale dychala kratce a rychleji a nozdry se jí stále hodně rozevíraly, i po delším úseku krokem stále dýchala tak.
Je už půl roku ve venkovním boxe, za dva roky co ji mám nezakašlala. Teď přes zimu jí ani neteklo z nosu, nic. Jinak je v pořádku.
Nechám ji rozhodně vyšetřit, ale nevím co by jí mohlo být. Nesetkal jste se někdo s něčím podobným? Mám o ni docela strach, je to sporťačka v nejlepších letech..
Děkuji za příspěvky.
FlightlessMer
napsal(a):
Začala jsem na své kobče pozorovat, že při zátěži více rozevírá nozdry když dýchá. Někdy až moc "dýchá břichem" než by bylo obvyklé, až se se mnou sedlo hýbe. Se zátěží problém nemá, nabírali jsme kondici po zimě, pomalu, jako vždy.
Dnes jsem ji vzala ven a při prvním lehkém zaklusání jsem slyšela jak strašně funí. Nechala jsem ji tedy jít krokem, šla v pohodě dopředu ale dychala kratce a rychleji a nozdry se jí stále hodně rozevíraly, i po delším úseku krokem stále dýchala tak.
Je už půl roku ve venkovním boxe, za dva roky co ji mám nezakašlala. Teď přes zimu jí ani neteklo z nosu, nic. Jinak je v pořádku.
Nechám ji rozhodně vyšetřit, ale nevím co by jí mohlo být. Nesetkal jste se někdo s něčím podobným? Mám o ni docela strach, je to sporťačka v nejlepších letech..
Děkuji za příspěvky.
Typuji na exspirační dušnost, ale více by pomohl veterinář a celková prohlídka koníka.
Ja by som sa hneď neplašila, cez víkend sme boli na vychádzke a kobyla sa tiež tvárila že má dosť už po prvom cvale. Prisúdila som to tomu, že ako sa oteplilo tak v tom zimnom kožuchu jej bolo naozaj teplo. A podobne sa tvráril aj pes aj ja :)
Samozrejme by som to sledovala a keď sa to bude opakovať volala veterinára, ale dajte tomu ešte pár jazdení a uvidíte.
FlightlessMer
napsal(a):
Dekuji za odpovedi, je to vazne divne a myslim ze dusnost to nebude. Pozoruj ji uz delsi dobu ale ted jakoby se to zhorsilo:(.
Počkať, ak to už trvá dlhšie tak to teplotnými zmenami asi nebude. To už by som toho veta zavolala môže to byť aj niečo vážnejšie. Pripravte sa, že to bude chcieť komplexnejšie vyšetrenie takže DOBRÉHO konského veterinára ktorý aj vie čo robí..