Které PK pokutují hřebce, připustí-li klisnu mimo PK?

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

techmech

17.12.2015 15:08
techmech

XXX.XXX.238.201

Dobrý den,
různě se píše po diskuzích, že licencovaný hřebec může legálně připustit libovolnou klisnu s tím, že obvykle pokud připustí hřebec klisnu mimo PK, v níž působí, je pak hříbě bez příslušnosti (v typu teplokrevný, pony apod.). V diskuzích se ale také občas vyskytne názor, že některé PK pokutují hřebce, které mimo PK připouští.
Tohle jsem se snažila dohledat a nenašla nikde v žádném Řádu PK. Dívala jsem se třeba k A1/1, ČT, CS a k haflingům, nikde ale nic o nějakém pokutování...
Jak to tedy je? Znáte PK, která tedy hřebce, který připustí klisnu mimo svou PK, nějak pokutuje, nějak jsem to někde přehlédla?
Díky T.

17.12.2015 16:19
aggitta

XXX.XXX.249.59

Neznám, ale to neznamená, že opravdu taková neexistuje. Také je to možná výmluva majitele hřebce, aby nemusel on říct rovnou - nechce se mi připouštět svým hřebcem klisny co nejsou v téže PK.
Jinak také SHP hřebci mohou připouštět klisničky bez původu, nebo klisny minihorse a pod., což třebas já dělala (nyní z kapacitních důvodů nepřipouštím žádné cizí klisny, ani tedy ty z PK SHP). Ovšem samozřejmě každému majiteli takové klisny jsem 3x vysvětlila, že hříbě shetland nebude, jen pony typ.

techmech

18.12.2015 14:47
techmech

XXX.XXX.208.234

Děkuji za informace!

Přidejte reakci

Přidat smajlík