techmech
XXX.XXX.238.201
Dobrý den,
různě se píše po diskuzích, že licencovaný hřebec může legálně připustit libovolnou klisnu s tím, že obvykle pokud připustí hřebec klisnu mimo PK, v níž působí, je pak hříbě bez příslušnosti (v typu teplokrevný, pony apod.). V diskuzích se ale také občas vyskytne názor, že některé PK pokutují hřebce, které mimo PK připouští.
Tohle jsem se snažila dohledat a nenašla nikde v žádném Řádu PK. Dívala jsem se třeba k A1/1, ČT, CS a k haflingům, nikde ale nic o nějakém pokutování...
Jak to tedy je? Znáte PK, která tedy hřebce, který připustí klisnu mimo svou PK, nějak pokutuje, nějak jsem to někde přehlédla?
Díky T.
Neznám, ale to neznamená, že opravdu taková neexistuje. Také je to možná výmluva majitele hřebce, aby nemusel on říct rovnou - nechce se mi připouštět svým hřebcem klisny co nejsou v téže PK.
Jinak také SHP hřebci mohou připouštět klisničky bez původu, nebo klisny minihorse a pod., což třebas já dělala (nyní z kapacitních důvodů nepřipouštím žádné cizí klisny, ani tedy ty z PK SHP). Ovšem samozřejmě každému majiteli takové klisny jsem 3x vysvětlila, že hříbě shetland nebude, jen pony typ.
techmech
XXX.XXX.208.234
Děkuji za informace!