Kašel, čůrání - nachlazení ?

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

jastinka

16.12.2015 09:32
jastinka

XXX.XXX.41.2

Chci se zeptat, valach mi teď začal kašlat, resp. zakašle 1-3x pouze při práci (ve výběhu ne), nesoplí. Zatím jsem podávala spíš jen přírodní čaje do krmení. Včera jsem si ale všimla, že možná častěji čůrá (jsem zvyklá, že večer to totiž většinou drží než se odvede do boxu a teprve tam se prasátko vyčůrá), včera večer ale do boxu nedošel a vyčůral se dříve, v boxe potom také, ale již méně. To jindy nedělá. Nijak bolestivě při tom nepůsobil, zbarvení moči normální.
Předpokládám, že to může být z nachlazení?
Samozřejmě to hodlám hlídat a případně zavolám v blízké době veterináře, pokud se to nezlepší. Spíš mě zajímají Vaše názory a také by mě zajímalo, jak tyhle zimní nachlazení léčíte ? Mám raději přírodní léčení (bylinky atd.), než chemii, proto mě zajímá, co Vašim koníkům pro lepší imunitu podáváte..

16.12.2015 09:57
katkaa1

XXX.XXX.187.26

Máme kobylu, ktorá sa vždy v boxe vyčúra a občas sa stáva práve to čo píšete, že jej už moc treba, vyčúra sa vonku, no aj tak zakaždým keď vojde do boxu si musí aspoň "cvrknúť" a označkovať si čistú podstieľku :) ak sa to stalo len raz myslím, že aj u vášho to bolo len tým, že proste musel označkovať svoje miesto.
Odkašľanie si pri práci nemusí nič znamenať, v zime sú kone viac v boxoch, viac zaborené do sena a menej sa hýbu čo spôsobuje, že ten prach sa usádza na pľúcach a keď kôň začne robiť potrebuje to zo seba dostať. Kašel netreba podceniť, ak to však je naozaj len zakašľanie na začiatku práce neriešila by som to. Chorý kôň bude kašľať hlavne ak začne viac behať, alebo aj počas dňa, v boxe, a bude mať aj sopel, alebo aspoň vykašliavať hlien, ktorý často môžete nájsť v okolí boxu, alebo mu nudle trčia z nosa. Pre pokoj duše môžete zmerať teplotu, ak je zvýšená je to na veterinára.
Na kašel používame už roky "Kašlík" od Dromy, aj vo forme granuliek, krásne voňajú, ale zvykla som kupovať aj normálny ľudský bylinkový čaj na kašel a 3x denne ním zalievala žrádlo, na vykašliavanie sa mi osvedčil skorocelový (jitrocelový) sirup, ale to až keď kôň bol naozaj chorý inak žiadnu imunitu riešiť netreba.

Přidejte reakci

Přidat smajlík