Ahoj, řeším problém... Chodí ke mně jezdit pětiletá holčička, původně jsem myslela, že půjde jen o vožení, ale po čtvrt roce mi na mé 160 cm vysoké kobyle zvesela kluše (sama ovládá, přechody, obraty). Problém je v sedle, mám klasické univerzální, teď v zimě používáme beránka, tak to je v pořádku a nikam nelítá, ale stejně jezdí bez třmenů (noha jí končí v místě konce bočnice). To trochu komplikuje vysedávání, které perfektně chápe, ale dlouho nevydrží dělat.
Napadalo mě to vyřešit dvěma způsoby - buď koupit dětské řemeny a třmeny, a dále jezdit v mém sedle (ale co bude v létě, až tam bude zase klouzat?), a nebo pořídit dětské sedlo, ale absolutně se v tom nevyznám. Na pohled všechna vypadají s odpuštěním jako strašné shity. Taky aby jí třeba dva, tři roky vydrželo, aby netrápilo kobylu na zádech...
Zase představa dvoumetrového podbřišníku k mini sedlu je docela komická.
Nemáte někdo zkušenosti? :(.
Sophii
XXX.XXX.82.220
Já teda neím jak moc dobrý nápad to je, ale u nás běžně malé děti učili na dostihovém.
Tak než uplnou hrůzu na koně tak sem malou posílal jezdit koně kterýho majitelka nedávala v jejim akorát nohy místo do třmenů dávala do řemenů a jinak dětský jsou a podbřišák fakr musí bejt dlouhej jako lano tak tady máš obojí malou v normálnim i dětskym.
Wintec pony start www.equiservis.cz/vybaveni-pro-kone/sedla-a-doplnky-k-sedlum/sedla-detska-a-pony/skolni-detska-a-pony-sedla/sedlo-wintec-pony-start.html
Ve stáji to dávali i na velké koně. Polštáře jsou na suchý zip, tak se to dá přizpůsobit na koně. A šunt to nebude, ve stájí jsou v provozu často a nejeví známky opotřebení...
tony-jcb
napsal(a):
Tak než uplnou hrůzu na koně tak sem malou posílal jezdit koně kterýho majitelka nedávala v jejim akorát nohy místo do třmenů dávala do řemenů a jinak dětský jsou a podbřišák fakr musí bejt dlouhej jako lano tak tady máš obojí malou v normálnim i dětskym.
Hm, tak moje "svěřenkyně" je o dost menší, třmeny jí nedám ani několikrát omotávané, mám dlouhé řemeny, sama mám dlouhé nohy...
Ještě dodávám, že hledám anglii Westernový je roztomilý, ale malá chce prej skákat :D.
kapička
napsal(a):
Wintec pony start www.equiservis.cz/vybaveni-pro-kone/sedla-a-doplnky-k-sedlum/sedla-detska-a-pony/skolni-detska-a-pony-sedla/sedlo-wintec-pony-start.html
Ve stáji to dávali i na velké koně. Polštáře jsou na suchý zip, tak se to dá přizpůsobit na koně. A šunt to nebude, ve stájí jsou v provozu často a nejeví známky opotřebení...
Jo, to je zajímavé, to se mi líbilo... a co tohle? http://www.zooprodukt.com/index.php?zbozi_detail=40393 Vypadá jako španělské :D Jen tam asi nejdou dát třmeny...
Uživatel s deaktivovaným účtem
No, na tohle nedate trmeny, ne? Vypada, ze tam nejsou trmen.zamky..
Ja mam teda taky malho Winteca a co me stve, ze trmenove zamky tlaci dite zevnitr nozicky. Ale je fakt, ze pro sestiletou bude uz ok. Moje mladsi jezdi od cca1,5roka a zatim je ji porad na prd, tak jezdime bud na madlech nebo holem koni.. Pro starsi,5,5 roku, je velikostne ok. Jen bacha na ty jejich detske trmen.remeny original Wintec - jsou desne kratke a maji maly rozsah - uplne k nicemu :( a s normalnim podbrisnikem to pujde uplne v pohode - pouzivam to sedlicko na tinkerku a neni problem. Ma pekne dlouhe podbrisnikove remeny, tak na nej muze pasovat i stejny podbrisak jako na dospelackou skocku ;) Myslim ze pri celkove vaze do 30kg jezdce a pulhodine 2x tydne se koni se zady asi fakt nic stat nemuze, ikdyby sedlo moc nesedelo...
To Tony: ale fuj - to je extra nebezpecny :( chapu, ze to mas pro sve deti a Ty jsi ucil jezdit podle drivejsich metod - a taky z nich vyrostly nebojsove :) ale nohy ve trmen.remenech zavaneji pri padu opravdu velkym rizikem nevysmeknuti nohy a neprijemnym urazem. To v dnesni dobe uz zadny rodic neodpusti... :(.
napsal(a):
No, na tohle nedate trmeny, ne? Vypada, ze tam nejsou trmen.zamky..
Ja mam teda taky malho Winteca a co me stve, ze trmenove zamky tlaci dite zevnitr nozicky. Ale je fakt, ze pro sestiletou bude uz ok. Moje mladsi jezdi od cca1,5roka a zatim je ji porad na prd, tak jezdime bud na madlech nebo holem koni.. Pro starsi,5,5 roku, je velikostne ok. Jen bacha na ty jejich detske trmen.remeny original Wintec - jsou desne kratke a maji maly rozsah - uplne k nicemu :( a s normalnim podbrisnikem to pujde uplne v pohode - pouzivam to sedlicko na tinkerku a neni problem. Ma pekne dlouhe podbrisnikove remeny, tak na nej muze pasovat i stejny podbrisak jako na dospelackou skocku ;) Myslim ze pri celkove vaze do 30kg jezdce a pulhodine 2x tydne se koni se zady asi fakt nic stat nemuze, ikdyby sedlo moc nesedelo...
To Tony: ale fuj - to je extra nebezpecny :( chapu, ze to mas pro sve deti a Ty jsi ucil jezdit podle drivejsich metod - a taky z nich vyrostly nebojsove :) ale nohy ve trmen.remenech zavaneji pri padu opravdu velkym rizikem nevysmeknuti nohy a neprijemnym urazem. To v dnesni dobe uz zadny rodic neodpusti... :(.
Děkuju, to mi pomohlo :)
Diky, to jsm rada. Zrovna me propiraj v jine diskusi (u jinych zviratek), ze jsem se nevyjadrovala dostatecne jemne a tak, jak by si jedna zadavatelka predstavovala, tak jsem rada, ze jsem to tady vyvazila dobrou noc.
edwina
XXX.XXX.40.41
Dětský Wintec Pony Start je dobrá volba, originální třmenové řemeny do nožičky moje děti netlačí (nemají nahoře přezky) a dají se koupit i delší. Podle mé zkušenosti ty originální dětské vyhovují pro dítě od 3 do 7 let. Pokud je holčička drobnější, do sedla se vejde ještě v 8-9 letech. Podbřišník je potřeba koupit drezurní, nikoli skokový. Musíte mít kryté přezky, aby koně netlačily. Sedlo je bezkostrové, bez kolenních opěrek, nekazí dětem sed, pasuje na kohoutkaté koně i "soudky", na velké i na poníky. U nás jsme ho dávali na haflinga, drobnějšího teplokrevníka, ponyho - a bez nejmenšího problému.
Malá od cca 2let jezdila na dece a madlech.Na velkém, i malém koni.Když si udělala jakž takž sed, kolem 4tého roku, tak má sedlo pony z Kamíru.Jezdily v něm i dospělé ženy, které se pozadím vešly na posedlí.Jsme spokojeny
napsal(a):
Diky, to jsm rada. Zrovna me propiraj v jine diskusi (u jinych zviratek), ze jsem se nevyjadrovala dostatecne jemne a tak, jak by si jedna zadavatelka predstavovala, tak jsem rada, ze jsem to tady vyvazila dobrou noc.
Bez problémů :D
Jinak asi teda půjdu do toho winteca, kdybych to pořizovala já, dejme tomu pro své dítě, tak zkusím nějaké "lepší", kožené sedlo, syntetiku nesnáším, ale jde mi i o tu cenu, popřípadě později prodejnost...
Hele, taky jsem se tomu bránila. Jenže pak jsem sháněla hodně dlouho sedlo pro kobylu typů "záda-stůl" a nic než Wintec Isabell Werth neseděl... a už jsem byla v syntetice :( Ale se sedlem obrovská spokojenost - je to křeslo.
Po tom Startu jsme sáhli, protože bylo levné, vypadalo dobře a sedí téměř na jakéhokoli poníka.
Ještě tu padlo, že je k němu potřeba drez.podbřišník. Já si to nemyslím, protože tím, že má dlouhé podbřišník.řemeny, se právě dostanete na délku sedla od posedlí k podbřišníku, jakobyste měla skočku (jak jsem říkala). Ale třeba budou v krámě ochotní to přeměřit. Nebo mi napište do soukromé komunikace, kolik má ta vaše na objem a já zkusím přeměřit svou - a zkusíme dopočítat, jak dlouhý podbřišník bude třeba ;).
napsal(a):
Hele, taky jsem se tomu bránila. Jenže pak jsem sháněla hodně dlouho sedlo pro kobylu typů "záda-stůl" a nic než Wintec Isabell Werth neseděl... a už jsem byla v syntetice :( Ale se sedlem obrovská spokojenost - je to křeslo.
Po tom Startu jsme sáhli, protože bylo levné, vypadalo dobře a sedí téměř na jakéhokoli poníka.
Ještě tu padlo, že je k němu potřeba drez.podbřišník. Já si to nemyslím, protože tím, že má dlouhé podbřišník.řemeny, se právě dostanete na délku sedla od posedlí k podbřišníku, jakobyste měla skočku (jak jsem říkala). Ale třeba budou v krámě ochotní to přeměřit. Nebo mi napište do soukromé komunikace, kolik má ta vaše na objem a já zkusím přeměřit svou - a zkusíme dopočítat, jak dlouhý podbřišník bude třeba ;).
Díky ještě jednou :) Já jsem v tomhle docela zhýčkaná, kobyla má hodně standartní záda a v podstatě cokoliv, co je v pořádku a má komoru cca 14 cm, jí vždy sedělo bez keců (až na drobnosti). Takže pro mě je kůže základ.
Ve stáji mám možnost si kdyžtak půjčit drezurní podbřišník, nebo zkusím svůj, ale myslím, že drezurní bylo myšleno spíš kvůli ochraně před odřením od přezek, které jsou u normálních moc odhalené. Potažmo bych použila klasický a vymyslela nějaké podložení přezek. A navíc bych to pořizovala v obchodě u nás, tak by nebyl problém to operativně řešit :)
Děkuju, jsem už docela rozhodnutá, že do něj půjdeme, na fotkách s děckama vypadá moc pěkně :).
edwina
XXX.XXX.40.41
Ano, přezky by mohly koně odírat (nejde je skrýt jako u normálních sedel pod bočnici), proto doporučuji raději použít drezurní podbřišník. Posloužil by nejspíš i beránkový potah na skokový podbřišník. Syntetika má v tomto případě výhodu, že se snadno udržuje a není vám jí tolik líto. Přece jen, jak člověk vysazuje děti na poníka/koně, občas si nechtěně otřou podrážku boty o sedlo. Aspoň u nás se to stává. Winteca máme dobře 6 let a vypadá pořád jako nový. Stačí ho otřít mokrým hadrem. Nemusí se mazat. Prostě nenáročné bezúdržbové sedýlko pro nejmenší děti, které padne většině koní. Za tu cenu nic lepšího nekoupíte. Naopak je potíž, čím ho nahradit, když z něj dítě v 8 letech odroste a ještě nemá tak dlouhé nohy, aby se pořádně usadilo do sedla dospělé velikosti.