Nevyléčená flegmona?

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

D.1245

24.11.2015 08:41
D.1245

XXX.XXX.225.67

Dobrý den mam takovy problem. Tyden zpet moje kobylka dostala flegmonu prijel vet a pichal ji 4 dny ATB odjel s tim ze noha uz je hezka a rana se zaceli. Jenze kobyle noha znovu otekla bylo to asi tim ze stala protoze venku bylo bahno a strašne mokro. Tak jsem s ni chodila ns prochazky a pustila jsem ji na cely den do ohrady kdyz jsem se podivala na nohu tak otok spadl jenze okolo rany se vytvorila boule a ja nevim jakto. Vet rikal ze to mam desinfikovat coz delam. Davam i zábaly pak ji na to davam Betadinu a stříkám desinfekci a cistim ranu každý den. Nesetkal se nekdo s tim uz nekdo u sveho kone? Dekuji za každou radu uz nevim co s tim mam delat.

D.1245

24.11.2015 08:43
D.1245

XXX.XXX.225.67

A vytéká z rany hnis?

24.11.2015 10:30
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

D.1245 napsal(a):
Dobrý den mam takovy problem. Tyden zpet moje kobylka dostala flegmonu prijel vet a pichal ji 4 dny ATB odjel s tim ze noha uz je hezka a rana se zaceli. Jenze kobyle noha znovu otekla bylo to asi tim ze stala protoze venku bylo bahno a strašne mokro. Tak jsem s ni chodila ns prochazky a pustila jsem ji na cely den do ohrady kdyz jsem se podivala na nohu tak otok spadl jenze okolo rany se vytvorila boule a ja nevim jakto. Vet rikal ze to mam desinfikovat coz delam. Davam i zábaly pak ji na to davam Betadinu a stříkám desinfekci a cistim ranu každý den. Nesetkal se nekdo s tim uz nekdo u sveho kone? Dekuji za každou radu uz nevim co s tim mam delat.

Tohle řešit pouze s vetem, tady od pc ti nikdo nepomůže, nikdo neví, jak noha a otok vypadá, jaká antibiotika kobyla dostala apod.U každého koně to může probíhat různě, nespoléhala bych na odhady tady na netu a řešila s vetem.Divím se, že ho nevoláš, aby to zkontroloval, zda to hřeje apod. a že necháš koně v takovém stavu a čekáš kdo co napíše odhadem na pc.Jsou věci, které se zde nevyřeší-tvůj případ.

D.1245

24.11.2015 10:43
D.1245

XXX.XXX.135.248

Tak ty mas zjevne dost ne ;) Ja jsem to s vetem řešila ale co mi rekl tak to presne delam a je to porad stejne. Na noze otok neni a noha nehreje ani kobyla nekulha tskze ja mam svědomí čiste. Jen se ptam jestli se s tim nekdo nesetkala a pokud ses s tim nesetkala tak mi tady nepis takove kecy nepotřebují ;).

24.11.2015 10:49
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

D.1245 napsal(a):
Tak ty mas zjevne dost ne ;) Ja jsem to s vetem řešila ale co mi rekl tak to presne delam a je to porad stejne. Na noze otok neni a noha nehreje ani kobyla nekulha tskze ja mam svědomí čiste. Jen se ptam jestli se s tim nekdo nesetkala a pokud ses s tim nesetkala tak mi tady nepis takove kecy nepotřebují ;).

A proč se teda ptáš sama sebe, jestli vytéká z rány hnis v druhém příspěvku vlákna?Dost máš ty, když řešíš tohle na netu, aby si nemusela platit znovu veta.

D.1245

24.11.2015 10:54
D.1245

XXX.XXX.225.67

Vet mi prijede ve čtvrtek jezdi mi dva veterináři. V jednom článku o flegmone psala pani ze na noc nohu bandazuje nebo psal ze dava obklady nekdo te dava určité masti proto se ptam protoze to co delam je bez účinku. A určite nejsem jedina komu se neco takoveho stalo. O penize? Ja mam tak bohaté rodiče u nas nehrajou penize roli smajlík

24.11.2015 11:23
polárka.15

XXX.XXX.41.2

Ale notak děvčata, to je zase diskuze, boha jeho...

No, vcelku zvláštní veterinář.

Co se týká flegmony, ATB by se měly píchat alespoň 5 dní minimálně. Co se týká úplného léčení flegmony, tak je to běh na dlouhou trať a týden je opravdu málo, úplné vyléčení trvá několik týdnů.

Pokud se vyvalil hnis, tak je to zle a vysoké riziko trvalého porušení tkáně a o to více řešit rychle problém. V prvé řadě udržovat ránu v čistotě - což děláte a v suchu. Dále procházky a pohyb - pokud možno po tvrdém povrchu - tak se nejlépe prokrví noha a tím se urychlí hojení.

Rozhodně nechladit, ale dávat teplé bandáže. Zda dávat zapařováky či jen zabandážovat - to musí určit veterinář, s tím my neporadíme.

D.1245

24.11.2015 11:31
D.1245

XXX.XXX.225.67

polárka.15 napsal(a):
Ale notak děvčata, to je zase diskuze, boha jeho...

No, vcelku zvláštní veterinář.

Co se týká flegmony, ATB by se měly píchat alespoň 5 dní minimálně. Co se týká úplného léčení flegmony, tak je to běh na dlouhou trať a týden je opravdu málo, úplné vyléčení trvá několik týdnů.

Pokud se vyvalil hnis, tak je to zle a vysoké riziko trvalého porušení tkáně a o to více řešit rychle problém. V prvé řadě udržovat ránu v čistotě - což děláte a v suchu. Dále procházky a pohyb - pokud možno po tvrdém povrchu - tak se nejlépe prokrví noha a tím se urychlí hojení.

Rozhodně nechladit, ale dávat teplé bandáže. Zda dávat zapařováky či jen zabandážovat - to musí určit veterinář, s tím my neporadíme.

Dekuji za radu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.11.2015 11:34

Môj tip- rana sa zavrela skôr, ako sa mala a vnútri ešte pracuje. Takže zavolať veta a riešiť s ním, ak by to sám neodporučil, treba sa opýtať na bandážovanie, prípadne na vysoký obvaz, "zapařovák".

OT: do budúcna trochu viac slušnosti voči ostatným prispievajúcim.

24.11.2015 11:47
liva

XXX.XXX.32.77

Napadají mě dvě možnosti:
1. pokud je boule měkká, je pod ránou hnis a vyřeší to drobná incize.
2. kobylce zůstane boule jako kosmetická vada, jako reakce na poranění.
Ad k názoru, že ihned volat veterináře:
Kdybych volala veterináře ke každé ráně, kterou si moji chlapci vyrobí, jdu o žebrácké holi ...

D.1245

24.11.2015 11:50
D.1245

XXX.XXX.225.67

liva napsal(a):
Kdybych volala veterináře ke každé ráně, kterou si moji chlapci vyrobí, jdu o žebrácké holi ...

No boule je tvrdší a taky me napadlo ze by to mohl byt hnis kolem. Uvidime co mi řekne vet snad to dopadne dobře dekuji :).

24.11.2015 12:03
liva

XXX.XXX.32.77

Hnisavé boule bývají měkké...

D.1245

24.11.2015 12:22
D.1245

XXX.XXX.225.67

liva napsal(a):
Hnisavé boule bývají měkké...

Ona ma ranu ktera ji hnisa. Na noze od kloubu dolu byl orok ktery včera spadl tim ze byla cely den v ohradě. Jenže kdyz otok splaskl tak se kolem te rany udelala boule. A ja nevim jestli ten otok spadl kolem rany nebo se tam utvořil hnis.

24.11.2015 12:52
polárka.15

XXX.XXX.41.2

liva napsal(a):

No já taky nevolám veterináře hned, jak má kůň škrábanec či nejde čistě, ale počkám, jak se to vyvrbí, ale v případě hnisající flegmony opravdu není čas na hrdinství... smajlík

24.11.2015 13:26

polárka.15 napsal(a):
No já taky nevolám veterináře hned, jak má kůň škrábanec či nejde čistě, ale počkám, jak se to vyvrbí, ale v případě hnisající flegmony opravdu není čas na hrdinství... smajlík

Asi tak. Obzvlášt, keď rana nezareagovala na liečbu.
Keď som mala flegmónu u psa, hrozil mu vet amputáciou, pretože sa to nehojilo dobre. Odvtedy mám pred flegmónami dosť rešpekt.

24.11.2015 13:43
liva

XXX.XXX.78.20

polárka.15 napsal(a):

Já to dělám právě naopak.
Ke každému škrábanci přistupuji jako k potencionálnímu původci flegmóny.
Takže všechny škrábance, které jdou "do živého" velmi pečlivě čistím a překrývám, aby se do nich nedostala špína.
Pokud se mi škrábanec opravdu nepozdává bandážuji elastickým obinadlem a navrch dávám termobandáž, aby byla noha zpevněná, neotékala.
Od doby, kdy aplikuji tento postup jsem u svých koní flegmónu neměla.

24.11.2015 15:54
polárka.15

XXX.XXX.171.253

liva napsal(a):
Takže všechny škrábance, které jdou "do živého" velmi pečlivě čistím a překrývám, aby se do nich nedostala špína.
Pokud se mi škrábanec opravdu nepozdává bandážuji elastickým obinadlem a navrch dávám termobandáž, aby byla noha zpevněná, neotékala.

Já toto nikdy nedělala a nikdy jsem flegmonu neměla

Vždy ránu vyčistím, udržuji v čistotě a v suchu, po vysušení rány a zatáhnutí aplikuju kalciovou mast a rozhodně nebandážuju - je potřeba, aby to větralo a tak se to léčilo. Dle poranění postupuji dál. Pokud bych viděla, že se děje něco nedobrého, tak bych toho veterináře volala, ale jinak ne.

Když spadnu a odřu si koleno, taky se to vyléčí líp na vzduchu otevřené než zafačované...

24.11.2015 18:14
gudur

XXX.XXX.102.217

liva napsal(a):

Přesně tak, bandážovat kvůli otoku, když kůn nechodí, udržet v čistotě, přistupovat ke každému malému zranění jako k flegmonnímu stavu. Na akutní stav jsem dávala zapařovák na 2-4 hodiny, poté sundat a zabalit do teplé bandáže, pokud kůň nechodí (po výběhu, v kolotoči, pod sedlem, provádí se). Hodně mi pomohlo nohu balit do tlustého molitanu (cca 3-5 cm široký) a ten zabandážovat. Molitan funguje jako houba, která neustále nohu stlačuje a tím působí jako pumpa a kůň pak nemá nohu tolik nateklou. Kdo nemá flegmonního koně, nepochopí paniku majitele takového koně a neměl do takové diskuze vůbec vstupovat, takže se nedivím zadavatelce, že neudržela nervy na uzdě...

24.11.2015 18:42
liva

XXX.XXX.31.246

polárka.15 napsal(a):
Já toto nikdy nedělala a nikdy jsem flegmonu neměla

Vždy ránu vyčistím, udržuji v čistotě a v suchu, po vysušení rány a zatáhnutí aplikuju kalciovou mast a rozhodně nebandážuju - je potřeba, aby to větralo a tak se to léčilo. Dle poranění postupuji dál. Pokud bych viděla, že se děje něco nedobrého, tak bych toho veterináře volala, ale jinak ne.

Když spadnu a odřu si koleno, taky se to vyléčí líp na vzduchu otevřené než zafačované...

Jenže ty si dáš pozor na co kolenem klekneš...
Já jsem nikdy nepřišla na to, jak donutit koně, aby si do různých ran nezanášel špínu.
Stačí, když se na ráně poškrábe špinavým pyskem...
Proto to zakrytí.
Kalciovou mast mám také ráda. Je výborná na odmazání strupu. Ale dávám ji také pod krytí.
Oni moji chlapci jsou přeborníci na předčasné strhávání strupu a kolotoč začíná na novo.
V podstatě musím říct, ža chodí lehce zamotaní do úplného zhojení rány a to i pod sedlo, protože většina ran nemá vliv na jezdecké využití...

24.11.2015 20:11
polárka.15

XXX.XXX.171.253

liva napsal(a):
Jenže ty si dáš pozor na co kolenem klekneš...
Já jsem nikdy nepřišla na to, jak donutit koně, aby si do různých ran nezanášel špínu.
Stačí, když se na ráně poškrábe špinavým pyskem...
Proto to zakrytí.
Kalciovou mast mám také ráda. Je výborná na odmazání strupu. Ale dávám ji také pod krytí.
Oni moji chlapci jsou přeborníci na předčasné strhávání strupu a kolotoč začíná na novo.
V podstatě musím říct, ža chodí lehce zamotaní do úplného zhojení rány a to i pod sedlo, protože většina ran nemá vliv na jezdecké využití...

Neberte to za slovo, to bylo pouze přirovnání. smajlík

Já osobně díkybohu flegmoního koně nemám, ale bohužel jsem viděla a slyšela, proto bych to v případě rizika nepodceňovala - stejně tak jak jsem psala shora.

Přidejte reakci

Přidat smajlík