Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Berrry

18.11.2015 14:56
Berrry

XXX.XXX.148.198

Ahoj, mám kobylu čt, táta Silvio II, máma Spotlight, PP má, plus jsem k ní dostala růžový papír - potvrzení původu. Přemýšlela jsem do budoucna, že bych si po ní nechala hříbě, až kobča půjde "do důchodu". Jsem v tomhle ale naprostý laik, poradíte co vše je potřeba? Na schct nemá uvedený popis-kvh, kvp atd..- tzn. musí se zúčastnit svodu?
děkuji za všechny rady :).

18.11.2015 15:39
aggitta

XXX.XXX.249.59

Ano, musí, bude oficiálně změřena a posouzena.

Berrry

19.11.2015 09:40
Berrry

XXX.XXX.148.146

Aggita - Děkuji. Ještě se zeptám, je lepší účast na svodu nebo pozvat komisaře?

neznam

19.11.2015 10:55
neznam

XXX.XXX.53.194

Dobrý den,
mohu se zeptat velmi hloupě - chápu, že je vhodné, aby každá klisna, která bude mít hříbě, byla osvodována, aby bylo posouzeno, jestli je vhodnou přenašečkou genů, a to jak exterierově, tak povahou. Ale v praxi mi nějak uniká, jaký je pak rozdíl mezi hříbětem z klisny osovodované a neosvodované - jsou pak něco "míň", je to někde napsané, nebo jak to je? Bude-li klisna jinak naprosto stejná, s plným PP a připuštěná licencovaným hřebcem stejného plemene?
Děkuji!

19.11.2015 11:08
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

neznam napsal(a):
Dobrý den,
mohu se zeptat velmi hloupě - chápu, že je vhodné, aby každá klisna, která bude mít hříbě, byla osvodována, aby bylo posouzeno, jestli je vhodnou přenašečkou genů, a to jak exterierově, tak povahou. Ale v praxi mi nějak uniká, jaký je pak rozdíl mezi hříbětem z klisny osovodované a neosvodované - jsou pak něco "míň", je to někde napsané, nebo jak to je? Bude-li klisna jinak naprosto stejná, s plným PP a připuštěná licencovaným hřebcem stejného plemene?
Děkuji!

Klisna, která svod neabsolvuje, není zapsána v žádné plemenné knize a proto její hříbata jsou teoreticky bez PP. Zapsání a posouzení klisny komisařem je ale možno udělat zpětně, až po narození hříběte. Zřejmě záleží jen na vás, jestli necháte posoudit zároveň kobylu a zapsat hříbě a nebo se zúčastníte svodu a hříbě necháte zaevidovat už jako narozené od registrované matky. Za první variantu vás na plemenářském podniku ale budou mít "raději". I když nevím o žádných sankcích, které by byly za zpětné registrování klisny.Jinak svod slouží k evidenci koní (všech i těch bez chovných ambicí tedy i valachů), ta evidence je dobrá pokud čerpáš nějaké dotace na koně - musí být aspoň zaregistrovaný, že ten kůň existuje, dále je evidence dobrá k tomu, že je statisticky vedeno kolik je v našem státě koní a v případě např.nějaké choroby - kolik se cca bude potřebovat dávek vakcíny atd. Eviduje se na svodu, každý kůň tam je zaevidován že existuje - to pošlou inspekoři, kteří jsou pro každou oblast jmenovaní a jsou na tom svodu, do Slatiňan do Centrální evidence koní. Aby bylo jasné co je to za koně, tak inspektoři ho posoudí, popíší a změří a posoudí chody. Laicky řečeno - rozdíl mezi hříbětem z klisny po svodu a neosvodované je, že neosvodovaná nebude mít PP hříbata, tudíž je to vořech jako u psů.Navíc někteří hřebci licentovaní nepřipouští jiné, než PP klisny uchovněné, pokud je mi známo.

19.11.2015 12:44
Íháček

XXX.XXX.236.80

gitule vrtule napsal(a):
Klisna, která svod neabsolvuje, není zapsána v žádné plemenné knize a proto její hříbata jsou teoreticky bez PP. Zapsání a posouzení klisny komisařem je ale možno udělat zpětně, až po narození hříběte. Zřejmě záleží jen na vás, jestli necháte posoudit zároveň kobylu a zapsat hříbě a nebo se zúčastníte svodu a hříbě necháte zaevidovat už jako narozené od registrované matky. Za první variantu vás na plemenářském podniku ale budou mít "raději". I když nevím o žádných sankcích, které by byly za zpětné registrování klisny.Jinak svod slouží k evidenci koní (všech i těch bez chovných ambicí tedy i valachů), ta evidence je dobrá pokud čerpáš nějaké dotace na koně - musí být aspoň zaregistrovaný, že ten kůň existuje, dále je evidence dobrá k tomu, že je statisticky vedeno kolik je v našem státě koní a v případě např.nějaké choroby - kolik se cca bude potřebovat dávek vakcíny atd. Eviduje se na svodu, každý kůň tam je zaevidován že existuje - to pošlou inspekoři, kteří jsou pro každou oblast jmenovaní a jsou na tom svodu, do Slatiňan do Centrální evidence koní. Aby bylo jasné co je to za koně, tak inspektoři ho posoudí, popíší a změří a posoudí chody. Laicky řečeno - rozdíl mezi hříbětem z klisny po svodu a neosvodované je, že neosvodovaná nebude mít PP hříbata, tudíž je to vořech jako u psů.Navíc někteří hřebci licentovaní nepřipouští jiné, než PP klisny uchovněné, pokud je mi známo.

Co je to za blbost. Proč bych měla s valachem chodit na svod. Svod slouží k zapsání do chovu. K evidenci slouží vystavení průkazu a tudíž zapsání do registru. A to že se dá kobyla osvodovat až po narození hříběte taky slyším poprvé.

19.11.2015 14:36
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Íháček napsal(a):
Co je to za blbost. Proč bych měla s valachem chodit na svod. Svod slouží k zapsání do chovu. K evidenci slouží vystavení průkazu a tudíž zapsání do registru. A to že se dá kobyla osvodovat až po narození hříběte taky slyším poprvé.

Není to blbost - Jinak svodu se může zúčastnit klisna, valach, hřebec, který má plný původ.Nechápu, proč by nemohl valach být na svodu, v podstatě se to nedělá, ale tu možnost má.
Vystavení průkazu slouží k evidenci, ale pokud se nepřepíše současný majitel, není přehled, kde se daný kůň nachází a v případě epidemií a nákaz nemůže být včas varován majitel koně, že je v dané lokalitě, je tam takové a takové riziko.Kobyla se dá i po narození hříběte zpětně, také jsem to netušila.

19.11.2015 14:48
aggitta

XXX.XXX.249.59

Kobyla se vždy musí zapsat do PK před registrací hříběte, ale je fakt, že některé plemenné knihy umožňují zapsání klisny už ohřebené, a poté tedy je inhed následně registrováno hříbě. Nevím ale jestli to platí u všech plemenných knih.
Svod doma je alternativou, kdy se ale většinou platí kromě cesťáku inspektorovi ještě jakási "pokuta" 1000 Kč. Na svodném místě se bv podstatě neplatí nic, až potom za zápis klisny dle sazebníku, což se ale platí tak či tak (jestli zapíšete klisnu doma či na svodu).
Účast na svodu je účast na malém koňařském svátku, jezdívají lidé i jako diváci, pokecá se.
Doma je to lepší, když je kobyla nervák na dopravu, nebo koupená kobřezí v zahraničí (takže na jaře vysokobřezí už raději nepřepravována), nebo fakt neseženete, kdo by vám ji přepravil na svod.
Co se týče valachů - na svodu se může zaregistrovat kůň, který nemá průkaz koně, nebo se přeměřovali poníci do sportu (včetně valachů). Využije se přítomnost inspektora, který dělá i tyto záležitosti. Samotný svod - tedy zápis do PK není valachům otevřen.

Jinak z veterinárního hlediska je svodem koní i výstava či podobná akce, kde samozřejmě jsou mezi účastníky i valaši. Ale z chovatzelského hlediska je svod roven zápisu klisen do PK.

Přidejte reakci

Přidat smajlík