Nadváha a jízda na koni

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Lili4

16.11.2015 07:25
Lili4

XXX.XXX.136.111

Zdravím, můžete mi někdo prosím doporučit plemeno nebo typ (stavbu) koně, na kterém by mohl rekreačně jezdit člověk s nadváhou? Dejme tomu 180 cm,100 kg. Zajímal by mě i rámec vhodného postupu, jak připravit koně na větší váhu jezdce a jak ho tímto co nejméně zatěžovat. Chladnokrevník vysoké váhy je normálně doporučován, ale setkávám se i s názory, že je stavěn do tahu, proto není vhodné na něm jezdit vůbec.

Chápu, že je to pro koně náročné a předem prosím lidi, kteří chtějí přidávat odpovědi typu "takový člověk ať na koně neleze, je to blbost", aby si založili vlastní diskusi. Hledám vhodné řešení jak moci jezdit jako součást hubnutí, které je kvůli mému psychickému stavu náročné, ne jak nejezdit. Děkuji.

lina225

16.11.2015 08:22
lina225

XXX.XXX.42.74

Chladnokrevnici nejsou vhodni pro velkou vahu, protoze skutecne byli slechteni pro tah a obvykle maji prilis dlouhe hrbety.
Vy byste se mela primarne divat po koni ctvercoveho ramce s robustnejsi stavbou o silne holeni. Pro tezkeho jezdce je vhodne zamerit se na primitiivnejsi plemena (hafling, fjord), pokud je ale jezdec navic vysoky, je vyber trochu tezsi. Zde se asi neda doporucit konkretni plemeno, vhodny muze byt krizenec chladnokrevnika a teplokrevnika, mohutnejsi CT, americka plemena apod.
Kun by mel byt samozrejme radne nasvaleny v zadech a mit jiz ukonceny vyvoj, ale jinak si myslim, ze 100 kg neni az takova vaha, pokud jiz umite jezdit a nebudete koni v zadech zbytecne skakat.

16.11.2015 10:43
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Lili4 napsal(a):
Zdravím, můžete mi někdo prosím doporučit plemeno nebo typ (stavbu) koně, na kterém by mohl rekreačně jezdit člověk s nadváhou? Dejme tomu 180 cm,100 kg. Zajímal by mě i rámec vhodného postupu, jak připravit koně na větší váhu jezdce a jak ho tímto co nejméně zatěžovat. Chladnokrevník vysoké váhy je normálně doporučován, ale setkávám se i s názory, že je stavěn do tahu, proto není vhodné na něm jezdit vůbec.

Chápu, že je to pro koně náročné a předem prosím lidi, kteří chtějí přidávat odpovědi typu "takový člověk ať na koně neleze, je to blbost", aby si založili vlastní diskusi. Hledám vhodné řešení jak moci jezdit jako součást hubnutí, které je kvůli mému psychickému stavu náročné, ne jak nejezdit. Děkuji.

Zvolila bych čtvercový rámec koně, silnější kostru a holeň.Nejlépe něco, jako mám já, čt apod.Odolnější koníky.Chlaďas není vhodný pro těžkého jezce, oni mají co dělat sami se svou váhou, jsou vhodní do tahu.Sto kilo je dost na koně, ale klidná kroková vycházka pro začátek na rovnějším terénu bez kamení apod.si myslím, že nemůžel tolik uškodit, jako když se pak kůň přetáhne, musí klusat dlouho apod.Zvolila postupně prodlužovat krokové vycházky na rovinkách pro začátek a pokud to samozřejmě jde, s ohledem na zátěž, kterou koník musí nést.HLAVNě-perfektně padnoucí sedlo, které nebude tlačit, protože to podsedlovka ani gelovka nedorovná.Také záleží, jaký jezdec je ten sto kilový, pokud pokročilý, bude to příjemnější pro oba, nežli začátečník, který má problém s rovnováhou.Já se svým westernovým sedlem těžkým mám taky kolem stovky, jezdím rekreačně a rozhodně to kobyle problém nedělá, jen je třeba postupně koně připravit na delší a delší procházky a přidat kopeček nahoru, dolů apod.

16.11.2015 10:49
tamtam

XXX.XXX.231.2

Nehledat plemeno ale konkrétního koně. Krátký pevný hřbet (ale myslet na to aby se vešlo sedlo odpovídající velikosti), čtvercový rámec, co nejsilnější holeň, široký plece, dobře utvářený hřbet a krk obecně (žádný jele'nák). Dál jsou důležitý taky nohy - měl by mít dobře utvářený končetiny včetně kopyt, žádný extrémy typu špalek, výrazné křivosti - vyšší namáhání bude u křivých končetin vždycyk znamenat vyšší a časnější opotřebení. Musí být přiměřené výšky a váhy (mastodonti budou mít co dělat se sebou). Hledat jedince od 6 roku výš, aby měl ukončený vývoj páteře.

Zásadní je taky výběr kvalitního kostrového dokonale padnoucího sedla, aby dobře roznášel váhu.
Připravovat - postupně :) od pár minut v kroku přes delší vyjížďky v kroku a různé kopce a složitější terény (chození z kopce bude pro koně náročnější a musí se to naučit), prodlužovat dobu v sedle a pak i navyšovat tempo.. dbát na správné ježdění od zadu, s aktivní zádí a hřbetem..

na bazoši namátkou mě zaujal : http://zvirata.bazos.cz/inzerat/54012683/Mohutny-valach.php.

Přidejte reakci

Přidat smajlík