Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

adinos

14.11.2015 16:56
adinos

XXX.XXX.32.124

Ahoj, jaký je rozdíl mezi pastvinou a výběhem? Dík.

gallo

14.11.2015 17:40
gallo

XXX.XXX.213.24

Pastvina je větší a měla by ukrmit koně pastvou (proto pastvina).Výběh je menší koně neukrmí ale kůn se může vyběhat (proto výběh).

14.11.2015 17:59
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

adinos napsal(a):
Ahoj, jaký je rozdíl mezi pastvinou a výběhem? Dík.

Pokud je mi známo, pastvina by měla koně uživit celoročně bez dokrmování, tj. i v zimě.Tudíž 99procent chovatelů a majitelů koní má výběh, kde si něco koně naškubou, ale musí se dokrmovat.

15.11.2015 10:49
aggitta

XXX.XXX.249.59

gitule vrtule napsal(a):
Pokud je mi známo, pastvina by měla koně uživit celoročně bez dokrmování, tj. i v zimě.Tudíž 99procent chovatelů a majitelů koní má výběh, kde si něco koně naškubou, ale musí se dokrmovat.

To si pleteš s oborou a i tam se divoká zvířata (daňci, mufloni, jeleni) přikrmují).
Ano, celoročně v ČR žádná pastvina koně neuživí. Takže kdyby tedy žádná pastvina neexistovala, proč by existoval tento pojem?
Nemyslím si, že jen já mám koně, kteří se během pobytu na pastvině NEMUSÍ dokrmovat.

Takže správně je:
pastvina - během letního - pastevního období - zajistí 100% příjmu potravy, nebo alespoň většinu potřeby živin (trochu sena neuškodí nikdy)
výběh - může být pastevní výběh - koně si zabaví pasením, ale jako příjem potravy se to do krmné dávky nepočítá, nebo výběh bez trávy, zdupaný, s umělým povrchem a pod.
PS: mám na to 2 školy, takže to vím přesně

15.11.2015 11:51
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

aggitta napsal(a):
To si pleteš s oborou a i tam se divoká zvířata (daňci, mufloni, jeleni) přikrmují).
Ano, celoročně v ČR žádná pastvina koně neuživí. Takže kdyby tedy žádná pastvina neexistovala, proč by existoval tento pojem?
Nemyslím si, že jen já mám koně, kteří se během pobytu na pastvině NEMUSÍ dokrmovat.

Takže správně je:
pastvina - během letního - pastevního období - zajistí 100% příjmu potravy, nebo alespoň většinu potřeby živin (trochu sena neuškodí nikdy)
výběh - může být pastevní výběh - koně si zabaví pasením, ale jako příjem potravy se to do krmné dávky nepočítá, nebo výběh bez trávy, zdupaný, s umělým povrchem a pod.
PS: mám na to 2 školy, takže to vím přesně

Nehádám se, takhle mi to bylo vysvětleno, ale teta Wiki ví víc, takže je to takhle - Pastvina je pozemek s převážně (bylinným) nízkým vegetačním krytem, sloužícím především jako zdroj potravy různým druhům býložravců, hlavně pro pastvu hospodářských zvířat jako jsou krávy, ovce, kozy, koně a další. S termínem pastvina se běžně setkáváme spíš ve spojení horská pastvina. Jako pastviny slouží často horské či podhorské louky, pastva hospodářských zvířat zde může probíhat zcela volně (ve střední Evropě typicky v Alpách v některých alpských zemích), nebo se může jednat o trvale či přechodně ohrazený pozemek (například pomocí elektrického ohradníku).

Pastvina má (jakožto trvalý travní porost) v současné době v ČR nejnižší daň z nemovitosti (aktuálně[kdy?] 1/3 ve srovnání s ornou půdou).

Před příchodem průmyslového zemědělství, byly pastviny hlavním zdrojem potravy pro výše uvedená pasoucí se býložravá

15.11.2015 12:35
aggitta

XXX.XXX.249.59

Doplním - každý travní porost, vedený v katastru jako ltrvalý travní porost (louky a pastviny), má nižší daň z nemovitosti. U orné je daň 0,75%, u TTP 0,25%.

15.11.2015 12:36
aggitta

XXX.XXX.249.59

Rozdíl byl kdysi v dotacích - na pastvinu (kde se zvířata pásla) byla vyšší dotace než na pouze sekanou louku
Dnes už je dotace shodná.

Přidejte reakci

Přidat smajlík