Sportovní výkonnost - jak na to

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

mi

9.11.2015 10:45
mi

XXX.XXX.222.218

Dobrý den,
mohu se zeptat, jak se dá začít s karierou u koně? Mám koně, kterému věřím, že by mohl něco dokázat ve skákání nebo drezuře, u minulých majitelů hodně trenoval - skáče pěkně, různé profily, je to welsh cob. zatím jezdíme jen doma, ale rádi bychom něco zkusili. Jak se dá vyjezdit třeba to "ZL/L", kdyby se nám to třeba povedlo, stačí hobby závody?
moc děkuji!

9.11.2015 11:22
polárka.15

XXX.XXX.41.2

V jakém smyslu "stačí hobby závody?" myslíte?

To jako, aby koník měl nějakou výkonnost oficiální? Pokud ano, tak toto nestačí. Hobby závody se nikam nepíšou, nijak se neevidují, evidují až po vytvoření licence koně a absolvováním závodů oficiálních, to se potom v kariéře koně promítne každý start, kde kůň závodil, jakou, kolik bylo koní, jak dopadl, kde apod. hobby závody jsou pouze pro začínající jezdce, pro začínající koně, pro jezdce bez ambicí apod.

Pokud chcete začít závodit s koníkem, doporučuju nejdříve absolvovat právě hobby závody, kde i zde je nutné dodržovat pravidla, pokyny, zásady, které jsou stejně nutné u ofi závodů, okoukáte se vy, okouká se koník a víte do čeho jdete. Pravidlem to není, ale kurzy bývají daleko jednodušší - což pro začátek stačí. Mrknout se po okolí, kde co je v jaké úrovni a dle toho vybírat.

Co se týká ofi závodů, tak předpokládám, že máte trenéra, který Vám poradí techniku a jakou úroveň si zvolit, na jakou máte, abyste ji bezproblémů zvládly. Sezona skončila, ale do nové není tak daleko, rok se přehoupne do nového, začnou halovky, v březnu dle počasí první závody venku, takže dost času na odpočinku, ale i na trénink. Zkonzultujte to s trenérem a on Vám řekne.

Já jsem na tom podobně, letos první sezona, mladý kůň, takže jsme objely hobby závody, poslední závody jsme šly nejvýše, nyní pro rok 2016 vyřídím licenci a začneme od té výšky, kde jsme tuto sezonu skončily a uvidíme, jak nám to půjde, nějaký plán je a buď to vyjde nebo ne. Nyní jsme v listopadu v naprostém klidu od sedla, od udidla, jen ohlávka, procházky, lonž, flákačka. V prosinci dle počasí a možností pomalu začneme, nadýchávání, v lednu začneme jezdit do haly a dle toho jak nám to půjde a jak budeme pokračovat (jak drezurní tak skoková práce) budeme pokračovat dál. Na jaře chci vyjet potrénovat krosy a zaměřit se na tuto disciplínu.

Co se týká parkuru, tak to není ani o výšce, kůň skočí dost, ale jde spíše o techniku, jakou jezdec jezdí. Přece jenom ZL, L je základní výška, nic extra vysokého to není.

Hodně zdaru

mi

9.11.2015 11:59
mi

XXX.XXX.222.218

Moc děkuji za vyčerpávající informace! Ano chápu, že jde ve sportu nejen o koně, ale taky o jezdce - já si myslím, že koník to zvládne, trénovat musím já :) děkuji ještě jednou.

9.11.2015 12:56
polárka.15

XXX.XXX.41.2

Určitě zvládnete oba , můj příspěvek byl myšlen celkově jak na jezdce, tak na koně, neberu je jako dvě bytosti, ale jednu sehranou.

A na jaké úrovni, když už se bavíme jste?

Welshi jsou velice šikovní, učenliví s naživí koně, i díky chodům které mají může být drezurka moc pěkná. Welshe jsem pod zadkem měla, sice podílového, ale byl neskutečně šikovný a učenlivý, stačilo mu to jednou ukázat a pak mu to skvěle naskakovalo samo. Byla s ním skvělá spolupráce v tomto ohledu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík