Jana92
XXX.XXX.201.35
Zdravím, mám mladého temperamentního koně, který se dá celkem lehce ovládat tupým,2x lomeným udidlem, ale to jen do chvíle, dokud se v terénu nevyhecuje (pak jakoby necítí, neslyší). Na vyjíždkách se ji snažím udržovat v klidu a otěž používat co nejjemněji. Stačí si ale zacválat, nebo nás předběhne jiný kůn. rozsvítí se jí očička a nejraději by valila tryskem ( né pokaždé), ale když už se do takové situace dostanu musím použít víc síly, aby jsem ji zpomalila, Popřípadě pokud jsou podmínky, stočím ji do kruhu (nestalo se mi, že by se nedala zastavim vůbec). Mám raději pomalejší cval a když se vyhecuje, tak pomalého cvalu docílím, ale za cenu toho, že ji mám opřenou do ruk. Nechci aby otupěla víc, nebo aby mě někde zanechala. Prosím o radu... Zvažovala jsem, že ji dám o trochu ostřejší udidlo (toho ale nejsem moc zastánce), nebo by jsem chtěla vědět jestli se to nedá vyřešit bezudilovým užděním. když je tupá s udidlem, dalo by se nahradit něčím co by jí působilo tlak jinde, který by jí třeba vyhovoval líp? Popř který typ toho bezudidlového uždění by jste doporučili? Nejsem v ježdění začátečník, ale mám mezery a tak prosím o radu, doposud jsem tento problém řešit nemusela. děkuji Za rady.
Spíše bych trénovala samotné ježdění do terénu a udržování klidu. Jak jistě víte udidlo není brzda a pokud je kůň pořádně vyhecovaný, budete tahat silou i když bude mít v hubě páku.
Nejsem kdoví jaký zkušený jezdec, ale já bych postupovala tak, že bych pokud možno jezdila do terénu s druhým zkušeným koněm a klidným jezdcem, který nám bude dělat učitele.
Jinak k té bezudidlovce-konkrétně přímo u BB (bittless bridge-nebo nějak tak:) ) prý je to dobré, když chce jet člověk doleva, doprava a zastavit. Zastavování "tahem" prý je na BB uzdečce účinnější, ale osobní zkušenost nemám vůbec žádnou i když jsem jednu dobu zvažovala, že to zkusím.
Jana92
napsal(a):
Zdravím, mám mladého temperamentního koně, který se dá celkem lehce ovládat tupým,2x lomeným udidlem, ale to jen do chvíle, dokud se v terénu nevyhecuje (pak jakoby necítí, neslyší). Na vyjíždkách se ji snažím udržovat v klidu a otěž používat co nejjemněji. Stačí si ale zacválat, nebo nás předběhne jiný kůn. rozsvítí se jí očička a nejraději by valila tryskem ( né pokaždé), ale když už se do takové situace dostanu musím použít víc síly, aby jsem ji zpomalila, Popřípadě pokud jsou podmínky, stočím ji do kruhu (nestalo se mi, že by se nedala zastavim vůbec). Mám raději pomalejší cval a když se vyhecuje, tak pomalého cvalu docílím, ale za cenu toho, že ji mám opřenou do ruk. Nechci aby otupěla víc, nebo aby mě někde zanechala. Prosím o radu... Zvažovala jsem, že ji dám o trochu ostřejší udidlo (toho ale nejsem moc zastánce), nebo by jsem chtěla vědět jestli se to nedá vyřešit bezudilovým užděním. když je tupá s udidlem, dalo by se nahradit něčím co by jí působilo tlak jinde, který by jí třeba vyhovoval líp? Popř který typ toho bezudidlového uždění by jste doporučili? Nejsem v ježdění začátečník, ale mám mezery a tak prosím o radu, doposud jsem tento problém řešit nemusela. děkuji Za rady.
Jak je stará, co je to za plemeno?Pokud ti jde v terénu srdcem naplno, je třeba se domluvit s těmi, kteří jedou na vyjížďku s vámi, aby si uvědomili, co ti kobylka dělá a zbytečně jí nestresovalo to, že ona nesnese, že je poslední s chce do toho jít naplno.Je třeba jí v terénu důkladně přijezdit, aby byla ovladatelná vůbec.Tohle by mohlo skončit neštěstím.Ostřejší udidlo ti nepomůže tak, jako zlepšení práce pod sedlem a zaměstnání koně a jeho mozku.Bezudidlový si u vás dvou neumím představit, když píšeš, že je tupá na hubu a nebude tam mít nic, tak jak jí chceš zvládnout na vyJížďce, kde jí zase zasvítí oči a půjde do toho naplno a bude jí jedno, že jí sedíš na zádech?Pokusila bych se najít trenéra a zapracovat více na práci mimo terén, zapracovat na pozornosti koně, aby vnímal pobídky, které požaduješ a nevypínal mozek.Tohle by mohlo škaredě skončit.A upřímně- o bezudidlovce ani neuvažuj, neumíš-li ovládat koně s udidlem.I když práce rukou je to-dá se říci poslední, co je třeba k ovládání koně.Hlavní je sed a práce nohou, až pak ruce.Kůň se přeci neovládá jen udidlem.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Asi tak, u mladého a behavého koňa netreba podporovať žiadne bezhlavé cválanie. Ťažko sa to potom odstraňuje. Mňa by teda spolujazdec, ktorý nedokáže ísť v rade, dosť rozčuloval, aj keby som mala koňa splachovacieho, to sa proste nerobí, lebo to kone zbytočne hecuje. Takže dohodnite si niekoho, kto vás a vášho koňa bude rešpektovať, kto bude cválať za/pred vami tak, ako mu poviete vy.
S cvalom by som tiež počkala, možno nejakú dobu by som necválala vôbec, skúste chodiť svižnejším klusom, nejaké tie kopcehore-dolu, uťahať kobylu klusom, prípadne nejakou jazdiarenskou prácou aj v teréne a cválať iba na záver, keď je už kôň príjemne unavený a opracovaný. Cválať málo a nenechať koňa letieť-to radšej cválajte iba na kruhu. Necválajte smerom domov a na otvorených priestranstvách.
Nemyslím si, žeje kobyla tupá, len proste je pre ňu silnejší chtíč, než vy a zubadlo.
Jana92
XXX.XXX.201.35
Děkuji za radu. Kobylka má 3 a půl roku a obsedala jsem ji ve třech letech (mám ji od odstavčete). Je to kříženka 3/4 QH a 1/4 arab. Ovládám ji nohama, sedem, hlasem. Stačí mi přiložit otěž a nohu a kobylka zatáčí. Je šikovná a učí se rychle. Když je nažhavená, tak se dá zvládnout, ale tahat ji při tom za hubu mě netěší a proto bych do budoucna tento problém chtěla odbourat. Vím, že huba není brzda, ale bohužel v danou chvíli nevidím jiné vychodisko, než ji stočit na kruh, pokud to jde a pokud na to nejsou podmínky vzít ji bohužel za hubu, aby sebe, nebo mě někde nezmrzačila. Kamarádce nebude vadit jezdit podle mých představ, ale občas se k nám přidá někdo kdo koně nedrží tolik zpátky ( skusím se s nimi domluvit, at se krotí). Dle vašich rad se budu snažit vyhýbat podnětům, které ji rozproudují krev. jízdárnu nemám, tak ji zkusím zaměstnat aspon v kruhovce
... Jezdit pod trenérem je pro mě bohužel nereálné. ustájení a trénink stojí 10 000 měsíčně. Dojíždět by bylo časově a finančně náročné... Ráda si poslechnu další rady a názory. zatím díky
Jana92
napsal(a):
Řeknu to jasně stručně - problém není v hubě, ale v psychice a nezkušenosti koně.
Někteří nejen mladí koně mají tendenci - vidím běžícího koně před sebou, tak ho musím logicky předběhnout, prostě stádový pud, někteří koně to neřeší, ví že jim nikam neuteče, tak proč by se honili.
Bezudidlovka je v tomto případě na nic, to problém nevyřeší, spíše ho ještě zhorší. Tupá huba koně se dá postupem času kvalitním ježděním zpravit, ztupený nos koně ne. Nastane jen ta situace, že kůň na to MOŽNÁ první vyjížďky reagovat bude, protože to nezná, ale velice rychle si zvykne a dopadne to tak, že se nebudete "přetahovat" s hubou koně, ale s kostí koně, což je ještě horší.
Chce to koníka uklidnit a ukázat mu, že jezdec je ten, kdo velí a ne ten kůň před ním, že nemá kam spěchat a nervy nejsou namístě.
Já to řešila podobnou situaci s kamarádkou, mám mladou kobylu, která nekope, nevadí jí, když má za zadkem koně. Její kobyla (ač byla starší) poté, co jsme vyšly ze stáje ven se nahecovala jen tím, že vyšla ven, naklusaly jsme, valila se dopředu, o cvalu ani nemluvím. Začaly jsme úplně od začátku. Hrozně dlouho jsme chodily v terénu v kroku, ona za námi. Jakmile byl vidět pokrok a kobyla byla klidnější, začali jsme poklusávat. Klusové části se prodlužovaly, až jsme jednou dokonce i cválaly. Jakmile kobyla byla v pohodě, zkoušely jsme i aby šly holky vedle sebe, případně tu "starou nervačku" pustily před sebe. Vše v naprostém klidu, kobyla už není slitá během 5 minut, je klidná, je v pohodě a jízdu si užívá. Co a jak bylo předtím, než si jí kamarádka koupila nevíme, putovala celkem od jednoho majitele ke druhému.
Ano, byl to rok práce, makání na jízdárně, aby nepoužívala ruce, ale opravdu jen holeně a především váhu. Koně brala zpátky sedem už v tom momentě, kdy cítila, že kůň má tendence zrychlovat. Každých pár metrů v klusu v klidu jsem ji nutila kobylu přehnaně chválit, aby věděla, že to má za odměnu.
Vždy závisí na tom, s kým ven jdete, zda je ten druhý ochoten akceptovat určitá pravidla a pomalý terén (stejně jako já s tou mou kamarádkou), pokud ne, tak jej vyměňte. Mladý kůň potřebuje jistotu, nemá ji ve Vás, tak jí hledá v tom koni, který ho předběhl. Je to pouze hra, ne dominance, jen stanovení pravidel a dodržováním na obou stranách.
Takže na udidlo se vykašlete, na bezudidlovku zatím taky a makejte na sobě navzájem. Vše jde, ale není to hned. Koně opravdu až přehnaně chválit - skvěle je to motivuje (a kdo nemá rád pochvalu, že?), proč by se měl někam hnát, když za to, že jde pomalu, dostane pochvalu? Ono je třeba občas i namístě zamyslet se, proč to ten kůň dělá, představit si, já jsem ten kůň, proč bych dělala takové a takové věci v návaznosti na jezdce, který na mě sedí?
Hodně zdaru!