Kůň se "zasekne" a neudělá ani krok, co s tím?

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

pussyna

29.10.2015 12:13
pussyna

XXX.XXX.224.26

Dobrý den, mám 2,5 letou kobylku. Mám ji 2 měsíce. Od malička byla zvyklá být mezi koňmi, nikdy nebyla sama. A to je ta chyba. Nedostanu ji z ohrady samotnou. Když ji potřebuji dostat do kruhovky, musím s sebou vzít druhého koně, aby šla. Dostala jsem rady, učit ji to tak, že ji vždy vzít samotnou a kousek od ohrady s ní zkusit dojít, tam ji třeba nechat chvíli pást a po chvilce, když bude v klidu ji zase odvést zpět mezi ostatní koně. A další dny to postupně se snažit prodlužovat. Jenže já ji vyvědu z výběhu a ona se sekne a stojí a nic s ní nehne. Tak s ní udělám pár koleček dokola a zkouším jít dál, ale bohužel to nepomáhá. Nevím co dělat, aby se hnula. Přetahovat se s ní nebudu a za pamlsky si myslím, že to taky není to pravé ořechové, aby se to tak naučila. Nemáte nějaké rady? Moc děkuji za odpověď. Mějte se.

martina1998

29.10.2015 12:28
martina1998

XXX.XXX.227.69

Moje kobyla to dělá taky většinou když jdeme domů z procházky (Občas se sekne i na procházce), ale stačí "vyhodit" lehce vodítkem nahoru a ona se zase rozejde tak jí pochválim a jde se dál ☺Je jí též 2,5roku tak mě zkouší.

29.10.2015 12:34
liva

XXX.XXX.31.137

Můj valach dělal přesně v tomhle věku to samé.:)
Veškerá manipulace bez problému, ale z výběhu od koní prostě nepůjde...:)
Když jsem ho měla na vodítku, on se "zasekl" a já jsem se k němu otočila čelem couval a když jsem nepovolila stavěl se na zadní.
Řešila jsem to následovně:
Do výběhu jsem si brala preventivně rukavice, abych měla více síly na držení vodítka a tušírku.
Připnula jsem vodítko a kráčeli jsme. Jak začal brzdit, následovala mírná pobídka tušírkou v oblasti zádi aniž bych se k němu otočila čelem.
Po příchodu do stáje ho ve žlabu očekávala odměna.
Během týdne bylo po problému...:).

Přidejte reakci

Přidat smajlík