pussyna
XXX.XXX.224.26
Dobrý den, mám 2,5 letou kobylku. Mám ji 2 měsíce. Od malička byla zvyklá být mezi koňmi, nikdy nebyla sama. A to je ta chyba. Nedostanu ji z ohrady samotnou. Když ji potřebuji dostat do kruhovky, musím s sebou vzít druhého koně, aby šla. Dostala jsem rady, učit ji to tak, že ji vždy vzít samotnou a kousek od ohrady s ní zkusit dojít, tam ji třeba nechat chvíli pást a po chvilce, když bude v klidu ji zase odvést zpět mezi ostatní koně. A další dny to postupně se snažit prodlužovat. Jenže já ji vyvědu z výběhu a ona se sekne a stojí a nic s ní nehne. Tak s ní udělám pár koleček dokola a zkouším jít dál, ale bohužel to nepomáhá. Nevím co dělat, aby se hnula. Přetahovat se s ní nebudu a za pamlsky si myslím, že to taky není to pravé ořechové, aby se to tak naučila. Nemáte nějaké rady? Moc děkuji za odpověď. Mějte se.
martina1998
XXX.XXX.227.69
Moje kobyla to dělá taky většinou když jdeme domů z procházky (Občas se sekne i na procházce), ale stačí "vyhodit" lehce vodítkem nahoru a ona se zase rozejde tak jí pochválim a jde se dál ☺Je jí též 2,5roku tak mě zkouší.
Můj valach dělal přesně v tomhle věku to samé.:)
Veškerá manipulace bez problému, ale z výběhu od koní prostě nepůjde...:)
Když jsem ho měla na vodítku, on se "zasekl" a já jsem se k němu otočila čelem couval a když jsem nepovolila stavěl se na zadní.
Řešila jsem to následovně:
Do výběhu jsem si brala preventivně rukavice, abych měla více síly na držení vodítka a tušírku.
Připnula jsem vodítko a kráčeli jsme. Jak začal brzdit, následovala mírná pobídka tušírkou v oblasti zádi aniž bych se k němu otočila čelem.
Po příchodu do stáje ho ve žlabu očekávala odměna.
Během týdne bylo po problému...:).