Qwerttrewq
XXX.XXX.4.162
Ahojte, jenom takova rychlá otázka.
Za jak dlouho se přibližně vstreba odrazene kopyto?
Minulý víkend začal valach kulhat, v pondělí ho viděl vet, podezření na zánět v kopyte, při ošetření kopyta se to po týdnu nepotvrdilo. Valach stále kulhá, sice méně, ale kulhá.
Jak dlouhou dobu mohu očekávat, nez se to spraví? Díky!
Qwerttrewq
XXX.XXX.51.108
Bylo kluzko, koně ve vybehu dělali "halo" a koukám, ze valach v klusu trochu kulhá. V kroku ne. Na druhý den i viditelně v kroku. Třetí den ho viděl veterinář. Měl podezreni na zánět v kopyte, v kopyte udelal malou dirku, aby případný hnis mohl jít pryč. Kopyto se ovazalo. Řekl mi, ze kdyz po týdnu z kopyta nic nevytece, tak kopyto bylo pouze odrazene (přeložila jsem si to naražené), kun stále trochu v kroku kulhá, podstatně méně, ale přece. V klusu viditelneji.
Osobně jsem to brala, jako kdybych já spadla a narazila se třeba do holene. Nevím, jestli kdybych znova nevolala veta, tak nebudu jen za histerku (stejne ho budu pripadne volat), jen jsem chtela znát názor ostatních.
Děkuju Vera.
A to kopyto aj hreje? Šlachy ste kontrolovali? Pri úraze ako popisujete by som sa skôr zamerala na šlachu, prípadne rameno, nemohol ho kopnúť druhý kôň? Nechcem nijak degradovať vášho veterinára, ale na to že neviem čo koňovi je a spravím mu do kopyta dieru hmm.. vyšetroval ho aspoň kopytnými kliešťami, robil diagnostiku krívania, že si bol istý či je to z kopyta?
A to za ako dlho sa to vylieči sa dá odhadnúť iba ak viete čo mu vlastne je, lenže vy to neviete.
Qwerttrewq
XXX.XXX.4.162
Vyšetření kopytnimi klestemi dělal i zmíněnou diagnostiku dělal. Proto jsem rovnou uváděla, ze je problém v kopyte, nikoliv jinde. Kopyto nehreje, slacha, noha také ne, nic neni otekleho, podle zvýšeného pulsu ve spence jsme se hned obrátili na kopyto. Citlivost na vnitřní straně byla potvrzena. Situace trvá asi 2. týden, kulhani pomalu ustupuje, jen mě zajímalo případně jako dlouho to bývá apod.
Qwerttrewq
napsal(a):
Vyšetření kopytnimi klestemi dělal i zmíněnou diagnostiku dělal. Proto jsem rovnou uváděla, ze je problém v kopyte, nikoliv jinde. Kopyto nehreje, slacha, noha také ne, nic neni otekleho, podle zvýšeného pulsu ve spence jsme se hned obrátili na kopyto. Citlivost na vnitřní straně byla potvrzena. Situace trvá asi 2. týden, kulhani pomalu ustupuje, jen mě zajímalo případně jako dlouho to bývá apod.
Pokud je v kopytě ložisko počínajícího abscesu, měl by se za několik dní po započetí léčby pomocí zapařovacích obvazů absces provalit kopytem nebo korunkou. Pokud se tak nestane, tak je problém něco jiného nebo někde jinde. Může tam být otlak (pokud kůň šlápl na něco tvrdého), může to být přetažení vazů v kopytě nebo na spěnce příp. jinde na končetině, apod. Méně pravděpodobné že by tam byla prasklina nebo zlomenina - v takových případech kulhají hodně/nezatěžují vůbec končetinu a za týdny se sta výrazně nezmění. Pokud problém ustupuje, nechala bych koně v klidovém režimu do vymizení kulhání, v opačném případě (stav se nelepší/horší) by se měl kůň znovu odborně přešetřit.
Qwerttrewq
XXX.XXX.4.162
vet.
napsal(a):
Pokud je v kopytě ložisko počínajícího abscesu, měl by se za několik dní po započetí léčby pomocí zapařovacích obvazů absces provalit kopytem nebo korunkou. Pokud se tak nestane, tak je problém něco jiného nebo někde jinde. Může tam být otlak (pokud kůň šlápl na něco tvrdého), může to být přetažení vazů v kopytě nebo na spěnce příp. jinde na končetině, apod. Méně pravděpodobné že by tam byla prasklina nebo zlomenina - v takových případech kulhají hodně/nezatěžují vůbec končetinu a za týdny se sta výrazně nezmění. Pokud problém ustupuje, nechala bych koně v klidovém režimu do vymizení kulhání, v opačném případě (stav se nelepší/horší) by se měl kůň znovu odborně přešetřit.
Děkuji za vysvětlení. Potřebovala jsem trochu uklidnit, zda jsem nic nezanedbala a zda mam jeste vydržet. Zvlast, kdyz je valach hodně horká hlava a labil, nezvládá být v boxu, tak jsem každý den na kopyto navazovala další vrsty "pásek" a byl s tím venku.
K dnešnímu dni kulhání v kroku, pohledem nezasvecene osoby, k nepoznání. V klusu zatím trochu drobí. Klid ma samozřejmě v rámci svého vlastního opohybovani, momentálně s hlavou dole na pastve.
Děkuji Vám, přeji pěkný večer.