CarolineJokerBlack
XXX.XXX.10.165
Ahoj mám menší problém s 23 letým huculem který měl za svůj život špatné jezdce. Může to na něm nechat následky? Když si na něj sednu jednou nebo dvakrát vyhodí zadníma nohama a pak je v klidu ale jak se něco šustne tak je neskutečně plachý a kouše. Jak ho nějak zkrotit a uklidit ho? Nebiju ho, jsem proti bičíku jen ho lepnu po čumáku a mam pak na něj pevnější ruku. Myslíte že mě nemá rád? Jezdím na něm už od léta a často v nim trávím čas. Nevím si rady.
Začala by som otázkou aký si jazdec, ako dobre jazdíš? Hucul je svojrázne plemeno, nepodriadi sa len tak hocikomu a je možné že ťa len skúša a stačilo by mu práve jednu plesnúť.
Avšak treba sa zamyslieť aj nad tým, že je to starší kôň, je dosť možné, že horšie vidí a preto je plachý, to vykopávanie tiež môže znamenať že mu nesedí sedlo. Možností je naozaj viac.
Tak jak jsi to napsala, to zní, jakože nasedneš, pobídneš kůň vyhodí a jak se lekne, tak tě kousne.
Zní to hrozně.
Jak dlouho ho máš? Kdy přesně vykopává? I pokud vyjíždí s dalším koněm? Nepřekvapíš ho svou pobídkou? Silně pobídneš, on se lekne a vykopne, to koně při leknutí dělají.
Každý kůň zpozorní, když se něco šustne a podle svého založení více či méně.
Kouše, když se lekne nebo kdy kouše?
Nejlépe je kousnutí předcházet. Mít ho pořád na očích, vodit nakrátko, uvazovat tak, aby nedosáhl(nikoli, aby měl hlavu přilepenou ke klandru, hrozí nebezpečí úrazu)
Hlavní je, zjistit důvod jeho chování. Pak můžeš napravovat.
Budeš tu mít různé rady, je potřeba vybrat tu, která se nejvíc hodí na danou situaci.
Ještě jedna důležitá věc, huculi jsou koně pracovití, skromní, vytrvalí, ale zároveň poněkud svérázní.
Jsou to koně, kteří nesnáší nespravedlivé trestání. Na to fakt pozor.
Je potřeba pevná, ale spravedlivá ruka.
CarolineJokerBlack
napsal(a):
Ahoj mám menší problém s 23 letým huculem který měl za svůj život špatné jezdce. Může to na něm nechat následky? Když si na něj sednu jednou nebo dvakrát vyhodí zadníma nohama a pak je v klidu ale jak se něco šustne tak je neskutečně plachý a kouše. Jak ho nějak zkrotit a uklidit ho? Nebiju ho, jsem proti bičíku jen ho lepnu po čumáku a mam pak na něj pevnější ruku. Myslíte že mě nemá rád? Jezdím na něm už od léta a často v nim trávím čas. Nevím si rady.
Starýho psa novým kouskům nenaučíš... aneb... co chceš po 23letým staříkovi, navíc huculovi, o kterých je známo, že jsou tvrdohlavý.Jak dlouho ho máš?Jak dlouho jezdíš ty?Co umíš?Jaký jsi jezdec?Jakou má krmnou dávku?Co je náplní práce staříka?Krotit ho nemá smysl, uklidnit ho lze jen tím, že mu dáš volnost, aby měl klid a nic nedělal.My si můžeme myslet, co chceme, určitě tě nemá rád, nebo aspoň to, jak s ním zacházíš, jak na něj nasedáš, když tak vyhazuje.Pokud si nevíš rady, tak o koních asi nic nevíš viď?Je třeba se učit.Správný koňák se učí celý život a i na konci svého života ví většinou méně, než na začátku.Když tak vyhazuje zadníma, řekla bych, že ho bolí záda, načež ve svém věku nárok má.Ale to je jen domněnka.Zavolej si k sobě někoho, kdo koním rozumí a on ti řekne víc.