A
XXX.XXX.216.7
Dobrý den, potřebuju pomoc. Mám 10lettou kobylku a ta si celkově nerada bere udidlo. To by problém nebyl - povede se mi jí ho dát, ALE pokaždé když jí udidlo dám do huby tak zjistím, že ho má pod jazykem Nemáte nějakou radu, jak jí dávat udidlo, aby si ho vzala normálně a ne rovnou pod jazyk? Děkuji za každou radu!
A
napsal(a):
Dobrý den, potřebuju pomoc. Mám 10lettou kobylku a ta si celkově nerada bere udidlo. To by problém nebyl - povede se mi jí ho dát, ALE pokaždé když jí udidlo dám do huby tak zjistím, že ho má pod jazykem Nemáte nějakou radu, jak jí dávat udidlo, aby si ho vzala normálně a ne rovnou pod jazyk? Děkuji za každou radu!
Nevím teda, jak ty, ale já když dávám udidlo, tak palcem zajedu do mezery mezi zubama a jazyk si jakoby přidržím dole.Pokud kobyla nerada bere udidlo, s největší pravděpodobností bylo dáváno nepříjemně, násilně a rváno prostě do huby.Zkus zjemnit nandavání uzdečky s udidlem.Nemusíš pokaždé, když udidlo nandáš vyjet.Zkus jí uzdečku s udidlem nandat, když to bude dobře, nad jazykem, tak jí zase uzdečku vyndej.Prostě jen tak procvičovat.Hlavně bych si dávala pozor, abys jí netřískala udidlem přes zuby, mít jemnou ruku a to samé platí při vyndavání udidla.Ještě pro info-pokud má udidlo špatně, co uděláš?Znovu nauzdíš správně, nebo prostě uzdečku nedáš a nic po ní nechceš?Pokud je to tak, naučila se, že než se lidi s ní trápit, tak jí radši nechají volně a nic po ní nechtějí.Takže máš na vybranou, buď to může být zlozvyk, nebo je to špatným přístupem při uzdění.Chce to trpělivost.
A
XXX.XXX.216.7
Děkuji za radu!
Dnes jsem ji vzala na vyjížďku a musím jí pochválit - měla udidlo nad jazykem
Musíme ještě potrénovat, ale myslím že to snad bude dobré.
Samozřejmě jí udidlo dávám jemně a po dobrým :)
Když se to nepovede, tak ho prostě vyndám a opět zkusím (jako dnes - napotřetí už si vzala udidlo v pohodě - bez uhýbání hlavy apod.) - asi jí prostě došlo, že se nemá čeho bát :).
A
napsal(a):
Děkuji za radu!
Dnes jsem ji vzala na vyjížďku a musím jí pochválit - měla udidlo nad jazykem
Musíme ještě potrénovat, ale myslím že to snad bude dobré.
Samozřejmě jí udidlo dávám jemně a po dobrým :)
Když se to nepovede, tak ho prostě vyndám a opět zkusím (jako dnes - napotřetí už si vzala udidlo v pohodě - bez uhýbání hlavy apod.) - asi jí prostě došlo, že se nemá čeho bát :).
Spíš jí došlo, že si trváš na svém a ustoupila-gratuluji, jedna nula pro tebe, nenechat se rozhodit a v klidu řešit problémy, tím získáš její důvěru