Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Nix

8.10.2015 22:26
Nix

XXX.XXX.165.38

Ahoj všichni Studuji na SOŠ veterinární..jsem teprve v prváku ale je to tam skvělý :) Můj sen je si pořídit v budoucnu koně. Moc bych si to přála ale nikdo mi nevěří, že by se to mohlo stát.Bydlím v paneláku..:( Když jsem řekla mamce, že si v budoucnu pořídím koně tak se mi vysmála.Ja vím, že je těžké všechno si zařídit a je to i dost drahé.Ale je to můj sen a doufám, že se mi snad splní .Jak jste začínali vy? Dáte mi prosím nějaké rady? :) Asi je brzo nad tím přemýšlet..ale chci vědět co to obnáší.Děkuji :).

9.10.2015 08:50
lizbeth

XXX.XXX.213.21

Já koně koupila v 18ti letech po 10 letech v nájemní stáji, sportovní kariéře na různých koních a jednom koni, který byl jako vlastní-majitelka chodila do stáje jen 1 ročně, věděla jsem již v té době, jak bude probíhat moje další studium, co všechno vlastní kůň obnáší, že si brzo koupím starší auto ať jsem lépe mobilní(peníze jsem na to měla odložené) a že mám zajištěné finance. Při studiu do maturity mi finančně pomáhali rodiče (stále jsem chodila na brigády a platila část ustájení, kováře a potřeby pro koně!) poté jsem si našla práci na půl úvazku a z toho táhla koně (výdělek 10tis čistého), postupně až byly peníze jsem se osamostatnila. Prostě první místo šel kůň a zbytek až pak - bydlení, nové oblečení, zábava, dovolená atd.

dokážeš se s tím srovnat? obětuješ všechny vydělané peníze za koně a samozřejmě i veškerý volný čas? pokud ano, klidně do toho jdi, ale doporučuji ne dříve než v 18ti letech (a ani to není záruka, že "nezblbneš" a za rok se kůň bude prodávat nebo chudáci rodiče to budou zařizovat...). Nejdůležitější dotaz však je a ten si pamatuj -> co se stane až bude potřeba 10-100tis na veterináře? malé částky se nějak zamažou, ale ty větší? na to mysli jako důležitou rozhodovací věc

9.10.2015 08:51
Oťásek

XXX.XXX.22.23

RADA č.1.:Pořádně se uč, ať si pak můžeš najít dobrou práci a vydělávat hodně peněz
Času máš tedy celkem dost.

RADA č.2: Najdi si nějakou dobrou stáj, kde tě naučí nejen jezdit, ale i vše ostatní a tam časem uvidíš, co vše obnáší vlastnit koně, stačí se jen pořádně dívat a naslouchat

A sni klidně dál, protože tenhle sen se splnit dá!

9.10.2015 08:56
Oťásek

XXX.XXX.22.23

lizbeth napsal(a):
Já koně koupila v 18ti letech po 10 letech v nájemní stáji, sportovní kariéře na různých koních a jednom koni, který byl jako vlastní-majitelka chodila do stáje jen 1 ročně, věděla jsem již v té době, jak bude probíhat moje další studium, co všechno vlastní kůň obnáší, že si brzo koupím starší auto ať jsem lépe mobilní(peníze jsem na to měla odložené) a že mám zajištěné finance. Při studiu do maturity mi finančně pomáhali rodiče (stále jsem chodila na brigády a platila část ustájení, kováře a potřeby pro koně!) poté jsem si našla práci na půl úvazku a z toho táhla koně (výdělek 10tis čistého), postupně až byly peníze jsem se osamostatnila. Prostě první místo šel kůň a zbytek až pak - bydlení, nové oblečení, zábava, dovolená atd.

dokážeš se s tím srovnat? obětuješ všechny vydělané peníze za koně a samozřejmě i veškerý volný čas? pokud ano, klidně do toho jdi, ale doporučuji ne dříve než v 18ti letech (a ani to není záruka, že "nezblbneš" a za rok se kůň bude prodávat nebo chudáci rodiče to budou zařizovat...). Nejdůležitější dotaz však je a ten si pamatuj -> co se stane až bude potřeba 10-100tis na veterináře? malé částky se nějak zamažou, ale ty větší? na to mysli jako důležitou rozhodovací věc

Já radím NEJDŘÍVE SE OSAMOSTATNIT a až poté se obětovat a rvát všechny peníze do koně:):):) Rozhodně si stanov větší cíle na mzdu, neb s 10tis. nájem nezaplatíš, sama se nenajíš, koně neuživíš, natož aby si ještě platila chod auta, kterým za koněm budeš dojíždět...a nebo to bude veliká bída naprosto na hraně... a do toho bych s odstupem času a mnoha let nešla...

9.10.2015 09:38
lizbeth

XXX.XXX.213.21

Oťásek napsal(a):
Já radím NEJDŘÍVE SE OSAMOSTATNIT a až poté se obětovat a rvát všechny peníze do koně:):):) Rozhodně si stanov větší cíle na mzdu, neb s 10tis. nájem nezaplatíš, sama se nenajíš, koně neuživíš, natož aby si ještě platila chod auta, kterým za koněm budeš dojíždět...a nebo to bude veliká bída naprosto na hraně... a do toho bych s odstupem času a mnoha let nešla...

10tis za půl úvazek je málo? zajímalo by mě kde dají více? je to o prioritách, všechno jde když se chce. To osamostatnění je hodně tenký led na diskuzi-co je lepší, "zkrachovat" samostatně (např. nemocenská nebo těžký úraz koně apod.) a popř. se trapně vracet k rodičům nebo si zajet režim s koněm u rodičů, kde lednička je plná a nájem neřeším a kůň má svoje a až podle možností se osamostatnit? BTW u mě tento přechod trval rok, nebavím se o desetiletích

9.10.2015 10:12
Oťásek

XXX.XXX.22.23

Jéé, to vůbec nebylo ve špatném vůči Vám lizabeth. Je určitě super, že jste to všechno zvládla a že Vám to vyšlo:) 10tis. za půl úvazek je asi určitě taky slušný, ALE tak tak na uživení sebe. Proto pokud pořízení svého vlastního koně uvažuje holčinka v prváků, doporučuji si koně pořídit až na to budu "opravdu mít" a do té doby se někde u "cizích" koní vzdělávat a získávat cenné zkušenosti. A neřešit z přehnaného spěchu existenční problémy, zatěžovat tím rodiče a celé okolí, mít jen samé starosti, počítat každou korunu, každý večer se modlit aby se koni něco nestalo, protože mi zbývá po zaplacení všeho tak, tak na jídlo...)
To, že Nix už teď přemýšlí a vše si chce nejen krásně vysnít, ale i nějak začít plánovat je mi sympatické.

9.10.2015 10:37
katkaa1

XXX.XXX.187.26

Nix napsal(a):
Ahoj všichni Studuji na SOŠ veterinární..jsem teprve v prváku ale je to tam skvělý :) Můj sen je si pořídit v budoucnu koně. Moc bych si to přála ale nikdo mi nevěří, že by se to mohlo stát.Bydlím v paneláku..:( Když jsem řekla mamce, že si v budoucnu pořídím koně tak se mi vysmála.Ja vím, že je těžké všechno si zařídit a je to i dost drahé.Ale je to můj sen a doufám, že se mi snad splní .Jak jste začínali vy? Dáte mi prosím nějaké rady? :) Asi je brzo nad tím přemýšlet..ale chci vědět co to obnáší.Děkuji :).

Je pekné mať sny a ciele a ak to naozaj chceš tak rob všetko pre to, aby sa ti to splnilo!

Ja som žila s rodičmi tiež v paneláku, od malička som bola do koní blázon ale nepodporovali ma v tom a v tej dobe myšlienka mať niekde ustajneného koňa a platiť za to niekoľko tisíc bola skôr sci-fi.
Sused u babky mal koňa čo zapriahal a muselo mi celé detstvo stačiť sa občas zviezť. Až keď som bola asi v 3.ročníku na strednej začala som si z vreckového a peňazí čo som našetrila platiť 1 hodinu jazdenia v klube ktorý otvorili 15km od môjho domu. Ďalej by ma vtedy naši ani nepustili.. dodnes si pamätám ako som sa na tú hodinu celý týždeň tešila

Po škole som sa zamestnala a začala jazdiť pravideľne a nie len jazdiť ale aj pomáhať, trávila som v stajni všetok svoj voľný čas a po troch rokoch som si spravila licenciu, dva roky na to dokonca trénerský kurz a potom sme si s priateľom kúpili dom a urobili doma malý ranč kde mám vlastného koňa + 3 ustajnené.

Rodičia ktorí žili celý život v meste teraz ku mne chodia niekoľkokrát týždenne relaxovať a každému rozprávajú aká ja ich dcéra úžasná a čo dokázala. Hoci ma v tom nikdy ani len najmenej nepodporili mohla by som sa za to na nich hnevať, ale nehnevám sa, vtedy neboli až také možnosti a takto si oveľa viac vážim to čo mám lebo som si to vydrela sama.

Nix

9.10.2015 10:53
Nix

XXX.XXX.165.38

to je skvělý! Jsem ráda, že vám to vyšlo :) Máme to hodně podobné :D Tak snad to vyjde i mně.

9.10.2015 11:57
lizbeth

XXX.XXX.213.21

Oťásek napsal(a):
Jéé, to vůbec nebylo ve špatném vůči Vám lizabeth. Je určitě super, že jste to všechno zvládla a že Vám to vyšlo:) 10tis. za půl úvazek je asi určitě taky slušný, ALE tak tak na uživení sebe. Proto pokud pořízení svého vlastního koně uvažuje holčinka v prváků, doporučuji si koně pořídit až na to budu "opravdu mít" a do té doby se někde u "cizích" koní vzdělávat a získávat cenné zkušenosti. A neřešit z přehnaného spěchu existenční problémy, zatěžovat tím rodiče a celé okolí, mít jen samé starosti, počítat každou korunu, každý večer se modlit aby se koni něco nestalo, protože mi zbývá po zaplacení všeho tak, tak na jídlo...)
To, že Nix už teď přemýšlí a vše si chce nejen krásně vysnít, ale i nějak začít plánovat je mi sympatické.

Jasně to jo, to já měla už samozřejmě za sebou, otázka co slečna zadavatelka má nebo nemá za / před sebou

Přidejte reakci

Přidat smajlík