Ahoj :)
K uvedení - mám klisnu,16 let, ČT, hříva vždy cca do půli krku. Poslední dobou čím dál tím víc rozdílná kvalita žíní - od uší do půli krku klasika, hustá, pěkná, normální, od půli krku ke kohoutku řídké žíně, vydrbané, rozlítané. Tak jsem se po dlouhém přemýšlení rozhodla, že jí na zimu ostříhám na ježka, aby jí dorostla nějak rovnoměrně.
Po ostříhání jsem zjistila, že má v jednom místě na té špatné straně vydrbanou kůži, nebo spíš prostě suchou kůži s pár chlupama, které z toho trčí. Je to plocha dlouhá 10 cm, v nejširším místě široká tak 3 cm, začíná to těsně po hranou hřívy. Nikdy předtím jsem si toho při čištění nevšimla, to bych jí musela přehodit hřívu na druhou stranu a koukat se přímo z vrchu (což při její výšce je problém).
Navíc tam, kde je to místo, jí zespodu (tedy původně zespodu hřívy) rostou jiné žíně - drobné, kudrnaté a často protkané bílými žíněmi.
První, co mě napadlo bylo jí to promazat měsíčkovou mastí (a nadále mazat), ale teď večer si říkám, jestli nemůže jít o nějakou plíseň třeba? I když to by to asi měla po celé délce, ne?
Nechce se mi na takovou "blbost" volat veterináře, tak se ptám tady, jestli nemáte někdo nějakou zkušenost :).
Zkušeností s tímhle spousty, u muchařů.. určitě je to místo odrbané. Příčina proč si to drbala může být víc - plíseň (klidně i lokální), sekundární infekce (bakteriální, plísňová) po předchozím i třeba drobném zranění či podráždění hmyzem, suchá kůže v důsledku zapaření a následném svědění.. atd. zkusila bych nejprv místo desinfikovat - např betadinou, neostomosanem (ale na ten už musí být vet), poté opláchnout usušit a namazat. Ovšem pozor na vazelínová mazání, při větší vrstě se kůže může zase zapařovat.Lepší jsou různé oleje /kokosový, teatree..) Jsou na to i speciální krémy - třeba bioolej od leovetu je celkem fajn. Pokud se to do nějaké doby nezlepší, volala bych veta kvůli stěrům, může to být klidně i ta plíseň.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Pokud přemýšlím o možnosti odebrání vzorku/spíš asi seškrab než stěr/, je dobré to udělat předtím, než tam cokoli budu patlat, včetně betadine. Odběr z "rozléčeného" místa obvykle nic neukáže.
Dobré je taky zavolat si přímo do laboratoře, kam to chci posílat, poradit se, jak co a nač odebírat /často je nutné speciální odběrové medium a roli hraje i čas od odebrání ke zpracování vzorku/.
Uživatel s deaktivovaným účtem
A nemôže to byť, čisto teoreticky, iba vydrbané od ohrady?