Uživatel s deaktivovaným účtem
Zdravím všechny majitele krátkých koní typu pony a žádám o radu.
Koupila jsem mladou WPBR s úmyslem jí "udělat pro děti" za pár let. Jenže řeším tu "nesourodost" mě a jí a to tu, že na ní jsem relativně velká co se týče posedlí (asi mám velkej zadek :) - víc než 16kové posedlí by totiž bylo určitě moc dlouhé a zasahovalo by do zadních partií zad. (kobyla cca 143 cm, ještě dotahuje).
Druhá věc, kterou teď řeším, je momentálně odřené místo za loktem (jezdíme už 4 měsíce v pohodě, ale teď při přelínávání...) - když sedlo správně nasedlám, sedí poměrně vpředu. Ani nemám pocit, že by nějak sklouzávalo během pohybu, ale prostě sedí poměrně vpředu, když se člověk koukne na umístění podbřišníku. Jinak na prohlídku sedlo sedí dobře (polštáře pod bočnicemi i kolem hřbetu, páteřní kanál), souměrně, nehoupe se, nad kohoutkem je možná míň místa, než by mělo být (nevejde se na stojáka celá pěst, ale zas vůči velikosti koně a sedla si říkám, že by to mělo být dostačující..).
Mám teď objednaný speciální druh anatomického podbřišníku (takový ten do "U"), tak doufám, že by to mohlo pomoct, oddálit podbřišník od citlivého místa za loktem. Nebo napadá vás ještě něco? Tedy chápu, že nejoptimálnější by bylo nechat si ušít sedlo na míru, ale do toho se mi z finančních důvodů moc nechce... nebo má někdo pocit, že jí sedlo výrazně nesedí? Ono sehnat na menšího koně finančně dostupné sedlo, aby k něčemu bylo (ne Daslo nebo Star), je docela oříšek..
Pokud je tu nějaký sedlařský odborník a bude ochoten se vyjádřit, ráda kobylu nafotím bez jezdce se sedlem ze všech stran :) Předem díky!
V dohledné době budu řešit něco podobného...sedlo na většího ponyho, do kterého se vlezu já (160cm) ale i potenciální děti v tom něco usedí a hlavně sedne koni...vím, že určitě půjdu do bezkostrového sedla, co něco takového? ![]()
jinak vím, že nasedlání pony obecně je kumšt, my jsme kdysi sháněli na relativně rovného kulatého poníka 140cm sedlo, kde se vlezl i malý dospělý a nakonec jsme sehnali obyč kožené, neznačkové...ještě mě napadl Kieffer, ale ten jen na kohoutkového užšího WPBR...záleží jaké je postavy :).
Nafoťte, ukažte. celého koně z boku na rovině, se sedlem a bez sedla, a potom zešikma z předu se sedlem, tak aby byl vidět úhel komory a lopatky koně..
jinak ano, nasedlat krátkého koně je trochu kumšt, dá se ale pomoct - například "arabskou" kostrou, které mají úhel komory zešikmený dozadu, takže je víc prostoru pro lopatku a sedlo se tak může posadit lehce dopředějc než obvykle, dál jsou i speciální zkrácené polštáře při normální velikosti posedlí. Pokud se budete mačkat v menším posedlí než se vejdete, má to akorát za následek opírání se do zadní rozsochy a tím překlopení sedla dozadu, což vede k bolestem v bedrech koně.. to už je lepší mít o kousek delší sedlo i mírně za posledním žebrem..
Vidíte, jsem trouba. Včera jsem zapomněla vložit alespoň zatím tu jednu fotku, co mám.. zbytek tedy dofotím. Díky.
Jaja007
XXX.XXX.41.2
Také bych řekla, že opravdu až tak nesedí a klidně může být posunuté trošku dozadějc.
Tak jsem se konečně dostala k tomu nafocení... tak jsem zvědavá. S tím postojem jsme se snažily, tak snad to bude použitelné a vypovídající - ikdyž je fakt, že když jsem na ty obrázky koukala, asi měla krapet výš zadek, protože na fotce vypadá "přestavěná", což normálně není. Nebo zrovna ještě vytahuje (čtyřletka)... tak to berte prosím trochu s rezervou. Díky.
Ježiš, to teda fakt nevím, jak se stalo, když jsem to exportovala, bylo to normálně ve správné poloze :(.
Dobrý den,
dle fotek soudím, že je to tak jak jsem si myslela - sedlo je o něco užší než by mělo být a hlavně je nasedlané docela vpředu. Nejprve tedy šoupněte sedlo tak o tři prsty dozadějc, aby leželo v místě modré čáry na násl. obrázku. Pokud sedlo sjíždí tam, kde ho máte nafocené, nejspíš to bude špatným uchycením podbřišníku - kobylka má pupek, takže jí podbřišník sjíždí za přední nohy a táhne sebou celé sedlo, pro tyto koně je na některých sedlech možnost posunout zápinky dopředu viz zde http://saddlefitter.blogspot.cz/2012/01/billets.html jinak mi totiž přijde tvarově v pořádku. Co se komory týče, je to podle fotky jen o trošičku užší, těžko říct, co by udělalo posazení na správné místo a obhlédnutí naživo. Můžete zkusit udělat test drátem.. (na druhé fotce je totiž poměrně výrazně překlopené dozadu, trochu to mate). No a co se délky sedla týče, řekla bych že to je sice tip ťop, ale ještě v normě. Sedlo by nemělo přesahovat poslední žebro (které na fotce tuším tam kde jsem ho nakreslila, ale jestli je tam i skutečně, musíte vy trošku zarýt do špeku :D a zase, lepší je lehce přetáhnout krajem polštářů, než když se jezdec mačká a opírá do zadní rozsochy. Takže za mě je ta délka OK.
Zkuste ještě pro zajímavost nafotit kobču se sedlem bez podbřišníku, se sedlem posunutým na správné místo..
co se řešení týče, sedláři by měli umět posunout či přidělat zápinku víc dopředu, neměl by to být problém u koženého sedla.. tvarovaný podbřišník pomůže jen zčásti, ten tah tam jinak bude pořád. koukněte na ten odkaz, tam je to dobře vysvětlené.
Téééda...není špekatá :D Mám tu tinkeru a než jsme zahájili redukční dietu, tak na té bych Vám ukázala, jak vypadá obézní kůň :) jasně, tím, jak se s ní nedalo několik týdnů nic moc dělat (je to mladej plašan, takže bez sedla v terénu se nic moc nedá - máme tu hodně hornato, tak jezdim jen nahoru a dolů chodím pěšky a na place se taky dá sotva oklusat...), tak si vyžrala podzimní bříško, no. To při práci zase brzy shodíme.
Dneska jsem, konečně po zahojení a zarostení ranky, vyjela s tím novým koženým (na významné doporučení vetky - koňařky) anatomickým podbřišníkem.3x jsem za cestu kontrolovala běžné místo odírání - vždy naprosto v pořádku. Když jsme dojeli, zjistila jsem, že má na obou stranách z vnitřní strany lokte velké spáleniny :( takže směrem anatomických podbřišníků evidentně cesta nevede :( jsem z toho fakt zoufalá.
To, že má podbřišník poměrně vepředu, je, jak jste správně odhadla, způsobeno samovolným posunem sedla blíže ke kohoutku. Ikdyž to člověk usadí dozaději, sedlo si zase "správně" sedne za kohoutek, jak má být... řeším samozřejmě vyzkoušení jiného sedla, ale zvláštní je, že na tom jezdíme půl roku a doteď se nic nepřihodilo... ale je fakt, že mě překvapilo, že do doby před prvním odřením byla opocená přibližně v celé ploše sedla a teď měla opocené jen celé bočnice - podél hřbetu pod polštářemi vůbec... to je fakt netypické..
No já vás určitě za napapaného koně peskovat nebudu, měla byste vidět mýho špeka :D U ní je ale problém právě to břicho, ne samo o sobě, ale právě proto že je krátká, má za předníma nohama hrozně málo místa na podbřišník a v kombinaci s tím bříškem tam prostě nemá místo a sjíždí. A táhne i sedlo. Sedlo samo o sobě je dobré (i když bych přeci jen zkusila o půl komory širší), vážně by to samo mohlo vyřešit jen posunutí nebo dodělání zápinky. pro ilustraci fotka mýho šmudly při zkoušení sedla, jak to myslím s těma zápinkama ( sedlo taky patří o prstík dozaději než je na téhle fotce dané :).
Mrknu na to, jestli by nám s tím někdo nezvládl pomoct. Díky moc za nápad!
Každopádně mě fakt štve ten podbřišník. Evidentně musím najít nějaký "placatý", jinak to bude marný. Ona je v té lopatce hodně pohyblivá, takže ikdyž jsme zkoušeli při sedlání položit sedlo dozaději, zvednout nohu a hýbat s ní, abychom viděli, kam až noha jde, tak i při dozadějš posazené sedlo se dotýkalo podbřišníku. Jen prostě nechápu, jak je možné, že doteď to nedělalo paseku. Nebo si nechám ten neopren, co mám, co doteď vyhovoval a zkusím se zaměřit na to uchycení řemenů...
Jinak Váš chlupatej šmudla je fakt k sežrání ;).
Jj, nasvaluje, jak s ní postupně dělám, tak mi bylo jasný, že budu muset měnit sedlo - to už jsme zažili u tinkery - začla jsem s vižletem a za dva roky z toho je mastodont, na kterém se protáčí více či méně každé sedlo... ale že to začne dělat tuhle paseku, mě nenapadlo. Hlídala jsem usazení sedla na hřbetě, ale nejspíš by odpovídalo, co jste napsala - překlopení dozadu a větší tlak na podbřišník... mrknu, co se dá dělat a uvidíme. Zas mám čas vymýšlet a objednávat, než se rány zahojí
Toho jsem si odchytila v Milovicích :D to je fotka z loňska, letos už vypadá jako kůň a dokonce jsem musela vyměnit komoru za menší a břicho už taky nemá :) ale v podstatě jsem řešila to samé jako vy. Naštěstí sedlo co jsem kupovala má variabilní zápinky a tu druhou volně prokluzující do V, takže se přizpůsobí.
Ještě můžete zkusti provázkový podbřišník, ty se líp přizpůsobujou tvaru koně. Ale primární problém je určitě v tom, že je sedlo taženo hodně dopředu. Zvlášť jestli má hodně akční lopatku, musíte dbát na to, aby pevné části sedla byly až za ní, není to sranda, můžete jí klidně způsobit zranění, zničit chody.. držím palce při řešení. dejte sem kdyžtak pak fotečku..