GuntaHunta
XXX.XXX.82.219
Dobrý den, zvykla by si kobyla, která je v létě celodenně venku a v zimě na noc box na úplně celoroční pastvu? Je to kříženec A1/1 s něčím teplokrevným a je jí cca 15 let. Případně jestli by stačila deka na noc?
Někteří mi říkají, že to je v poho, někdo mi radí deku a někdo, ať ji nechám v boxu.
Děkuji.
Já jsem brala 14letou kříženku z boxu na 24/7 a zvykla si. Jen musíte stěhovat nejpozději do konce srpna. Musí být přístřešek a dostatečně velký, aby se vešli všichni koně.
Deku jsem nedávala, kobča stihla přesrstit.
Také hodně záleží, zda je zdravá. Nemocného koníka(mimo dušného) bych ven na pořád nedávala. Snad jen v případě, že by byla možnost, ho do boxu, při nějaké krizi, dát.
Ale je to kůň od koně. To nezjistíte, dokud nezkusíte
GuntaHunta
XXX.XXX.82.219
Kobyla je zdravá, nikdy nebyla nemocná (co ji znám). Ano, teď nechodí do boxu vůbec, chodí až někdy v listopadu na noc.
Děkuji vám za rady. :).
24/7 celoročně je pro koně nejlepší způsob života, jaký jim můžete dát. Na dostatečném prostoru, na pastvině s přístřeškem a ve stabilním stádě není pro koně nic lepšího. Koně začínají topit až při minus pěti, takže až na pár dní v roce, kdy fest fučí a prší a mrzne normálnímu koni zima venku nebude. Daleko hůř snášejí (aspoň ty naši) vedra a hmyz.
Evíktes
XXX.XXX.128.163
Mám valacha klusáka, který byl celý život v boxe a na začátku prázdnin 2014 jsem ho dala na pastvu a do boxu už nešel. Na zimu se krásně nasrstil a nedávala jsem ani deku. Je lepší, když mají přístřešek na pastvě, aby se mohl kdykoliv schovat a dostatek sena a to stačí koníkovi přežít krásně zimu. Pokud by byla krušná zima (třeba nějaký -15C), tak bych tu deku asi dala. To poznáte na koníkovi, jestli se klepe a nebo je v pohodě
GuntaHunta
napsal(a):
Kobyla je zdravá, nikdy nebyla nemocná (co ji znám). Ano, teď nechodí do boxu vůbec, chodí až někdy v listopadu na noc.
Děkuji vám za rady. :).
Mám obě holky venku 24/7 s přístřeškem, žijeme na Šumavě, kobyly přežily bez újmy, kašle, deky i -26stupňů.Pokud mají dostatek sena, který teda dostávají na příděl, ale v těch mrazech co kdysi byly dostaly i 50kg sena na večer, ta ráno ještě občas něco nechaly.Neřeším deku, jednou jí dáš a pak už musíš, navíc když jim chlupy dekou slehnou, tak to taky není dobrý pro ně.Jsou líp koně přizpůsobeni na tuhou zimu, než horko a mouchy, bez možnosti se schladit, nebo vyválet někde v bahýnku. Hlavně nechápu, proč lidé přenáší své pocity na zvířata, typu-mě je zima, koni musí být taky.U starších jedinců, nemocných apod se to dá pochopit, ale ne u zdravých koní.Tchýně tenkrát se mnou nemluvila 3dny, když se mě zeptala, jestli jsem v mínus 20 dala kobylám deky-jsem vytočená odpověděla-jo dala jsem jim deky, šály, čepice i rukavice :-DDDDDDDDDDDDDDDD.
GuntaHunta
napsal(a):
Dobrý den, zvykla by si kobyla, která je v létě celodenně venku a v zimě na noc box na úplně celoroční pastvu? Je to kříženec A1/1 s něčím teplokrevným a je jí cca 15 let. Případně jestli by stačila deka na noc?
Někteří mi říkají, že to je v poho, někdo mi radí deku a někdo, ať ji nechám v boxu.
Děkuji.
Záleží na té vaší konkrétní kobyle, jestli si zvykne a bude v pohodě.Každý kůň má jiné potřeby.
Ono není venku, jako venku.
Jestli ta vaše bude s vyrovnaným stádem.Na dostatečně velkém prostoru, ideálně s trávou a přírodními možnostmi úkrytu.S neustálým dostatkem sena, vody, případně dokrmováním jádrem, mohla by to dát i bez úbytku hmotnosti nebo přílišného stresu.
Sledovala bych ji v dešti a větru, to je pro koně podstatně horší než velký suchý mráz.Když je třeba 10stupňů, lije a zároveň fičí, klepou se občas i zvyklí a nakrmení jedinci.
Kobylu bych teď pořádně nakrmila, než si zvykne, aby měla z čeho brát a radikálně nehubla.
Deku bych nezkoušela, protože management převlékání dek je dost časově a logisticky náročný.
Představte si, že přes noc mrzne, tak máme deku s větší gramáží.Před polednem si odskočíte kobylu převléct do deky tenčí, případně svlečete.Kolem 16té se nám začne ochlazovat, tak přifrčíte opět zateplit.
Mezi tím se také může stát, že bude pršet a vy budete jen lítat převlékat a sušit deky
Kobylu sledujte, jestli je v pohodě, nehubne, dostane se podle chuti ke žrádlu i do přístřešku, prostě jestli je spokojená.