Celoroční pastevní ustájení

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

GuntaHunta

18.8.2015 18:35
GuntaHunta

XXX.XXX.82.219

Dobrý den, zvykla by si kobyla, která je v létě celodenně venku a v zimě na noc box na úplně celoroční pastvu? Je to kříženec A1/1 s něčím teplokrevným a je jí cca 15 let. Případně jestli by stačila deka na noc?
Někteří mi říkají, že to je v poho, někdo mi radí deku a někdo, ať ji nechám v boxu.
Děkuji.

18.8.2015 19:14
mgtka

XXX.XXX.92.145

Nechte ji nonstop venku už od teď a zvykne si...může se stát pokud je mimořádně choulostivá, že to třeba nezvládne, ale to je jeden kůň z mnoha.

18.8.2015 19:16
sisi58

XXX.XXX.218.3

Já jsem brala 14letou kříženku z boxu na 24/7 a zvykla si. Jen musíte stěhovat nejpozději do konce srpna. Musí být přístřešek a dostatečně velký, aby se vešli všichni koně.
Deku jsem nedávala, kobča stihla přesrstit.
Také hodně záleží, zda je zdravá. Nemocného koníka(mimo dušného) bych ven na pořád nedávala. Snad jen v případě, že by byla možnost, ho do boxu, při nějaké krizi, dát.
Ale je to kůň od koně. To nezjistíte, dokud nezkusíte

GuntaHunta

18.8.2015 19:35
GuntaHunta

XXX.XXX.82.219

Kobyla je zdravá, nikdy nebyla nemocná (co ji znám). Ano, teď nechodí do boxu vůbec, chodí až někdy v listopadu na noc.
Děkuji vám za rady. :).

18.8.2015 19:37
dsj

XXX.XXX.84.244

24/7 celoročně je pro koně nejlepší způsob života, jaký jim můžete dát. Na dostatečném prostoru, na pastvině s přístřeškem a ve stabilním stádě není pro koně nic lepšího. Koně začínají topit až při minus pěti, takže až na pár dní v roce, kdy fest fučí a prší a mrzne normálnímu koni zima venku nebude. Daleko hůř snášejí (aspoň ty naši) vedra a hmyz.

Evíktes

14.9.2015 16:00
Evíktes

XXX.XXX.128.163

Mám valacha klusáka, který byl celý život v boxe a na začátku prázdnin 2014 jsem ho dala na pastvu a do boxu už nešel. Na zimu se krásně nasrstil a nedávala jsem ani deku. Je lepší, když mají přístřešek na pastvě, aby se mohl kdykoliv schovat a dostatek sena a to stačí koníkovi přežít krásně zimu. Pokud by byla krušná zima (třeba nějaký -15C), tak bych tu deku asi dala. To poznáte na koníkovi, jestli se klepe a nebo je v pohodě

14.9.2015 16:54
mgtka

XXX.XXX.92.145

Když jsou pořádné mrazy nedávejte koni deku, ale adlibitně sena...je to 100x lepší.
neprofoukavou deku mu vynahradí přístřech, když mu dáte deku, přiťápnete mu chlupy k tělu a to jeho "topení" mu vlastně rozhodíte.

15.9.2015 19:40
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

GuntaHunta napsal(a):
Kobyla je zdravá, nikdy nebyla nemocná (co ji znám). Ano, teď nechodí do boxu vůbec, chodí až někdy v listopadu na noc.
Děkuji vám za rady. :).

Mám obě holky venku 24/7 s přístřeškem, žijeme na Šumavě, kobyly přežily bez újmy, kašle, deky i -26stupňů.Pokud mají dostatek sena, který teda dostávají na příděl, ale v těch mrazech co kdysi byly dostaly i 50kg sena na večer, ta ráno ještě občas něco nechaly.Neřeším deku, jednou jí dáš a pak už musíš, navíc když jim chlupy dekou slehnou, tak to taky není dobrý pro ně.Jsou líp koně přizpůsobeni na tuhou zimu, než horko a mouchy, bez možnosti se schladit, nebo vyválet někde v bahýnku. Hlavně nechápu, proč lidé přenáší své pocity na zvířata, typu-mě je zima, koni musí být taky.U starších jedinců, nemocných apod se to dá pochopit, ale ne u zdravých koní.Tchýně tenkrát se mnou nemluvila 3dny, když se mě zeptala, jestli jsem v mínus 20 dala kobylám deky-jsem vytočená odpověděla-jo dala jsem jim deky, šály, čepice i rukavice :-DDDDDDDDDDDDDDDD.

16.9.2015 16:40
koně

XXX.XXX.205.252

GuntaHunta napsal(a):
Dobrý den, zvykla by si kobyla, která je v létě celodenně venku a v zimě na noc box na úplně celoroční pastvu? Je to kříženec A1/1 s něčím teplokrevným a je jí cca 15 let. Případně jestli by stačila deka na noc?
Někteří mi říkají, že to je v poho, někdo mi radí deku a někdo, ať ji nechám v boxu.
Děkuji.

Záleží na té vaší konkrétní kobyle, jestli si zvykne a bude v pohodě.Každý kůň má jiné potřeby.
Ono není venku, jako venku.
Jestli ta vaše bude s vyrovnaným stádem.Na dostatečně velkém prostoru, ideálně s trávou a přírodními možnostmi úkrytu.S neustálým dostatkem sena, vody, případně dokrmováním jádrem, mohla by to dát i bez úbytku hmotnosti nebo přílišného stresu.
Sledovala bych ji v dešti a větru, to je pro koně podstatně horší než velký suchý mráz.Když je třeba 10stupňů, lije a zároveň fičí, klepou se občas i zvyklí a nakrmení jedinci.
Kobylu bych teď pořádně nakrmila, než si zvykne, aby měla z čeho brát a radikálně nehubla.
Deku bych nezkoušela, protože management převlékání dek je dost časově a logisticky náročný.
Představte si, že přes noc mrzne, tak máme deku s větší gramáží.Před polednem si odskočíte kobylu převléct do deky tenčí, případně svlečete.Kolem 16té se nám začne ochlazovat, tak přifrčíte opět zateplit.
Mezi tím se také může stát, že bude pršet a vy budete jen lítat převlékat a sušit deky
Kobylu sledujte, jestli je v pohodě, nehubne, dostane se podle chuti ke žrádlu i do přístřešku, prostě jestli je spokojená.

Přidejte reakci

Přidat smajlík