Fjordský kůň a zápřah.

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

dkekmejemejei

8.8.2015 12:05
dkekmejemejei

XXX.XXX.161.86

Dobrý den.
Máte někdo zkušenosti s tímto koníkem v tahu ? Respektive za vozíkem nebo s kládou... Je možné začít tahat se starším koníkem (dospělým) ?
jak jste začínali ? Nějaké rady, poznatky... Jaký chomout / vozík / postroje ? Na co si dát pozor ? No, zkrátka všechno o tomto tématu - prosím házejte dolů do komentářů

10.8.2015 08:43
alfi pav

XXX.XXX.30.254

Člověk, který o zapřahání nic neví, by měl dát koně na výcvik k odborníkovi. Kůň se tam naučí tahat správně a majitel se tam potom může učit pod odborným dohledem. Je hodně věcí, které na tom můžete neznalostí zkazit a díky kterým taky potom kůň nemusí tahat vůbec, kór fjordi.
Odborník vám poradí i s volbou správného typu postroje a jeho rozměrů a většinou pro začátek zapůjčí i svoji vlastní výstroj, takže pro vás to nebude na začátek obrovská investice (normálně dobré postroje do jedničky stojí kolem 20-25tis, kočár kolem 100tis).
V průběhu výcviku taky můžete zjistit, že váš kůň nebude zvládat jedničku, ale bude muset chodit v páře a jste dost dobře nahraná, jestli ho máte jen jednoho. Taky se může ukázat, že tah nebude zvládat vůbec. Odborník to zjistí velmi rychle.

U průměrně inteligentních koní stačí 2 měsíce výcviku, aby byl kůň schopný jakž takž fungovat. Výcvik se vč. ustájení a krmení pohybuje kolem 6-7tis/měs.

Mám mladého hřebce ve výcviku do tahu k výkonnostním zkouškám (shagya) a musím říct, že jsem ráda, že jsem ho svěřila odborníkům. U výcviku jsem normálně přítomná a když vidím, co to obnáší a jaké detaily trenér vidí a podle nich reaguje (a které bych si já ve své neznalosti nikdy neuvědomila), tak opravdu nelze mluvit o zbytečně vyhozených penězích.

10.8.2015 10:14
kapička

XXX.XXX.236.122

U nás dávali kobylu na výcvik do Kladrub a asi jí to naučili dobře. I teď po letech, kdy se zapřáhne 1-2x ročně, tak funguje skoro líp než pod sedlem. A chovali se k ní slušně, aspoň majitel nic neříkal...

10.8.2015 10:14
aggitta

XXX.XXX.65.76

Opravdu nemám ráda dotazy typu - vše o tomto tématu házejte do komentářů...

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.8.2015 10:24

aggitta napsal(a):
Opravdu nemám ráda dotazy typu - vše o tomto tématu házejte do komentářů...

Ani já ne. Kdyby zadavatelka napsala něco o sobě a svých koních/ jak jsou staří, co dělali doteď, jak žijí atd./ a co a proč by je ráda učila, možná bych se snažila víc.

Z pěti čistých fjordů, které jsme vlastnili, jsme 3 učili tah a oni poté úspěšně složili tahové zkoušky v zemědělském tahu: jednu jsme to učili od začátku, nikdy neviděla ani dvě lonže, valach uměl, už když k nám přišel, další kobylu jsme museli "spravit" po situaci, kdy s e ještě před koupí u nás splašila ve dvojce a šlápla si do opratí a u nás pak v sulce.A cestu "dejte koně na výcvik zkušenému člověku" jsme taky vyzkoušeli.

10.8.2015 10:42
tamtam

XXX.XXX.231.2

A můžu se zeptat, u koho jste koníka na výuku zapřahání měly? ono je to pokud vím docela těžký, najít nějakého odborníka, který by se chtěl věnovat i takovým netypickým plemenům (mám haflokřižovatku), nevím co by na něj řikali v Kladrubech:) leda ještě tak na moravě, ale v čechách fakt nevím o nikom, kdo by zápřah kvalitně učil.
chci se do toho pustit časem sama (nechávám si to jako program pro dobu těhotenství :), ale u minulý kobylky sem se přesdvědčila, že to nemusí bejt jen tak a dopadlo to ne uplně dobře, i když kobyla byla zkušená a byly jsme pod průběžnou kontrolou pána co to uměl a já už taky párkrát předtím opratě v ruce držela. Přesto jsme se k mým vytouženým výletům v bryčce po okolí nikdy nedostaly :/ takže by mě nějaký opravdu profík, co to naučí nejdřív koně a potom i mě, opravdu zajímal..

Gitule vrtule

10.8.2015 10:49
Gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

dkekmejemejei napsal(a):
Dobrý den.
Máte někdo zkušenosti s tímto koníkem v tahu ? Respektive za vozíkem nebo s kládou... Je možné začít tahat se starším koníkem (dospělým) ?
jak jste začínali ? Nějaké rady, poznatky... Jaký chomout / vozík / postroje ? Na co si dát pozor ? No, zkrátka všechno o tomto tématu - prosím házejte dolů do komentářů

Pokud o tom nemáte páru, tak si zavolejte odborníka, nebo zkazíte víc, než naučíte.

10.8.2015 11:00

Je to moc těžký, pro mě, najít trenéra na cokoli u koní.Ale je to dost i mnou.

Fjordkouli po špatných zkušenostech jsme nechali nějaký čas- rok? už přesně nevím-bez čehokoli, co by připomínalo lonž, dvě lonže, postroj, oje atd. Pak jsme začali od tohoto. A když už vodění i na postroji ok a taky jsme se víc znaly, oslovila jsme já člověka, který se mi jevil zkušený a šikovný, na oblastním koňském dnu, kde bývá tak sto koní-měl tam pod sebou hřebce do KMK, ale tahá taky. A pak po domluvě jsme kobylu převezli k němu, ale s námi- opakovaně 2x, nikdy tam nebyla bez nás. A měla s sebou i hříbě a valacha. Takže nic se nezkazilo a kobyla se posunula do situace, kdy chodila znovu ve dvojce, s naším valachem/ ale jak na drátkách a zkušený kočí nahoře, muž pro sichr u hlav /.Prostě tam pořád bylo slyšet tik-tik- tiksmajlík.A radost z toho taky neměla žádnou.
Osvědčila se mi nakonec pomalejší cesta..a hodně mi pomohli dva lidé, kteří se víc věnují -no, asi "komunikaci", ani jeden z nich netahá, ale o to, jak poznat stracha co s ním šlo víc než o technikálie.. Na to, jak navléct postroj a co a jak s rozpěrkou a co je "kolíbka" jsme se ptala tady i na EQ...já nespěchám, vzalo mi to rok, maximálně dva-ale kobyla mě celkem bezpečně vozila na bobech v kroku i klusu po louce, na BB na hlavě a na poprsním postroji z biothanu, přitáhla se mnou z lesa klacek a tahala těžké saně po trávě a složila tu zkoušku v tomhle tahu. Přesto bych neřekla, že je vhodná "do tahu"- když jsem ji prodávala, jasně jsem upozornila, že do tahu jen s velmi zkušeným člověkem, spíš ne- a proč.

Dnes už bych tady v okolí poprosila jiné- jsou tu jedni s begany, jejichž chování ke koním a ti koně se mi opakovaně v průběhu let moc líbí.
Takže já bych asi vybírala podle tohoto.Ale mně jdou proti srsti dost často "klasické jízdárenské metody"..je to zas tím, že já mám jiný cíl, tak si mohu dovolit jinou cestusmajlík.

10.8.2015 14:06
alfi pav

XXX.XXX.30.254

Tak můj koník je na výcviku v zápřahu u pana Štursy v Odrlicích na Olomoucku. Je to jeho první čistý arab, takže na některé typicky "arabské" detaily chování musel být upozorněn, ale neměl a nemá s tím problém a spolupracují spolu oba velmi dobře. V porovnání s ostatními koňmi, co tam má na výcvik, je ten můj taková mrňavá raketová myš. Nemyslím, že by měl problém s fjordem, už zapřahal i poníky. Jen má teď plno, i když za optání nic nedáte (já nemusím vědět všechno že...).

Hodně dobré reference má i pan Iš, ale ten je taky z Moravy.

V Čechách nedokážu říct, tam to neznám. Kladruby by podle mě neměly mít s fjordem problém, ale tipla bych si, že mají plno skrz přípravu koní do výkonnostek. Určitě ale budou schopní dát kontakt na někoho jiného.

Jinak se zkuste poptat, kdo připravuje ve vašem okolí koně do výkonnostek v tahu, zejména třeba sportovní poníky. Tihle lidi mají většinou hodně zkušeností, které jsou navíc podložené úspěchem či neúspěchem koní právě ve výkonnostkách, takže se máte i podle čeho rozhodnout.

Jen ale dopředu upozorním, že vám nikdo dopředu nezaručí, že kůň bude tahat a že bude všechno v cajku. Vím, že i můj trenér měl několik koní, které majitelům vracel jako do tahu nevhodné.

10.8.2015 14:48

Pan Štursa by byl asi dobrý tip, kdybych někoho hledala- pan Štursa je u zápřeží odmala / co začal chodit, možná dřívsmajlík/.
Nehledám, asi se raději se svým koněm posunuji sama až tam, kam to dokážeme ve dvou se svými malými vlohami a schopnostmi, než se "tam" dostat rychleji s "lanovkou".Navíc se koní bojím, takže když jdeme pomaleji a spolu, podle svého strachu, znamená to pro mě méně rizika. A nemám pevně určeno "tam"- cesta je cíl.
Hledala jsem rady a pomoc, když jsem neviděla nic, co bych mohla zkoušet a kudy udělat jakýkoli další krok s nadějí na úspěch, ani srozumitelné zdroje informací. V takovém případě bych určitě zase hledala pomoc.

10.8.2015 15:53

Vůbec nevím, jestli nějaké poradenství nabízejí, ale v průběhu let opakovaně sleduji a obdivuji práci této rodiny, celé, s koňmi, a jejich koně. Nejen, co dokáží, ale jak ta vzájemná spolupráce člověk-kůň funguje, jak se chovají, když " o něco jde", třeba v soutěži / pořád stejně velmi korektně ke zvířatům/, jak jsou sehraní, na jaké signály. Pokud bych chtěla nějak vážněji tahat, já bych se ve svém okolí nejprve obrátila s prosbou o rady a výcvik sem:
http://martin.stoky.sweb.cz/o%20firme.htm

A určitě je dobré se nejprve do místa, které zvažuji, jet podívat sám, na běžnou práci a rutinu.

10.8.2015 15:54
tamtam

XXX.XXX.58.94

Ti jsou bohužel oba od nás (praha) hrozně daleko.. čechy jsou v tomhle v nevýhodě, tažáků tady taky moc není a navíc málokterý chlap od tažáků se k nim chová tak jak si představuji, nebo zas pohrdají čimkoliv menším..
představuji si to tak, že s koníkem začnu chodit na dvou lonžích, na opratích, s kládičkou.. tyhle základy asi hravě zvládneme a je to beztak hlavně o tom, aby se z toho pro koníka stala rutina. Ale dál už si prostě netroufám, viděla jsem jak špatně to může dopadnout a mám strach. Byť nijak nepospíchám, koník je hobby a mladý, času máme celý jeho život :) ale bryčka je pro mě sen, někdy bych si ho ráda splnila.. Navíc si myslím že je pro koníka lepší učit se chodit ve voze nejdřív v páře se zkušeným parťákem, kterýho ale já k dispozici nemám (a páru už vůbec nejsem schopná uřídit). No zkusím se po okolí poptat, kdo umí a věnoval by se nám..

10.8.2015 16:43

Moc špatně, to může dopadnout. Znám příběhy, ale viděla jsem i, jak jsme to po... my / dohlíželi a pomáhali zapřahat tři "zkušení"- jedna zaříkávač, ta jediná se pak omluvila, dva, co na to měli zemědělské školy /. Jen zázrakem se nikdo nezranil.

Zkusila bych poprosit třeba tady, jestli by to bylo blíž/ jennifer osobně neznám a rumbu jen trochusmajlík/:
http://www.magicstar.estranky.cz/
http://www.obrok.cz/
a z tady se mi moc líbí Aggitta a její přístup ke koním, zapřahá taky:
http://www.aslan.estranky.cz/
Nejprve bych se zkusila domluvit na kouknutí...nebo se zajela kouknout na zápřeže v okolí a koukala...

12.8.2015 10:17
aggitta

XXX.XXX.65.76

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Moc špatně, to může dopadnout. Znám příběhy, ale viděla jsem i, jak jsme to po... my / dohlíželi a pomáhali zapřahat tři "zkušení"- jedna zaříkávač, ta jediná se pak omluvila, dva, co na to měli zemědělské školy /. Jen zázrakem se nikdo nezranil.

Zkusila bych poprosit třeba tady, jestli by to bylo blíž/ jennifer osobně neznám a rumbu jen trochusmajlík/:
http://www.magicstar.estranky.cz/
http://www.obrok.cz/
a z tady se mi moc líbí Aggitta a její přístup ke koním, zapřahá taky:
http://www.aslan.estranky.cz/
Nejprve bych se zkusila domluvit na kouknutí...nebo se zajela kouknout na zápřeže v okolí a koukala...

Zapřahám, to je pravda, ale svoje prcky do 91 cm, a na větší koně už nejsme zařízení, vše - postroje, sulka, vozík je malé, koně nad 120 cm do toho nenarvu ani náhodou smajlík
Zadavatel/ka se už v této diskuzi neozval/a, kdoví, zda to není provokativní dotaz a jméno(přezdívka) vytvořené jen poslepu na klávesnici...
Pokud opravdu je zde požadovaná pomoc, pomohlo by:
1. vznést konkrétní dotaz s popisem situace
2. uvést lokalitu - stačí okres.
Pak je možné buď konkrétně poradit písemně nebo doporučit blízkého zdatného vozataje nebo obojí.

12.8.2015 11:28

aggitta napsal(a):
Zapřahám, to je pravda, ale svoje prcky do 91 cm, a na větší koně už nejsme zařízení, vše - postroje, sulka, vozík je malé, koně nad 120 cm do toho nenarvu ani náhodou smajlík
Zadavatel/ka se už v této diskuzi neozval/a, kdoví, zda to není provokativní dotaz a jméno(přezdívka) vytvořené jen poslepu na klávesnici...
Pokud opravdu je zde požadovaná pomoc, pomohlo by:
1. vznést konkrétní dotaz s popisem situace
2. uvést lokalitu - stačí okres.
Pak je možné buď konkrétně poradit písemně nebo doporučit blízkého zdatného vozataje nebo obojí.

Ano.Ale myslím, že okamžik, kdy budu řešit padnoucí postroj/ který nakonec může majitelka v nějaké prozatímní versi dovézt na domluvené místo s koněm/ a padnoucí sulku, tedy technikálie, je u "stran tahu syrového" koně hodně daleko..
Já bych hledala někoho, kdo ví, odkud začít, co sledovat, jak vyhodnocovat a překonávat připomínky koně...od kontroly reakce na dotyk lonží kdekoli na těle a omotání zadních nohou a couvání přes mikádo bidel na dvou lonžích a zvyk na řízení koně "zezadu" a ze všech stran atd atd atd. To mi musí ukázat a korigovat někdo, kdo to považuje za vhodné/ vím, že jde připřáhnout i ke zkušenému tažákovi koně, se kterým jsme na dvou lonžích venku nebyla ani jednou, ale nemám to tak ráda/, kdo umí, co po čem a co s čím, u mě taky ten, kdo má podobný pohled na věc, u mě :nespěchám, priorita je bezpečnost, kůň má taky co říct a já jeho připomínky beru vážně.Myslím, že mentalita prakoní a poní je podobná, síla je jen trochu menší, ale v trhu nebo v páře už to taky nebude k ignorování.. Já se se vším strašně crcám, nevadí mi to, a mně pomohlo v té "redrezuře" právě to co po čem a na jaký level to dostat, než mohu o krok dál / doporučení a názor, konečný názor je na mě/, jak jsem psala, dva lidé, "horsemani"-kteří netahají. A teprve pak jsem se ptala na fauně a EQ, jak ty řemínky postroje..kam..jak připnout brdečko, do jaké výšky zádržný řemen..a pak jsem chodila dlouho na postroji s kobylou na ruce, pak začala tahat větvičky a větve...pak boby, pak boby se mnou..a ty vyhovující saně byla až konečnásmajlík.

Jinak máte pravdu, konkrétno pomůže.
Pokud zadavatelka chtěla rychlé a jednoduché řešení, v zájmu lidí v okolí i koní by zapřahat neměla.

Přidejte reakci

Přidat smajlík