Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

mentyny

31.7.2015 21:17
mentyny

XXX.XXX.148.101

Jaké jsou výhody a nevýhody pastevního a boxového ustájení? popř. na den pastva přes noc box?
Předem děkuji za odpovědi :).

31.7.2015 23:06
canis lupus

XXX.XXX.210.250

Zdar. Pastevko: výhody: kůň se pohybuje, jak chce, může neustále po malých dávkách žrát= minimální riziko koliky, má kontakt s ostatními a dýchá čerstvý vzduch. Nevýhody: pokud má dostat jádro, musí ho dostat mimo pastvinu, jinak by mu ho sežrali ostatní, je větší riziko úrazu kopnutím jiného koně, na které se obvykle nepřijde hned. Také si v některých obdobích nemůže lehnout do suchého.
Box- výhody: kůň má klid na žrádlo, může si kdykoliv lehnout do suchého (pokud má dobrého ošetřovatele), nehrozí mu zranění od jiného koně. Je pořád suchý a relativně čistý. Nevýhody: při puštění do výběhu se z nadbytku energie může zranit sám, jezdci může předvádět ze stejného důvodu akrobatické kousky. Nemá kontakt s ostatními, má omezený pohyb i příjem krmiva, může se nudit a naučit se zlozvyky. Riziko koliky je vyšší. Dýchá více či méně čpavku a prach ze sena.
Kombinace- pokud kůň tráví většinu času venku a v boxe je jen několik hodin, je to dobrý kompromis. Nicméně většina koní by asi stejně raději byla venku s ostatními.

1.8.2015 08:04
kapička

XXX.XXX.77.39

Ještě jako nevýhodačasto obou typů ustájení je to, že koně často nemají na pastvě/ ve výběhu možnost se schovat před hmyzem.
Mně se líbí pastevní ustájení,.kde mají koně neustálý přístup do dostatečně velkého a stinného přístrešku nebo svého boxu a můžou v létě trávit dny doma, jako ti naši. Ti přes léto nevylezou přes den na pastvu snad ani za kus žvance.
Ale nejsem radikální a pokud kůň opravdu pracuje, jak vidím v jedné stáji, tak je rád, když sebou může plácnout do slámy v boxu a v klidu chrápat.

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.8.2015 08:16
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pre šporťákovje asi najvhodnejší režim menšie výbehy po dva-tri kone, kde hrozí menej konfliktov a potom na noc box. Tam je ten box výhodnejší aj kvôli jadru a senu-nemusia sa nikde strkať, aby sa v kľude najedli a kôň nemusí zbytočne plytvať energiou na výkyvy počasia...
Možnosti sú rôzne, nie je to iba box vs pastvina.

Gitule vrtule

1.8.2015 08:36
Gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

mentyny napsal(a):
Jaké jsou výhody a nevýhody pastevního a boxového ustájení? popř. na den pastva přes noc box?

Já mám holky na pastevku 7/24 s možností kdykoli se jít schovat do velkého přístřešku vzdušného, který má uvnitř za trámy loňskou mátu a žádný mouchy, ovádi, komáři a další hnus tam není, přístřešek je ze 3,5 strany chráněný.Koně si tam zalezou kdy potřebují, nemrskají ocasem, ani je tam nic neotravuje.Za mne rozhodně pastevko, přijde mi to lepší, než být zavřený v boxu i jen přes noc.Ale je to věc názoru.Výhody i nevýhody má obojí ustájení.Podle mne jsou koně zdravější, když můžou se pohybovat kdykoli chtějí venku i v noci, než když mají celou noc někde stát v boxu.Ale věc každého majitele, jak si to zařídí.

1.8.2015 09:16
koně

XXX.XXX.205.252

mentyny napsal(a):

Výhody a nevýhody, pro koho?
Pro vás, jakožto provozovatele komerčního ustájení?
Pro vašeho koně, který je rekreačně využíván.Jinak je zdravý, dobře krmitelný a zvyklý na stádo?Nebo je to a stařík, co byl po celý život v režimu jízdárna a box?
Případně volíte druh ustájení pro sporťáka? A má chodit denně dvoufázový trénink nebo dvakrát do roka Z ?
Každé ustájení má své výhody, ale i nevýhody a mělo by se vybrat "na míru" konkrétnímu koni.

Přidejte reakci

Přidat smajlík