Červy v kobylácích..?

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Odietta

18.7.2015 20:30
Odietta

XXX.XXX.106.46

Jsou to asi 3měsíce co jsem ke své poničce koupila druhou poničku. Pony byla dost zanedbaná a z ohyzdných podmínek, podvyživená, jinak zdravá. ALE hned po odčervení vykadila s kobylákem tasemnici. Za ty 3měsíce je již 2x odčervená, ale dneska jsem si všimla, že má v kobyláku asi 2cm dlouhé červy nebo co to je.. (byly v jejím boxu po noci). Jsou to asi 2týdny co začala chodit na pastvu a "červíků" jsem si všimla až dnes, dřív jsem je neviděla.
Nemáte někdo zkušenost nebo tušení co to je?
Samozdřejmě, že budu volat i vetovi, ale až zítra, tak se tu třeba zatím objeví někdo, kdo bude vědět o co jde. Taky mi občas zakašlá, ikdyž není dušná a dýchání má v pořádku

19.7.2015 06:41
canis lupus

XXX.XXX.138.179

Zdar, že z ní jdou paraziti po odčervení, je v pořádku. Samozřejmě se jim ven nechce, takže nejspíš budou mrtví. Nicméně, pokud byla ve špatném stavu, bude potřebovat odčervit víckrát a nejlépe různými léky. Na tasemnice všechny neůčinkují, chce to zkontrolovat.
Hezké léto.

19.7.2015 08:40
sisi58

XXX.XXX.218.3

Nechejte si udělat koprologii (vyšetření trusu na přítomnost parazitů)
Tím zjistíte, čím je ješte kobylka začervená. Je zbytečné, do ní valit různé odčevováky, když ani nevíte, které parazity má. Je to kontraproduktivní a navíc drahé.
Když budete mluvit s vetem, poraďte se jak na to.

Odietta

20.7.2015 10:56
Odietta

XXX.XXX.106.46

Děkuji za rady :) druhý den již měla kobyláky čisté, bez červů a dnes také. Když jsem brouzdala netem vypadalo to, že to byly larvy škrtavky. Dneska zavolám vetovi a asi udělám vyšetření trusu jak píšete :)
Moc děkuji

20.7.2015 12:32
sisi58

XXX.XXX.218.3

To, že žádné červy nevidíte, neznamená, že je kobča nemá, bohužel. Jen je v trusu nevidíte. Jestli to dobře chápu, v trusu bývají ti, co je odčervení zabilo, tudíž se v koni neudrželi. Ostatní živí, mají různé vychytávky, jak pro ně příjemné prostředí neopouštět. Fuj
Odčervení vám nezajistí úplné zbavení parazitů, (možná jen některého druhu, to nevím přesně), jen je udržíte v rozumném množství.
Dobrý vet vám poradí, jak na to.

20.7.2015 13:40
polárka.15

XXX.XXX.41.2

K nám se také dovezlo hříbě (z Německa), odčervilo a vše vypadalo jako zdravý kůň. Najednou z něj padali červi (po delší době od odčervení), po konzultaci s veterinářem, který sám nevěděl a viděl toto poprvé se udělala koprologie (i tak by se samozřejmě udělala) a dle nálezu se stanovila léčba a po čase byl klid. Ono je sice pěkné odčervovat, odčerovat, ale člověk okem nezjistí, kde je ten zádrhel a jaká účinná látka na to působí. Lepší udělat rozbor a odečervit účinně než dokola odčervovat a naprosto zbytečně

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.7.2015 10:19

Máte problém. Nově koupené zvíře jste zřejmě nenechala v karanténě, takže máte začervené společné výběhy a možná i svého původního koně a to bude možná větší problém než odčervit na únosnou úroveň zvíře nové. Tasemnici nemáte šanci z výběhu dostat, pokud používáte stále stejný, do mrazů je daleko.Nepíšete nic o způsobu chovu těch zvířat, jak dlouho jsou na pozemcích, co tam bylo předtím, jak moc se střídají a jezdí jinam, nepíšete, čím jste odčervovala své původní zvíře vloni a v jakých intervalech ani čím jste nyní odčervila to nové.

Máte dvě možnosti, které povedou k vytvoření rozumného plánu, který vám bude šetřit koruny a přitom zajišťovat co nejlepší zdraví vašich zvířat:
1.naučit se parazitologii koní/cca 5 druhů "červů" a cca 5 chemických látek/ sama, využijte na EQ seriál článků od jaja
2.najít si někoho, kdo tu parazitologii umí a bude to pro vás dělat/, tj bude vám říkat, kdy poslat jaký typ vyšetření trusu jak sebraného a podle výsledku co s tím máte dál dělat a kdy kontrolovat/, nejspíše za úplatu.Mohu vám dát kontakt na veta, který se parazitologií zabývá, v začátcích jsme těch služeb využívala a byla spokojená, teď si antiparazitární program pro naše koně dělám sama.

Odietta

24.7.2015 11:17
Odietta

XXX.XXX.106.46

Tak jestli jsem si začervila výběh i pastvinu, tak jsem si teda nadělala dobré problémy. Vypudila tasemnici nebo škrtavku, no..
Prosím vás, dala byste mi na něj kontakt? Moc by mi to pomohlo.. Nevím jestli udělat koprologii nebo bude lepší to co píšete vy..
Děkuji předem.

24.7.2015 12:54

Doporučila bych zainvestovat do konsultace s vetem, koukněte na stránkách na CV paní doktorky, stran parazitů opravdu umí dost, mluvila jsem s ní i naživo přednášela parazity v Pardubicích, až poté jsem se rozhodla využívat jejích služeb. Ono těch "koprologií"je víc druhů, každé ukáže něco jiného a taky potřebujete někoho, kdo vám kvalifikovaně poradí, co si s tím výsledkem vyšetření počít, kdy přeléčit, kdy ne, co udělat s výběhy, za jak dlouho vyšetření a jaké opakovat...prostě napište, v jaké jste situaci a že byste chtěla radu jednorázovou nebo pomoc s parazitologickým plánem v příštím cca roce a kolik by to stálo- a pak se rozhodněte a zatím budete studovat sama Kontakt je MVDr Jitka Válková, www.equipa.cz.

24.7.2015 13:11

Ještě bych podotkla, že paní doktorka je velkým příznivcem selektivního a minimálního nezbytného odčervování.
Já si dovoluji nesdílet její stanovisko v případě tasemnic, i když na celosvětový výskyt resistencí nekašlu, nemám jasno v mezidruhových přenosech tasemnic a možnost kontrolovat tasemnice koprologií považuji za spíše nemožné. Takže minimálě jednou ročně naše koně odčervuji, po zámrzu kvůli aktivitě pancířníků na stále stejné vyuřívané ploše, praziquantelem na tasemnice, naslepo, výskyt jsme nikdy neměli.

Přidejte reakci

Přidat smajlík