susu
XXX.XXX.16.91
Dobrý večer, zajímalo by mě, jak řešíte u ohradníků zajištění elektrické branky proti otevření nepovolanou osobou. Existuje nějaká vychytávka, krom toho, že se ohradník provleče i přes rukovjátko?Nic mě nenapadá, třeba tuje někdo chytřejší díky..jinak velká část ohrady je pevná, ale výpusť musím ze stavebních důvodů řešit zatím jen pružinama
Já mám udělaný jeden východ z ohrady na louku, kde by se mohli dostat i běžní čumilové, nemám tam klasické rukojeti, mám obyč brankový izolátor a na obyč kovové karabince přidělanou ohradníkovou pásku. Takže to téměř nejde vidět a dokud je ohradník zapnutý asi mi to ani nikdo neotevře.
Sice vím o případu, kdy děcka pustila z ohradníku stádo jalovic (stalo se o 3 vesnice dál), takže možná je někde na místě branku lépe zajistit (pokud tedy děti nevezmou nůžky nebo kleště a ohradník "neotevřou" mimo branku)...
...ale já mám raději branku funkční, protože ji lze otevřít když potřebuji a nemusím utíkat vypínat proud. Za těch 20 let pasení v ohradníku nám ho protrhli jen havárky motoristů (paseme u silnice), zvěř, cizí stádo krav. Pokud nám někdy uprchli koně, tak nikoli proto, že by kdosi svévolně otevřel ohradník. Ale je fakt, že 30 let pilně pracuji na dobrých vztazích se všemi z okolí (povožení dětí na dětském dni, dovolení si jít koně pohladit, dát mrkev, tvrdé pečivo - množství zkontroluji a když tak zredukuji na přijatelné), a tak nikomu nevadíme, nikoho neprudíme.