Je možné přestat koně kovat?

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

5.7.2015 23:49
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

XXX.XXX.47.107

Dobrý den, je možné koně kovat (třeba několik let ) a pak přestat a jen strouhat ?. Děkuji.

6.7.2015 00:14
kallisto

XXX.XXX.169.118

Ano.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

6.7.2015 00:20
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

XXX.XXX.47.107

Není třeba možné zničení kopyt ?

6.7.2015 08:18
sisi58

XXX.XXX.218.3

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx napsal(a):
Není třeba možné zničení kopyt ?

Je, pokud budete chtít hned jezdit stejným způsobem, jako s nakutým koněm.
Pokud sundáte podkovy, počítejte tak 6měsíců až rok, že budou problémy.
Otlaky, snad i abscesy, určitě nebudete moci po kamení a další radosti.
Představte si, že se rozhodnete nechodit v botách, ale bosky. Kůň to má stejně.A vůbec nezáleží na tom, že má kopyta. Kutím jsou schoulostivělá, takže málo funkční.
Ale pokud vydržíte, a kůň má normální zdravá kopyta, jednak mu ulevíte, (určitě je pro koně přirozenější chodit naboso než mít podkovy)
a pak také ušetříte
Já to teď řeším tak, že jsem koupila botičky. Ty obouvám na vyjížďky, jinak mám koně naboso.

6.7.2015 09:32
alfi pav

XXX.XXX.30.254

Na otázku zadavatelky dokáže relevantně odpovědět jen její kovář, který koně zná a který je natolik odborník, aby to dokázal ze všech stran posoudit.

Je jednoduché říct, že to je možné, ale jsou někteří koně, u kterých se musí kovat, protože jejich kopyta to jinak neumožňují.

Kamarádka měla koně s výrazně plochými kopyty a jen ho strouhala. Když koně viděl opravdu odborný podkovář, zhrozil se, protože ten kůň měl neuvěřitelně měkká chodidla. Divil se, že ještě chodí. Kůň šel ihned nakovat na všechny 4 a je takto dodnes pokud je mi známo.

Chození na boso je pěkná věc, ale nejde to paušalizovat jako vhodné pro všechny koně. Vždy závisí na každém jedinci, jeho postoji, jeho kopytech, prostředí, ve kterém se pohybuje a míra využívání.

9.7.2015 08:02
dsj

XXX.XXX.116.98

Ano, je to možné. Sama jsem přešla naboso u 19leté kobyly po schvácení (ploché kopyto a tenké chodidlo) - kobyla u které mi kovář řekl že už nikdy nebude chodit bez podkov a bez kulhání, po roce byla schopná odchodit krátké zdravotní vyjížďky s dětma bez botiček na jakémkoliv terénu. Druhá moje vlastní zkušenost je 15letá kobča po skončení závodní kariéry - u té jsme ani nepoznali po sundání podkov rozdíl.
Při sundání podkov je potřeba upravit management koně - nevím ve svém okolí o nikom, komu by se podařilo přejít naboso při režimu 12/12 ( u všech to skončilo kulháním nebo nelepšící se citlivostí kopyt). Kolem mě se povedlo přejít naboso všem kdo mají koně 24/7, s přechodným obdobím kdy bylo potřeba ubrat práce nebo pořídit botičky. Také je potřeba najít kováře, který ví, jak upravovat bosá kopyta - jsou tam jiné požadavky např. na úpravu rohového střelu a nosného okraje kopyta a někteří "klasičtí" kováři to nevědí.

10.7.2015 12:51
vet.

XXX.XXX.217.209

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx napsal(a):
Dobrý den, je možné koně kovat (třeba několik let ) a pak přestat a jen strouhat ?. Děkuji.

Na obecnou otázku, jestli je možné přestat kovat a přejít naboso, lze odpovědět "ano za určitých okolností".
Jsou koně, kteří přešli naboso po dlouhé době kování a zvládli to bez větších obtíží, jsou koně, kteří se zuli a po krátkém přechodovém období chodili jako by se nechumelilo, jsou koně, kteří přechod naboso zvládli, ale museli nějakou (různě dlouhou) dobu nosit boty než se zdravotní stav jejich kopyt upravil a už je nepotřebovali a jsou i koně, kteří přechod naboso nezvládli, protože to z nějakého důvodu nešlo (nevhodný styl ustájení, nevhodná péče, špatná kvalita rohoviny, poškození struktur kopyt, přílišná zátěž atd...).
Takže obecně lze říct ANO LZE, každý kůň se narodil bosý a tudíž má předpoklady bosý chodit, ale jestli konkrétní kůň (váš kůň) bude schopen přejít naboso a žít a pracovat ve vašich podmínkách naboso, to záleží na konkrétních specifických podmínkách a okolnostech...

Přidejte reakci

Přidat smajlík