Tariana
XXX.XXX.113.92
Dobrý den,
mám kobylku (14let), kterou jsem nedávno přestěhovala do jiné stáje mezi samé valachy. Zezačátku to bylo super, nic se nedělo, kluci ji mají rádi, ale posledních pár dní kobyla neustále říjí, učůrává a snaží se k něčemu vyprovokovat valášky. Nebyl by to až takový problém, kdyby jeden z nich nebyl kastrován až v 8mi letech. U něho se nějaká chuť objevuje a skáče na ni. Kobča má po operaci zadní nohy, zatěžoat ji může normálně i s jezdcem, ale přece jen, když na ni skočí přes půl tuny, je to už zátěž opravdu velká...
Chci se zeptat, zda se to také někomu stalo a jak dlouho to trvalo?
Popř. jak jste to řešili (pokud se to nějak řešit dá)?
Všechny nás to trápí, protože říje mívala pravidelně, ale mnohem víc slabé, nenápadné...
Předem děkuji za odpověďi!
Uživatel s deaktivovaným účtem
Takje už leto, dá sa predpokladať, že za dve-tri ruje bude postupne ustupovať... Tiež máme takto kobylku s valachom, ktorý na ňu rád skáče, väčšinou sú to práve tak tri silnejšie ruje, pri ktorých ho vyprovokuje, niekedy začiatkom května, končievajú tak červen-červenec. Riešením je max tak na ruju kobylu od tohto žrebca oddeliť. Ale možno sa to utrasie cez zimua ďalší rok už také silné ruje mať nebude, pokiaľ ichpredtým nemávala.
Bohužel se ale může stát, že se to nezmění
Klisna může v takto silných a díky přítomnosti valachů i nadále pravidelných říjí pokračovat pořád. Znám takovou klisnu a je to dost problém, zvlášt, když nejde zvířata od sebe separovat. A takový to valach bývá ve stádě dost velký problém. Jsou i tací, kteří klisnu v době říje - a to každé říje, normálně připouští ( pochopitelně bez výronu semene ) a tam pak velmi často dochází k zánětu u klisny.