Suché strupy v okolí nozder

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.6.2015 11:23
Martous

XXX.XXX.182.12

Zdravím, potřebovala bych poradit, pokud měl už někdo podobný problém. Mému koni se udělaly po převozu do nové stáje takovéto suché stroupky. Co to může být? Čím to mazat?
Předem děkuji za odpověď:).

18.6.2015 11:37
rebeks

XXX.XXX.208.14

To je spálenina od sluníčka. Koník má zřejmě citlivou kůži a možná se i někde na pastvině vyskytuje třezalka, která citlivost zvětšuje. Mažte často opalovacím krémem s vysokým faktrorem nebo zavírejte do stáje, když je jasno a pouštějte ven v noci.

18.6.2015 11:42
alfi pav

XXX.XXX.30.254

Jestli je to jen na růžové části nosu, tak to bude z velkou pravděpodobností spálenina od slunce, zvlášť jestli chodí na delší dobu do výběhu a je v něm i ve chvíli hodně silného slunce.

Pořiďte si opalovací krém pro lidi typu "sunblock" a koni s tím mažte šňupák před pobytem ve výběhu. Je to sice opruz, ale je to to jediné, co pomáhá. Mimo mazání šňupák pravidelně omývejte antibakteriálním mýdlem (smyje mastný krém a vysuší trochu strupy) a potom pořádně, ale zároveň jemně osušte.

Mazat byste měl začít hezky rychle, jinak se to rozleze po celé lysině a potom už se toho zbavíte jen s atb.

Koně s těmito typy lysin jsou v tomto ohledu jak za trest, kór ve slunečném počasí... Albíni jsou na tom nejhůř. Měla jsem takovou kobylu a dost jsem s tím bojovala. Pomohl opravdu až totální sunblock krém, kterým jsem jí růžové části rypáku namazala tak, že byly úplně bílé a vydrželo to celý den.

18.6.2015 12:43
Martous

XXX.XXX.182.12

Děkuju moc za rady.:).

19.6.2015 21:42
Majka111

XXX.XXX.47.1

Nemáš na pastvině třezalku? Já toto měla u kobyly na světlých místech čumáku a je to přecitlivělost na sluníčko způsobená právě třezalkou. Chvíli trvalo, než jsme na to přišli čím to je, protože sunbloky nepomáhaly. Mazala jsem to bepanthenem na dětské prdýlky . Další rok na té samé pastvině se to už neobjevilo.

30.6.2015 10:40
Martous

XXX.XXX.182.12

Jo jo i veterinář potvrdil, že to způsobeno kombinací slunce a třezalky. :).

30.6.2015 12:53
polárka.15

XXX.XXX.41.2

Já se teda přidám do kola - mám kobču s růžovým čumáčkem (A 1/1, rezatá) a čumák jsme neměli nikdy spálený, ani centimetr, aspoň nějakou vyjímku máme Super, že jste to vyřešili

Přidejte reakci

Přidat smajlík