Jančovička
XXX.XXX.40.135
Ahoj, ráda bych se pozeptala na názory. Kamarádka jezdí v Dehtárech u bratrů Helferů, má tam pronajatou chovnou kobylku a nemůže si to tam vynachválit. Mám se tam za ní je podívat...a ptám se čistě ze zvědavosti...jisté jazyky mi sdělily, že je to tam děs běs. To, že to jsou množitelé barevných koní, to už jsem slyšela, to by mně ani tak netížilo, když jsou kupci a koníci se pak mají dobře...ale jde mi spíš na názor o to, jak ses starají o koně, jestli se mají dobře a nestrádají a dostávají to, co mají...jelikož jsem na to taky neslyšela nic extra.
Byla jsem tam před skoro dvěma lety. U pana Helfera, který má žluté kobylky a hřebce Milana.
Podmínky nic moc, skoro žádné výběhy, a když tak bez trávy. Nelíbí se mi, že připouště 20 leté kobyly, které mají dědičné měkké spěnky, ale koníci jsou orpavdu v super stavu. Na podmínky, které mají jsou krásně kulatí, ale ne tlustí, žádná podvýživa, kopyta pěkná.
Hříbata jsou teda drzá, nemají se ke vyblbnout a vybláznit.
Jeho koně jsou skoro všichni zapsaní v PK ČT nebo PK KK, jen jedno flekaté hříbátko není, to bylo připuštěné hřebcem jeho bratra.
U něj sem nidkly nebyla, ale tam je to horší, má koně bez původu a připouští je mezi sebou kvůli té 'hezké flekaté barvě'.
Isabelky (a jedna ryzka se šimlou, co tam tenkrát byly) od Helfera z Dehtár jsou alespoň opravdu čistokrevné a zapsané.