Uživatel s deaktivovaným účtem
Koupila jsem mladého jezdeckého ponyho. Je to taková ta zmenšenina velkého koně.
Kobyla je z venkovního odchovu, a u nás, ikdyž má možnost být pod střechou se senem, i v dešti si vybere raději pást, tedy evidentně s počasím problém nemá.
Ale - já jsem dost nervózní z toho, jakou má kobyla jaksi velice jemnou a krátkou srst. Je taková "skinny". Tedy velmi náchylná k ošoupání (po přivezení jsem jí nechala 3 dny ohlávku, kdyby náhodou chtěla zmizet nějakým způsobem, aby se dala odlovit... a už je znát pár míst s vyšoupanou srstí), bojím se podbřišníku, sedla... Je již obsedlá a ježděná, a žádnou známku "opotřebení" nemá, ale...
Máte někdo podobnou zkušenost s "VELICE JEMNÝM POVRCHEM" KONĚ? Jak s ním pracujete? Prevence, atd. Beránky, podkládání ohlávek, sedla... Nerada bych řešila až následky podcenění situace. Jaké hojivé mastičky používáte? Má lucernu, tedy růžovou hubu - lehce rozpraskané pysky a nejspíš se bude v létě spalovat od slunce - co na to nejlíp funguje (krom prevence krémů s vysokým UV)?
Když jsem jí kupovala, vlastně mě tohle vůbec nenapadlo - že je opravdu "povrchově jiná"...
Dělám s koňmi 20 let, zkušenosti z kdejakých sfér z celé Evropy, ale vlastně jsem takhle "skinny" koně ještě nepotkala...
Předem díky za tipy!
Uživatel s deaktivovaným účtem
Nikdo vážně nemá zkušenost s velmi jemnou a krátkou srstí?
Třeba to jen vidím moc černě :).
Stajová tinkerka v létě, pokud je fakt léto s třicítkama a ne jako loni, vylínává opravdu velmi důkladně. Pokud se lehce zpotí, jsou vidět přechody mezi černou a růžovou kůží podle čb. fleků. ( z blízka jsou vidět i za sucha) Když by si člověk ohraničil plochu nq jejím těle, tak v pohodě chlupy spočítá, jak je má řídké. Je 24/7, v podhůří, takže v noci klidně k nule i přes léto. Je lehce vidět vyšoupanější ploška u podbřišníku, ale kůže je v pořádku, bez poškození. Ale u ní ten stav trvá max měsíc, v půlce srpna už nahazuje zimní srst.
Pred mesiacom k nám priviezli kobylu, ktorá bola celú zimu v boxe (výbeh na 1-2h) a dekovaná aj vo vnútri. Nemá takmer žiadnu srsť, hoci sa nádherne leskne, srsť je taká krátka že keď trocha spŕchlo bolo vidno ako premokla až na kožu. Má aj veľmi jemnú kožu, prvé dni som jej nechala pre istotu ohlávku a hneď ju odrela. Zatiaľ som to vyriešila tak, že keď prší je zatvorená, alebo ju pustím len na hodinu a zas zavriem aby neprechladla a dúfam, že počas leta a na jeseň už normálne nasrstí a zimu prežijeme bez deky. Kone v lete nechávam 24/7 vonku, cez zimu na noc zatvárame do murovanej stajne. Ohlávku jej už tiež nedávam a s výstrojom zatiaľ nebol problém, všetko máme ale v kvalitnej mäkkej koži.