Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.5.2015 15:01
flyhigh

XXX.XXX.250.10

Zdravím, mám klisnu 16 let, ČT. Vždy měla trochu větší břicho (nikdy to nebyl atlet), za svůj život měla tři hříbata, ale poslední je už čtyři roky zpátky. Dřív jsem jezdila tak 1 - 2x do týdne; letos jsme to od února postupně zvyšovali až na momentální 6x do týdne (tak od začátku dubna). Dá se říct, že maká - máme docela kopcovitý terén, vybírám čím dál tím náročnější trasy. Kondici má výbornou, nezapotí se; je mírně dušná (to teď už nevidím, jen přes zimu), takže díky zhoršené kapacitě plic se snáz zadýchá. Je na pastvině, dostává naklíčený ječmen (půl litru), vyloženě trochu vojtěšky, litr ovsa a kvasnice.
Problém je v tom, že v poslední době pozoruju, že se jí břicho místo zatahování snad i víc vyvěšuje. Jsem z toho nešťastná, vypadá kondičně hůř, ale reálně je na tom o mnoho líp. Jinak krk, plece, zadek jakž takž akorát.
Je těžké s ní jezdit odzadu, je hodně dlouhá a je zvyklá nechávat zadek za sebou, ale snažím se, chodíme ty kopce, kde si hlavu vytáhne... Sama má energie řekla bych akorát, po přidávání ovsa. Prostě mi při všem, co děláme, nejde do hlavy, že se nezlepšuje. Nechci zázraky hned, ale aspoň ne zhoršení...
Odčervovali jsme na jaře, uvažuji nad koprologií, ale zase všichni ostatní ze stáda jsou v pořádku...
Nechci aby takhle vypadala pořád, ale už nevím, co víc dělat.

16.5.2015 19:05
sisi58

XXX.XXX.218.3

Vy chystáte kobylku na nějaké závody? Nebo kam spěcháte?
Všechno chce svůj čas.
Přestavět koně za tři měsíce to je odvážný plán.
A víte jistě, že tak, jak ji jezdíte, je to správně? Právě na to, aby přesvalila?
Taky mi připadá ježdění 6x týdně v kopcovitém terénu dost na to, že máte kobylu dušnou.
Já bych, na vašem místě, trochu zvolnila nebo si kobču přetáhnete, znechutíte a všechna vaše snaha půjde do kopru.
To je neštěstí vstřícných koní. Dělají pro své majitele první poslední a stále je to málo.
Koně, kteří se občas vzepřou nebo jim vše trvá déle, jsou na tom lépe.

To bříško může mít taky z toho, že začla růst tráva.

16.5.2015 19:50
koně

XXX.XXX.205.252

16ti letá ČT.Jestli opravdu chodí 6krát do týdne, přidala bych jí na jádru, aby měla ty svaly z čeho dělat.
K ječmeni ještě klidně aspoň dva litra ovsa.Drobet oleje, to taky pomáhá.Nebo tedy víc vojtěšky, jestli jí žere.Taky něco jako cukrovarské řízky, nebo obilné otruby Co se namočí a kůň do sebe dostane víc hmoty.Na večer, aby měla na to klid.
Dušní a starší koně se krmí hůře a vy máte tak nějak obojí.
Seno bych jí nechala nepřetržitě, doplnila jádro a dala tomu čas.

17.5.2015 20:26
flyhigh

XXX.XXX.250.10

Sisi58: Psala jsem, nespěchám, ale nechápu, že se jí to břicho zhoršuje. Nevadilo by mi, kdyby jí zůstalo stejné. Nepotřebuju z ní dělat atleta, nikam ji neženu s jakýmkoliv cílem. Fakt nejsem ten typ člověka :)
Nevím, jak se vyznáte v dušných koních, ale právě proto, že je dušná, jsem ji začala jezdit takhle často. (Je teda velmi lehce.) Jakmile má pravidelně práci, tak si zakluše, odkašlá a parádička. Kdybych to vynechala zase na ten týden, tak tu vyjížďku ani neodjedeme, protože nebude moct dýchat.
Je milé, že si myslíte, že je vstřícná :D Spíše byla vždycky opačná - spolupracovala, ale tak nějak s odstupem, to až teď se zvýšenou zátěží si začínáme rozumět a vypadá, že ji to konečně začíná bavit.
koně: Právě se mi nechce přidávat jádra, mají velkou pastvinu a dostatek trávy. Špatně krmitelná není... Seno teda ve výběhu mají, jeden balík už tak přes měsíc, a slouží spíš ke spaní, protože seno jim už dávno nejede :)

Asi nezbývá nic jiného, než ten čas. Uvidíme, jak to půjde :) Zauvažujeme nad tím jádrem...

Přidejte reakci

Přidat smajlík