Líla1
XXX.XXX.233.153
Ahoj. Rozhoduju se jaké sedlo koupit. Mám chladnokrevníka a nevím jestli drezurní nebo skokové sedlo. Jak se vám v nějakém z těchto sedel sedí? Rozdíl je jen v provedení bočnic, ne? Přidejte mi sem prosím nějaké fotky kdy v těchto sedlech sedíte. Moc by mi to pomohlo při rozhodování. Díky
Co všechno o koních víš nebo spíš nevíš? Vzhledem k tebou založených tématům nevím nevím. Sedlo na chladnokrevníka, svod a teď tohle... Já si koně v dohledné době kupovat nebudu, jezdím jen 3 roky, ale tohle jsou celkem základy...
Seděla jsem ve skokovém sedle, univerzálech i drezuře. Protože preferuji delší třmeny a nemám super stabilní sed, skočka mi nevyhovuje, protože nepodrží (nebyla to žádná obuřtovaná, ale mělká bez opěrek), univerzál jak který a jak na kterém koni, nejjistější jsem si byla v hluboké drezuře, hezky podrží, parádně usadí, zvládla jsem v tom i svižnou vyjizďku. Ovšem pokud s koněm skáčeš, byť do 70 cm, tak to bych já osobně brala univerzál.
Já jezdím 90% v drezůrce, mám v ní lepší sed i pohodlí. Jezdím v ní jízdárnu, kavalety a lehké terény. Občas si přesednu do skokového univerzálu - když jedu do težšího terénu, kde potřebuji větší volnost a častěji přecházet do lehkého sedu. Univerzál také používám, i když mě občas popadne touha si něco skočit. Řekla bych, že záleží na tom, co s koníkem plánujete dělat - jestli chcete jezdit hlavně do terénu a na výlety, tak je lepší univerzál, a jestli chcete víc jezdit na jízdárně a koníka si klasicky přiježďovat, tak je lepší drezurní sedlo.
Makyy
XXX.XXX.168.4
Člověk co má koně by tohle měl vědět před jeho koupí. Hlavně aby sedělo koni, pak až se má hledět na jezdce.
Rozdílů je tam dost, delší bočnice, jiné zápinky, hloubka posedlí. Co si nechat poradit od někoho kdo je u koní déle a alespoň jim rozumí?
Líla1
XXX.XXX.233.153
Seděla jsem v obou sedlech a koni sedí tak oboje, ale nevím které je na chlaďase lepší
Nejde o to jestli je to chlaďas nebo teplas. Jde o to aby mu sedělo na zádech. Dobře padnoucí na širší hřbet může být jak skočka tak drezurka tak univerzál. Záleží co s koněm chceš dělat ale předpokládám že s chlaďasem nebudeš drezurovat ani skákat víc jak metr, tak je to jedno, zvol to co bude sedět na zádech a v čem se bude dobře sedět tobě.