Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

m.

27.4.2015 22:24
m.

XXX.XXX.23.98

Posledni dobou resim "mensi" problem. Jezdim valacha hucula skoro 2 roky a vzdycky mi prislo, ze si vyjizdku uziva. Jenze ted na jare nastal nejaky problem a na loukach se pokazde zacne vztekat, otacet se smerem domu a kdyz ho nejakym zpusobem premluvim k tomu aby sel dal tam kam ma, po pak krocich se otoci a nerizene bezi smerem domu. V tu chvili nepomaha vubec nic, nezataci, nezpomaluje.. Nevite cim by to mohlo byt a jak tomu predejit? Uz jsem vazne zoufala, na ruce tamtudy jde v pohode.

28.4.2015 07:06
sisi58

XXX.XXX.218.3

Hucul je velmi samostatný, samorostlý a vůbec vyjímečný kůň. Je povahově úplně jiný, než ostatní plemena koní.
Co Vám jiný kůň odpustí, to si hucul nenechá líbit.
Není to koník pro člověka, který si není sám sebou jistý. Majitel musí být důsledný, ale spravedlivý. Co jednou povolíte, už mu nikdy znovu nezakážete.
Je velmi pracovitý, odolný, za trochu žrádla bude dřít do úmoru.
Ale ve chvíli, kdy zjistí, že Vy, jako jezdec, nejste pánem situace a tím, kdo to vše řídí, přebírá iniciativu.
Tito koníci tam, kde byli chovaní, žili napůl divoce a to vlastně celý rok. Ze stáda se brali jen jedinci na práci. Ostatní byli se stádem na pastvinách, kde si jakékoliv problémy řešili sami a to například i útoky vlků či medvědů.
Vše řídili vůdčí jedinci, nejzkušenější! Těm ostatní věřili a poslouchali je.Tak si mohli i život zachránit.
A to je pro Vás ten kámen úrazu.
Z nějakého důvodu Vás koník už nepovažuje za šéfa. Nevěří Vám a přebírá iniciativu.
To není v koni, to je ve Vás.
Těžko Vám někdo na dálku poradí, jak si znovu vybudovat respekt u hucula.
Snad jen malá rada.
Jezděte tam, kde nemáte s koněm problém. Prostě se problémům a problémovým místům vyhýbejte.
Jako ženská ho nepřeperete, tak ho musíte přechytračit. A až si zase troufnete, ale opravdu troufnete, zkuste tu louku.
Prosím neberte v potaz rady typu: nakopej to tam!, musí poslouchat tak mu jich nasázej, až sedne na prdel! dělej to tolikrát až poslechne! apod.
Tohle je cesta do pekel a ne ke spolupráci s huculem.
Budu Vám držet palce. Zuza.

m.

5.5.2015 18:48
m.

XXX.XXX.64.11

Děkuji moc za radu. S koníkem jsem teď 2 týdny jezdila jen na jízdárnu a do lesa, dnes jsem to poprvé riskla na tu prokletou louku a nebyl žádný problém! :) Huculek šlapal jak hodinky, nevztekal se a nesnažil se brát roha domů.

5.5.2015 21:27
sisi58

XXX.XXX.218.3

Blahopřeji
Tak si to nepokazte nějakým spěcháním.
Všechno musí jít jakoby samo. To přece cítíte, že koník je buď ochotný nebo zabejčený, to je pak lepší nic moc nedělat. Ne koně odsedlat a vrátit do ohrady, to by pak dělal znovu. Neustoupit, ale zároveň netlačit na pilu. Stačí třeba krátká vyjížďka jen krok a malý kousek klus. Vy vyhrajete, ale netlačíte koně do konfliktu. Snad jsem to napsala srozumitelně
Na louku jezděte, když budete oba v pohodě.
Hlavně si to oba užívejte, to je na ježdění to nejhezčí.
Pro samé "to musím" a "to je potřeba" nakonec není čas se z ježdění radovat.
Moc Vám i koníkovi přeji, ať si rozumíte a jste dobří parťáci.
Udělala jste mi véélkou radost

Přidejte reakci

Přidat smajlík