Jak přejít na western?

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.4.2015 13:42
flyhigh

XXX.XXX.13.133

Zdravím :) Teď řeším problém, se kterým se určitě potýkalo už více lidí, ale nedaří se mi sehnat rady.
Přes pět let jezdím v anglii, s anglickými pobídkami, řekla bych úroveň Z (bez závodních ambicí, ale s podivným nutkáním provádět práci na jízdárně, ačkoliv to nikde nechci a nemusím ukazovat). Občas jsem si zajela ve westernovém sedle na vyjížďku, nebo pro zábavu westernové rychlostky.
Jak se ale odpoutat od anglie? Chtěla bych začít řádně s westernovým ježděním, ačkoliv sed bych si ráda zachovala jaký mám (tedy drezurní), holeně by měly být stejné, je problém s rukama. Jsem prostě zarytě zvyklá dodržovat buď přilnutí, nebo venku na vyjížďce na zahozených otěžích, na sed, potažmo "přikládání" - asi falešné. Já, stejně tak i kůň. Je to ČT, neočekávám, že by z ní byl vzhledově quarter na mistrákách, ale ráda bych jemnější reakce, nebo jak to vysvětlit - prostě to, co vidím od westernových jezdců (ne jezdců ve westernovém sedle). V životě jsem seděla pouze jedinkrát na westernovém koni, a byl to pěkný pocit, jen nevím, jak toho dosáhnout, nebo se k němu propracovat se svým.
Jasná rada zní, sehnat si trenéra. Pro mě není možné za někým dojíždět, po kopytě nikoho nemám, přepravník není k dispozici, a jen těžce se shání někdo, kdo by za dobré peníze mohl přijet. Potažmo jsou to lidi, jejichž přístup se mi už teď nelíbí. Jediná reálná možnost by byla autem někam dojet a tam si sednout na cizího koně, který to už umí.
Tedy knížka? Základní tipy? Vždycky mi bylo vysvětlováno, že western vychází z anglie a že tam není žádný rozdíl, ale já ho tam prostě cítím. Chtěla bych aspoň najít správnou cestu, nemusí být rovnou jasný cíl :)
Budu ráda i za příspěvky lidí, kteří taky takto emigrovali od anglického stylu.

27.4.2015 19:24
koně

XXX.XXX.205.252

Vám se líbí, jak chodí westernoví koně a chtěla byste, aby tak chodil i váš ČT.A chcete si koupit westernové sedlo, nebo chcete zůstat u drezúrního?Nějak jsem to nerozšifrovala.
Pokud si dáte na koně sedlo westernové, donutí vás to samo změnit anglické návyky
Přestanete více méně používat konkrétní tlaky holeněmi, ani koleno přes western neprotlačíte, a jste tak nucena působit více vahou.Případně "celou nohou" Zůstanete sedět více narovnaná a na zadku, lehký sed musíte zvládat pouhým přizvednutím.Ruce vám hruška také "srovná"
To jsou tak nějak ve zkratce mé zážitky z "emigrace".

27.4.2015 20:17
flyhigh

XXX.XXX.13.133

koně napsal(a):
Vám se líbí, jak chodí westernoví koně a chtěla byste, aby tak chodil i váš ČT.A chcete si koupit westernové sedlo, nebo chcete zůstat u drezúrního?Nějak jsem to nerozšifrovala.
Pokud si dáte na koně sedlo westernové, donutí vás to samo změnit anglické návyky
Přestanete více méně používat konkrétní tlaky holeněmi, ani koleno přes western neprotlačíte, a jste tak nucena působit více vahou.Případně "celou nohou" Zůstanete sedět více narovnaná a na zadku, lehký sed musíte zvládat pouhým přizvednutím.Ruce vám hruška také "srovná"
To jsou tak nějak ve zkratce mé zážitky z "emigrace".

Relativně a velmi zjednodušeně ano. Nejde mi o to, že chci, aby vypadala a chodila jako westernový kůň, všeobecně se mi líbí westernové disciplíny, reining, trail; tedy bych ráda koně najezdila na westernový styl, a tím nemyslím cajky, ale způsob jízdy.
Westernové sedlo mám, omlouvám se, pokud jsem to zamotala, pořídila jsem si ho na delší vyjížďky a ve finále jsem prodala anglické.
Bohužel jsem změnu návyků nezaregistrovala. Holeně používám stále stejně - když od koně potřebuji akci, neokopávám, koleno jsem nikdy nikam netlačila, a vždy jsem jezdila na váhu...
Jde mi o tu ruku, kterou mi hruška bohužel nerovná. i dřív jsem jezdila s vyšší rukou, takže mi tam hruška tolik nezavazí, ale neumím se s koněm shodnout na volnějších otěžích, stále hledá přímý kontakt, a já se ho taky neumím zbavit... Jakmile povolím otěže, zvedne hlavu nebo ji vytáhne a spadne na předek.
Díky za reakci... :) Doufám, že teď to bude dávat větší smysl.

27.4.2015 20:46
koně

XXX.XXX.205.252

No a jak se vám zdá, že chodí westernoví koně?Po předku.
Já jsem právě řešila, jak ti westerňáci udělají, že mají koně podsazené, ale v podstatě na zahozené otěži.Kvůli tomu jsem hnala muže na jakési halové závody vyšší kategorie, že to tam zjistíme.Zjistili jsme.Že oni chodí bez zábran po předkách Ale proto, že mají ploché chody, tak to i tak nějak vypadá.Aspoň ti čistí.Byl tam jakýsi kříženec, který chodil ze zadku a jakž takž ve váze.To byl můj favorit, ovšem od rozhodčích body nezískal.

27.4.2015 21:05
mgtka

XXX.XXX.22.78

Přesně tak, nelíbí se mi, jak koně celou dobu ryjou málem čumákem rýhu v písku. Jednou se mi poštěstilo zajezdit si na profi přiježděném QH a jako angličan jsem neměla sebemenší divný pocit v ruce ani jinak. To vám byla lahoda, že i teď po snad deseti letech si z toho ucvrnkávám:)
I west. koně jsou taky na přilnutí, akorát není nejvyšším bodem koně ten třetí (nebo jaký) obratel, hlava je celkově níže. Zkuste otěže povolit o zarážku a zkusit, jestli se s koníkem najdete, pak třeba povolit trochu více, jestli ten váš koník přilnutí vyhledává, mohlo by to jít.
Ještě jeden zážitek mám, když jsem si byla s přítelem zaplatit hodinu west. ježdění(chtěl si to zkusit), tak mi dali kobylu, která měla gumy a řeknu vám, že mi dosti vadilo, jak tou hlavou prakticky celou tu hodinu ani nepohnula, celou dobu jsem viděla jen dolů směřující krk s nehybnýma ušima a celkově snad vším, zbytek těla za sebou táhla jako těžký nákup. To radši budu mít kratší otěže i s west. sedlem a budu s tím koněm více komunikovat.

28.4.2015 10:26
canis lupus

XXX.XXX.210.112

I westernoví koně umí chodit od zádi na volné otěži. Ovšem při dnešních (pro mě stupidních) požadavcích na pomalé chody při soutěžích se nevyhnutelně rozpadnou a ztratí ladnost pohybu. Jednou jsem vedla z výběhu kobylu se zlomenou lopatkou (jak se pak zjistilo) a skákala po třech. Vypadalo to velmi podobně, jako ten pomalý cval dnes na soutěžích.
Ale k věci. Pokud zadavatelce jde o rekreační ježdění s některými prvky westernu, není tak těžké toho dosáhnout. Když jsem se to učila já, šlo prostě o to vysvětlit koni, že jemné přilnutí bude, když si dá hlavu dolů. Tudíž při zvednutí hlavy zesílení tlaku na udidlo a zároveň poklepávání (ne jako pobízení, ale jako lehké tleskání nohama). Kůň hledal úlevu od tlaku a našel ji, jakmile dal hlavu níž. Tak se to dá dělat postupně ve všech chodech, jen to chce být důsledný a koni hlavu poctivě rovnat. Časem si zvykne srovnat si ji sám jen na zvednutí ruky nad obvyklou úroveň. A nemusí ji mít až na zemi.
Pokud jde o překlad otěží, můžete používat nejdřív i pomůcky váhou nebo holení, aby to pro koně bylo srozumitelnější.

28.4.2015 10:31
canis lupus

XXX.XXX.210.112

Jinak u dobře přiježděného westernového koně ani nepoznáte, že je na přilnutí, protože před tlakem okamžitě uhne, nikdy se do udidla neopírá. V začátcích mi to jednou vyvolalo záchvat paniky, kdy jsem měla pocit, že jedu poměrně rychlým cvalem na koni, kterého neovládám, protože se vyhýbá udidlu.

28.4.2015 19:13
Petrabe

XXX.XXX.4.157

Já už léta jezdím i trénuji obojí, ve výsledku jsem se dopracovala k tomu, že základy dělám se všemi konmi stejně - chci pozorného koně, super jemné reakce, uvolnění a práci zády. Ti westernoví dále pokračují s hlavou o něco níže, ale pozor dobře přiježděný westernový kůn pracuje dobře zády a je na zádi, jen to shromáždění není tak velké jako u koně do vyšších drezur. Anglické koně si pak beru na lehké přilnutí - a posupně se váha přenáší více na záď a předek zvedá nahoru. Jinak v obou směrech chci, aby koně jednoduché věci uměli jak na zahozené otěži tak na lehkém kontaktu. Přeučit koně z jednoho do druhého není těžké, jen to chce trochu vědět jak na to - knížka podle mého žádná rozumná není, tak asi jedině pátrat po trenérovi.

Přidejte reakci

Přidat smajlík