Dobrý den, chci se zeotat, jak koně odnaucit kopat, respektive stavit se ke mně zadkem a vykopavat? Udělal mi to již 2x jednou na lonzi a podruhé na prochazce když jsem ho nenechala žrát, ale pobidla (ústy) a zatahla aby sel. Najednou si začal vyhazovat, otáčet se na me, a stoupat si na zadky. Jsou mu tři a já ho mám měsíc a půl. Delší dobu stál jelikož měl absces. Štve mě to. Ptam se ne aby mě někdo odsuzoval, říkal ze to mám nechat na zkušenějším atd. i ty zkušenější se to museli nějak naučit. Proto stojím o rady jak na něj. Děkuji :).
Nezlobte se na mě, ale proč jste si pořizovala mladého koně, když na něho nestačíte a jemu je to zjevně jasné?
Na ifauně vám nikdo neporadí. Tohle musí někdo řešit přímo s vaším koněm a s vámi u vás ve stáji.
Jde to samozřejmě vyřešit a postup je poměrně jednoduchý, ale musí to dělat někdo, kdo opravdu ví, co dělá čili ne vy a vy se musíte dívat a musíte si to pod jeho dohledem následně několikrát úspěšně zkusit, abyste pak měla ten správný grif.
Sežeňte si někoho v vašeho blízkého okolí, aby vám pomohl.
Kecy o respektu tady bude mít každý, ale to vám nepomůže.
B.....
XXX.XXX.70.18
Pokud po Vás vykopává opakovaně a dřív to ve zvyku neměl, což vy asi nemůžete vědět, ale přesto zjevně jste mu to sama dovolila a to je velká chyba, je třeba těmto věcem předcházet. Ze zkušenosti vím, že kůň vycítí každou Vaši nejistotu, každé Vaše zaváhání a v tu chvíli si dovolí víc než by měl a často mu to projde, protože ví, že si nejste jistá sama sebou. Už když to udělal poprvé měla jste ho potrestat, jak hlasově tak i plácnutím. On není hloupý a nedělá to naschvál jen ví, že mu to projde a tak by to být nemělo. Čím víc mu dovolíte, tím víc si toho zkusí, jasně já vím, mohl by Vás kopnout, kousnout a já nevím co všechno, ale co? Buďte opatrná čekejte to a jakmile to zkusí trestejte, pokud to nedělá z důvodu, že by měl nějaký špatný zážitek z dřívějška, což myslím v této situaci není dejte mu jasně najevo, že je s tím konec, že se nebojíte a on bude poslouchat Vás, jestli mu to najevo nedáte zachvilku budete mít "zlého" koně, který Vás k sobě ani nepustí, protože bude vědět, že jednou vykopne vy se leknete a dáte mu pokoj a to on bude chtít, proto radím nenechat si to líbit a jak už paní psala vyhledat pomoc popřípadě, pokud nemáte žádné zkušenosti. :).
Je to odstátý mladík, tak vymýšlí.Také ho máte krátce, tak vás bude zkoušet.
Dávejte si na něj pozor, držte se mu u hlavy, respektive u plece.Pokud ho vedete, tak vždy na krátkém vodítku. Jakmile naznačí, že půjde na zadní, nekompromisně dáte najevo, že tohle ne.Důrazně hlasem říct ne, nebo něco podobného a dále svou nelibost jasně projevit.Třeba škubnutím za ohlávku, klepnutím tušírkou, prostě aby hned a jasně věděl, že takhle si to rozhodně nepřejete.
Pokud má při lonžování tendence se k vám otáčet a kopat zadkem, lonžujte s dlouhým bičem a nekompromisně trvejte na plynulém pohybu vpřed.Koně máte zarámovaného vpředu lonží a vzadu ho rovnejte bičem, vy jste jakoby špička trojúhelníku.Tím se nedostanete ani před něj, ani přímo za zadek, to je nežádoucí a mohly by ho vaše požadavky mást.
Nebojte, když mu dáte práci on se zklidní.