šimlička
XXX.XXX.211.245
Dobrý den, chtěla bych požádat chovatele, zdali by se nepodělili o své zkušenosti s krmením březích kobylek a třeba přidali nějaké vychytávka, rady, tipy, aby se měly i ty ostatní holky co nejlépe ![]()
Já mám momentálně kobylku pár dní před porodem, dávám 3l jádra ( šrot na hrubo - převážně oves, trochu ječmene a kukuřice) k tomu vařím lněné semínko (když nestíhám dávám extrudované), přidávám H ( kvůli línání) a MSM na klouby (je to už trochu dáma v letech), bylinou směs na dýchání a vše zaleju troškou melasy... samozdřejmě nejsem si jistá zdali by nebylo třeba toto ještě trochu vylepšit...
Jinak seno mám pěkné a celkem dávám koním hodně a občas kupuji mrkev, ale spíše nárazově, jelikož v okolí tu nikdo neprodává a musíme jezdit celkem daleko.
Předem děkuji
Ja pridávam dva mesiace pred pôrodom minerálny doplnok pre žrebné kobyly, pre istotu, aby im nič nechýbalo. Používam prípravky od Orlingu, ale existujú rôzne. Pri pôrode a dva dni po ňom znižujeme jadro a potom dávky zvyšujem podľa toho ako kobyla vyzerá (niektorá kojením začne rapídne chudnúť, iná je v pohode). Inak nič extra neriešime. Najdôležitejšie je to kvalitné seno a dobrá pastva.