XXX.XXX.245.248
Dobrý den, mám dotaz ohledně meho 3 letého valáška. Koník se nekde v ohrade okopal nohy a na jedné přední noze na vnitřní straně měl 2 ranky a po těch mu zustaly tvrdé boule. Rány jeste má, ale uz se delají strupy. Co stím asi to zustane je to nejspís na kosti. Muze ho to nějak omezovat ve sportu ? Koník nekulhá pouze je na tu nohu stále jeste citlivější a opatrný.
Je otázkou jestli jde o kostní výrůstky (= když s tím chcete pohnout, nejde to, není to v kůži) nebo kožní výrůstky. Taky nepíšete, kde přesně ty rány měl, jestli na holeni nebo nad karpem
U kostních výrůstků se může jednat o návní kost (pakost), která může a nemusí dělat ve sportu problém. Sama o sobě problém není, ale může tlačit na šlachy a tím koně omezovat resp při větším zatížení tu šlachu i poškodit. Dělají se rtg a podle toho se hodnotí stav a budoucí využitelnost koně. Já osobně bych takového koně nechtěla, kdybyste ho třeba prodávala. Pro mě je to dost riziko a je jedno, jak moc má prodávající neškodnost takové vady potvrzenou vetem.
Kožní výrůstky většinou neomezují a někdy se po čase zmenší nebo vstřebají.
Jestliže je rána nad karpem, mohlo dojít k poškození i svalu a tam potom může být do budoucna i z části omezená hybnost, ale při takovém poranění by kůň musel kulhat.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.42.7
napsal(a):
Dobrý den, mám dotaz ohledně meho 3 letého valáška. Koník se nekde v ohrade okopal nohy a na jedné přední noze na vnitřní straně měl 2 ranky a po těch mu zustaly tvrdé boule. Rány jeste má, ale uz se delají strupy. Co stím asi to zustane je to nejspís na kosti. Muze ho to nějak omezovat ve sportu ? Koník nekulhá pouze je na tu nohu stále jeste citlivější a opatrný.
Pokud je to z vnitřní strany holeně, tak to může být zlomená bodcová kost - je to velice časté zranění.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.42.7