Dobrý den, mám prosbu na majitele koní, kteří ho delší dobu vlastní a mají již zkušenosti ohledně finanční náročnosti jeho chovu.
Ráda bych si v budoucnosti pořídila koně vlastního a plánuji, že by byl v pastevním ustájení.
Prosím tedy vás - majitele - o radu, jaké jsou roční náklady mimo platby za pastevní ustájení. Myslím tím ne/pravidelné očkování a odčervení, krmení v zimě a případně kování. A také další o kterých nemám zatím ani zdání (nemyslím tím jezdeckou výbavu ani dojíždění). A jakou minimální mám mít rezervu na to, kdyby došlo na nemoc nebo úraz. Děkuji za ochotu poradit mi - a nešetřete mě.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Skúste oohľadať v archíve, tieto otázky sa tu opakujú dosť často, určite nájdete odpoveď.
Zrovna nedávno se to probíralo i na FB stránkách...je dobré mít (až budete mít koně a veškeré vybavení včetně dek, čištění apod) navíc cca 20tis - 10 tis pro případ nějakého úrazu a dalších 10 tis kdybyste přišla o práci. To, že třeba zničíte sedlo a nebudete mít na nové není života ohrožující jako to, že nebudete mít na léčbu koně...vše jde řešit.
každopádně pokud se stane úraz s nutným odvozem na kliniku, stejně budete potřebovat více peněz...ale já mám koně vlastního už 8 let a nikdy jsem neměla našetřeno asi tak 50tis pro případ, že by se fakt něco echt stalo...ale zase mám za sebou rodinu, která vím, že by mě a koně podržela a navíc můžu kdykoliv až 60tis vybrat z karty a pak splácet..a mám je 24/7 k dispozici. Taky počítat s tím, že cena ustájení se může zvednout i dvojnásobně(budete muset do boxového ustájení, budete na to mít dávat 4tis měsíčně?)
spíše pouvažovat, jestli prostě máte udělané rezervy v měsíčních příjmech, popř. jak řešit situaci (kůň má koliku, kdo zaplatí převoz a operaci?)
Na všechny situace se stejně nelze připravit a já měla koně jako pracující student i nyní jako pracující a šlo to...ale říkám za mnou stála naštěstí rodina kdyby náhodou. a prostě když byl úraz a dalo se 6tis za veta, oháněla jsem se po brigádách kde to šlo, teď už mám rezervy ;-).