Dobrý den, vím že tohle téma tu bylo již několikrát, ale nemohla jsem nikde najít jak s dušným koněm pracujete? Mám kobylku 6 let je dušná, ale nekašle jen když se zhorší prostředí tak začne dýchat břichem, a má soplík, nicméně když je léto a je na pastvě je to nádherný kůň, moc se s ní nepracovalo, ale rok zpátky už jsem se na ni nemohla dívat a vzala ji pod svá křídla, začala jsem ji hodně pravidelně jezdit, byl to boj, nikdo na ni totiž nechtěl jezdit protože je to trošku cvok, ale zklidnila se, nakoupila různé musli na svalovou hmotu, kobylka nádherně přibrala, nasvalila se, a můžu říct, že z ní byl úplně normální koník, když bylo sucho tak jsem s ní vůbec nechodila na jízdárnu a lonžovala jsem ji na pastvě. Jeli jsme i Hubertovu jízdu, kterou zvládla s přehledem, jen s malým soplíkem. Chtěla bych s ní letos projet pár parkurů, protože jí baví skakat, myslíte že jí nijak nepřitížím? Jak pracujete se svými dušnými koníky vy?
Dobry den, mam taky dusnyho konika a pracujeme podle jeho moznosti. Uz mate nektery veci asi vychytany, jako na jizdarnu ne, kdyz prasi a tak.. Super. Myslim, ze je dulezity aby konik chodil pravidelne. Kdyz se totiz zadejcha, zahreji se dychaci cesty, hlen se stava tekutejsim a uvolnuje se. My to mame tak, ze se snazim jezdit tak casto aby nemel vic jak jeden den volna. Vic dni volna zanamena, vetsi zahleneni. Chodime jak klusat, tak cvalove useky. Ale vzdy podle toho jak to kun udejcha. Co neudejcha, neudejcha a nenutim ho. Po case zjistite sama, co zvlada. Hodne i zalezi na pocasi, vcera nekaslal skoro vubec a hrnul jak lokomotiva. Pak v dusnych dnech v lete je to proste horsi, chodime bud brzo rano nebo az pozdeji vecer. Na me ve staji taky koukali jak tyrana, ze takovyho udejchanka beru pod sedlo, ale prave ta pravidelna prace ho udrzuje v chodu. Ke krmeni pridavam i nejaky ten doplnek pro dusny koniky a fungujem. Ale nas je na tom asi trosku hur nez vas konik. Na Huberta bych asi uz nesla, ale pokud vas zvlada, proc ne. Hodne i zalezi v jakem je ustajeni a dennim rezimu, jake dostava krmeni, jestli macene nebo prasnejsi.
Dostává jen máčené seno, je v boxe ve větrané stájí, žrádlo dostává 2x denně, spillers musli na svalovou hmotu, granule + sladový květ a zalévám to průduškovým sypaným čajem. A samozřejmně každý den dostává prášek. Je to nervák a na vyjížďkách musí být vepředu, proto se i zadýchává, ale spíš z nervů, že ji nechci pustit, ale když jsme si postavily na jízdárně parkur (po dešti :) tak to se oproti ostatním zdravím koním ani nezpotila, hodně chodíme kopce aby se nadýchala a musím říct, že jí to opravdu dost pomáha, pak má síly za dva :).
Ona fyzicka se da drzet dobre i s dusnym konikem, jen je potreba vedet, co konik zvladne, takze se nedivim, ze se nezapotila. I kdyz je to vetrana staj, prece jen se ten cpavek tam drzi a nevyvetrate to uplne. Neni treba moznost jineho boxu? Treba venkovni nebo mate vsechny stejne? Predpokladam, ze stehovat se do jineho ustajeni asi chtit nebudete nebo moznost treba ani nemate. Nas byl dlouhy roky celkem ok, jen sem tam zakaslal a vic zadejchal v kopeckach nez ostatni konici a pak se mu to rozjelo celkem dost a behem kratke doby. Takze bych i to ustajeni uplne nepodcenovala.
Prave ze je v boxe, protoze staj je prazdna, mame tam 12 boxu a jsou tam jen 2 konici kazdy na opacne strane, ostatni kone jsou venku a tam bych neuhlidala aby zrala jen kropene seno :-/ a v lete se hodne zlepsila i vet rikala ze uz skoro nic neslysi, ale samozrejmne ji nikdy do niceho nenutim, i na hubertu jsem sledovala jak to dava