Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Norin

22.10.2016 22:38
Norin

XXX.XXX.26.17

Zdravím všechny akvaristy,
mám čerstvě založené akvárium a řeším problém s osvětlením. Akvárko má 375l a v krytu mám zabudované setové osvětlení 2x36W T8 a k tomu jsem dokoupil zářivky do krytu od OSRAM 2x54W. Takže síla osvětlení vychází něco přes 0,5W/L. Ale zjistil jsem, že zářivky hodně hřejí a já musím každý druhý den doplňovat vodu, která se rychle vypařuje. Voda je také velmi teplá, bez topítka má 28C.
Nicméně zkusil jsem na týden vypnout ty dvě zářivky po 36W a sledoval co se bude dít. Rostliny rostou stále hodně rychle, nepozoroval jsem nějakou větší změnu. Teplota nad hladinou i ve vodě se snížila.

No tak mi prosím vysvětlete jak to s tím dogmatem 0,5 W/L.

Třeba časem zjistím, že rostliny strádají. Jak snížím teplotu? Nechce se mi moc kupovat drahá chladítka, která dělají zbytečný hluk a pet-lahve se zmrzlou vodou do akvária opravdu dávat nebudu.

Děkuji.

Norin

23.10.2016 19:35
Norin

XXX.XXX.168.114

A ještě chci dodat, že když jsem měl zaple všechny zářivky, konečky echinodory amazonicy, která dosahuje hladiny, byly viditelně přiškvařené.

24.10.2016 11:46
jirkaz

XXX.XXX.128.27

To není dogma, ale orientační údaj, hodně orientační. Něco jako litr vody na 1 cm ryby. Záleží na spoustě věcí. Jestli jde o rostlinné akvárium a tudíž by mělo světlo vyhovovat především rostlinám, nebo třeba jestli má světlo zvýraznit barvy ryb a podobně. Asi nejdůležitější údaj je hloubka akvária. Já mám v jednom svém 240 litrovém akváriu 2x30W a v pohodě to stačí. Řídil bych se tím, co se mi líbí a jestli je to ke prospěchu rostlinám a rybám. Na nějaký přepočet na litry bych se vykašlal.

24.10.2016 12:28
honzapm

XXX.XXX.182.25

Takže - to, co se odpařuje, je čistá voda.

Doplňovaná voda je voda plná minerálů.

Tudíž podobným stylem se nám obsah minerálů a nežádoucích
látek bude v nádrži zvyšovat a voda v nádrži bude za chvíli
neobyvatelná pro vysoký obsah v ní rozpuštěných částic.

Samozřejmě, že se voda nedolévá denně ani několikrát týdně.
Prostě hladina mírně klesá, opravdu mírně, a voda se vymění
jednou týdně nebo jednou za 10-14 dnů při PRAVIDELNÉ výměně
cca 20-30% vody z celé nádrže, současně při odkalení dna a čištění filtru.

Pokud se vám hladina vody snižuje abnormálním tempem o centimetry denně/týdně,
zauvažujte, zda máte kryt na nádrž v pořádku a zda nádrž někde nekape.
Dále zauvažujte, proč asi existuje řada osvědčených světelných trubic,
které vodu ohřívají v rozumné míře: Sun GLO a Flora GLO (Hagen).

Topítko nastavte na 26 stupňů, tudíž se při současných hodnotách
vody nebude zapínat vůbec.

Nakonec asi více peněz prosvítíte, než protopíte, že?

Pokud nepomohou jiné způsoby a optimalizace osvětlení, snižte teplotu v místnosti.

Norin

24.10.2016 20:20
Norin

XXX.XXX.168.114

Díky moc! Mé rostliny si doposud nestěžují, tak světla takto ponechám.

Norin

24.10.2016 20:23
Norin

XXX.XXX.168.114

Právě že voda se odpařovala neuvěřitelným tempem, a to několik cm za den! Topítko ani koupené nemám, nepotřebuji ho, když voda má stálých 26C (teď po vypnutí zářívek).

Myslel jsem, že jsem koupil kvalitní a osvědčené zářivky: OSRAM Lumilux HO T5.

24.10.2016 20:49
jirkaz

XXX.XXX.128.27

A teď, když svítíte jenom dvěma zářivkama, je tek úbytek vody menší ? Nebo dokonce žádný ? Nedokážu si představit, kam by ta voda mizela, když máte akvárium zakrytované.

Norin

24.10.2016 21:03
Norin

XXX.XXX.168.114

Ano, teď se úbytek naprosto zredukoval. Pokud se odpařuje, není to vidět.

24.10.2016 21:07
jirkaz

XXX.XXX.128.27

To je neuvěřitelné. To není odpařování, ale vyvařování. Jen pro zajímavost, v jaké výšce máte teploměr ?

Norin

24.10.2016 21:10
Norin

XXX.XXX.168.114

Tak to jste trefil - vyvařování. Když jsem odklopil víko od krytu, orosilo se mi čelo a mohl jsem nad vodou inhalovat.

Teploměr mám u kraje v středu skla. Takže určitě u hladiny bude o nějaký stupeň vyšší teplota.

Přidejte reakci

Přidat smajlík